Arakan’ın çaresiz çocukları

Myanmar’daki şiddetten kaçıp Bangladeş’e sığınan Arakanlıların sayısı 146 bine yükseldi.

cumhuriyet.com.tr

Myanmar’da, radikal İslamcı Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu’nun (ARSA) 25 Ağustos’ta Bangladeş sınırındaki karakollara yönelik 30 eşzamanlı saldırısının ardından ordu ile beraberindeki Budist milislerin karşı saldırılarıyla başlayan insani kriz her geçen gün ağırlaşıyor. Birleşmiş Milletler (BM), son 12 günde Bangladeş’e sığınan Arakan Müslümanlarının sayısının 146 bine vardığını duyurdu. 2016 Ekim’indeki benzer olaylar sonucu ülkeden kaçan Arakanlılarla birlikte Bangladeş’teki kamplarda yaşayan toplam Arakanlı Müslüman sayısı 233 bini buldu.

‘Myanmar mayın döşüyor’ iddiası

Reuters’ın Bangladeşli hükümet yetkililerine dayandırdığı haberde Myanmar hükümetinin ülkeden kaçan Müslümanların geri dönmemesi için sınırın bir kısmına mayın döşediği öne sürüldü. Haberde, Bangladeş’in Myanmar’ın bu hamlesini resmen kınamaya hazırlandığı da ifade edildi. İsimlerini açıklamadan ajansa konuşan kaynaklar, “Mayınları dikenli teller boyunca döşüyorlar, elimizde buna ilişkin fotoğraflar var” dedi. Myanmar ordu yetkilisi ise mayınların 1990’larda askeri yönetim tarafından döşendiğini ve kendilerinin bu mayınları kaldırmaya çalıştığını savundu. Önceki gün, Myanmar tarafında iki mayın patlaması yaşanmış, iki çocuk yaralanmıştı.  

Kayık battı

Sınırın karasal bölgesinden geçemeyen Arakan Müslümanları ise geçiş yolu olarak Naf Nehri’ni kullanıyor. Nehrin daha dar olduğu bölgelerde sınır güvenliği yoğun olduğu için geniş bölümlerini tercih eden sığınmacılar derme çatma kayıklarla boğulma tehlikesi geçiriyor. Dün de gündeme 35 kişiyi taşıyan bir kayığın battığı, üçü çocuk beş Arakanlının cansız bedenine ulaşıldığı haberleri düştü. Myanmar’ın fiili lideri, Nobel Barış Ödüllü Aung San Suu Kyi’ye yönelik tepkiler ise artıyor. Pek çok ülkede Myanmar yönetimine yönelik protestolar düzenleniyor. İnsani krize duyarsız kalmakla eleştirilen Kyi’ye yönelik Britanya’nın Guardian gazetesinin başyazısında da “Bütün Batı dünyasını hayal kırıklığına uğrattı, artık Nobel’i hak etmiyor, ödülünü geri alın” ifadeleri kullanıldı. Benzer yorumlar ABD basınında da yer buldu. Kyi’ye en güçlü uluslararası destek ise Hindu milliyetçisi Hindistan Başbakanı Narendra Modi’den geldi. Modi, “Kyi’nin radikal İslama karşı mücadelesini anlıyor ve destekliyorum” dedi.

Suu Kyi’den Türkiye’ye eleştiri: Bilgi kirliliği var

Myanmar’ın fiili lideri Aung San Suu Kyi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la önceki gün telefonla konuşmasının ardından dün bir açıklama yayımladı ve bilgi kirliliği yaşandığını söyleyerek Türkiye’yi eleştirdi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in Twitter üzerinden yüklediği fotoğrafların gerçek olmadığına gönderme yapılan açıklamada, “Suu Kyi, başbakan yardımcısının yaptığı paylaşım gibi sahte bilgilerin sadece bilgi kirliliği buzdağının ucu olduğunu söyledi. Bu gibi durumların diğer ülkelerle ilişkiyi bozabileceğini dile getirdi” ifadeleri yer aldı. Aralarında Şimşek’in de bulunduğu kimi AKP’li bakanlar, Myanmar’la ilgisi olmayan bazı katliam fotoğraflarını “Arakanlı Müslümanlara zulüm” gibi ifadelerle sosyal medyadan paylaşmıştı. 11 bin ton yardım Cumhurbaşkanı Erdoğan ise görüşme hakkında “Dün başkanla bir görüşme yaptım. Kapıları açtılar ve bin ton yardım götürüyoruz. İkinci etapta da 10 bin ton yardım götüreceğiz” dedi. İlk yardım paketini götürüp bölgede temaslarda bulunacak Türkiye heyeti dün bölgeye hareket etti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu başkanlığındaki heyette, Emine Erdoğan ve Bilal Erdoğan’ın da yer alacağı bildirildi