Arap Yarımadası'nda ilk dinazor fosilleri

Hollandalı üç paleontolog Yemen'de eşsiz kalıntılara rastladılar. Fosil dinozor ayak izleri bölgede 150 milyon yıl önce dört ayaklı uzun boyunlu dev dinozor sürülerinin dolaştığını göstermekte. Araştırmacılara göre, sauropod olarak bilinen bu dinozorların dışında bölgede, iki ayaklı otçul kuş dinozorları da (Ornithopod) yaşıyordu.

cumhuriyet.com.tr

Mezozoik döneme ait kalıntılar açısından son derece fakir olan Arap Yarımadası’nda şimdiye dek yalnızca birkaç kemik bulunmuştu. Arap Yarımadası o tarihlerde henüz Kızıldeniz ile bölünmediğinden, bölgede bulunan kalıntılar Afrika faunası için önemli bilgiler taşımakta.

Anne Schulp yönetiminde çalışan araştırmacıların inceledikleri izler 2003 yılında bir gazeteci tarafından başkent Sana’nın 50 kilometre kadar kuzeyinde bulunmuştu. Üç paleontolog şimdi metrelerce uzunluğunda izler çıkardılar ortaya. Yuvarlak ayak izleri bir sauropod sürüsüne ait. Farklı boydaki on bir uzun boyunlu dinozor aynı tempoda yürümüşler. Hayvanların arka ayakları ortalama olarak 57 santim uzunluğunda ve 46 santim genişliğinde. Önayakları biraz daha küçük diyor araştırmacılar. Hayvanlar, sauropodların en büyük temsilcileri olan Brachiosaurus ve Diplodocus’lar ile akraba. Ancak dinozorların hangi türe ait olduklarını uzmanlar henüz bilemiyorlar. Aynı buluntu yerinde göreceli olarak büyük olan iki ayaklı dinozorlara ait on dört ayak izi de saptanmış.

Ayak izlerinin üç parmaklı oluşu nedeniyle araştırmacılar bunların ornithopod’lara ait olduğunu düşünüyorlar. Bu gruba örneğin ördek gagalı dinozor hadrasaurus da dahildi. Ornithopod’lar birçok bilim insanı tarafından 'Mezozoik dönemin inekleri' olarak da tanımlanmakta. Schulp ve arkadaşları şimdi çeşitli dinozor gruplarının dağılımı hakkında bilgi verebilecek Jura dönemine ait kemikler de bulabilmeyi umuyorlar.