'Arap Baharı’ sonbahara dönüştü
"Tunus'tan Kobane'ye Arap Baharı'nın Etkileri" panelinde Mısırlı, Tunuslu, Suriyeli, Libyalı akademisyenler, aydınlar ve yazarlar bir araya geldi.
cumhuriyet.com.tr
Sosyal Dönüşüm Vakfı Girişimi'nin Ataşehir Belediyesi’nin desteği ile düzenlediği panele Tunus’tan Uluslararası İşbirliği için Mağrub Formu Başkanı Dr. Muhammed Adil, Libya Araştırma Merkezi Başkanı Senoussi Bseikri, Mısır’dan Araştırmacı-Yazar Dr Walid Salama, Suriye’den Şam Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şadi Ahmet, Türkiye’den de CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik, SDV Girişimi Sözcüsü ve gazeteci-yazar Celal Başlangıç konuşmacı olarak katıldı.
SDV sözcüsü ve panelin moderatörü Gamze Akkuş İlgezdi toplantının başında yaptığı sunuşta "Arap Baharı"nın dinamiğini şu cümlelerle anlattı:
"Tam dört yıl önce Tunus'ta yakılan kıvılcım tam bir domino etkisi yarattı.
Mısır'da, Libya'da, Suriye'de, Bahreyn'de, Cezayir'de, Ürdün'de ve Yemen'de büyük çapta... Moritanya, Suudi Arabistan, Umman, Irak, Lübnan ve Fas'ta görece olarak daha küçük çapta protestolar, halk ayaklanmaları ve silahlı çatışmalara yol açan bu süreç, henüz tamamlanmadı. Bazılarında özgür seçimlerin, demokratikleşmenin “baharı” yaşanırken, kimilerinde “sonbahara” dönüştü. Hatta çoğunlukla devrimlerin ya da özgürlüklerin baharı değil ölümlerin baharı oldu. Kimi ülkelerde, halkların, talepleri doğrultusunda değişimler yaşanırken, kimilerinde darbeler, kimilerinde iç savaşlar yaşandı, yaşanıyor… Bazı ülkelerde cılız gösterilere; bazılarında büyük çapta mitinglere, protestolara, halk ayaklanmalarına, bazılarında bugün de süren iç savaşlara tanık olduk.”
Libya Araştırma Merkezi Başkanı Senussi Bsaikri, ülkesinin geleceğinden umutsuzdu.
"Libya yakın gelecekte toparlanamaz. Biri doğuda, diğeri batıda iki ayrı meclis, iki ayrı hükümet var. ABD, İngiltere, İtalya, Fransa gibi 'büyükler'i bekliyoruz. Bir an önce müdahale etmeliler ve iki ayrı hükümeti birleştirip ulusal birliğimizi sağlamalılar. Bunun başka yolu yok, dışardan müdahalenin dışında bir çözüm göremiyorum."
Mısırlı akademisyen Dr. Walid Salama ülkesindeki diktatör Hüsnü Mübarek'ten kurtuldukları günlerin umudunu, Müslüman Kardeşler iktidarının yaşattığı kabusu, arkasından askeri darbenin ceberrut yüzünü anlatttı.
Suriyeli konuşmacı Prof. Dr. Şadi Ahmet, ülkesindeki trajediyi anlatırken “Çocuklara okulda, bahar resmi çiz dendiğinde, artık silah çiziyorlar” dedi.
En umutlusu Uluslararası İşbirliği İçin Mağrip Formu'nun Tunuslu Başkanı Muhammed Adil'di. Dr. Adil geleceğe dönük umudunu dile getirirken "Bahar bitmez, devrim bitmez" dedi.