Aracı kurum varantlarının vadesi ihraçcı tarafından belirlenecek

Sermaye Piyasası'nın yeni bir yatırım aracı olan aracı kuruluş varantlarının, Borsa'da işlem görmeleri ve Borsa tarafından işlem görmeye kabulle ilgili kuralları karşılamaları zorunlu olacak.

cumhuriyet.com.tr

Sermaye Piyasası Kurulu, Aracı Kuruluş Varantlarının Kurul Kaydına Alınmasına ve Alım Satım İşlemlerine İlişkin Esaslar Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, "varantlar" Türkiye'de kurulan ve SPK'nin sermaye piyasasında derecelendirme faaliyeti ve derecelendirme kuruluşlarına ilişkin düzenlemelerinde belirtilen derecelendirme faaliyetinde bulunmak üzere Kurulca yetkilendirilen derecelendirme kuruluşları veya Türkiye'de derecelendirme faaliyetinde bulunması Kurulca kabul edilen uluslararası derecelendirme kuruluşlarından notlandırma ölçeğine göre yatırım yapılabilir düzeydeki notların içerisinde en yüksek üçüncü ve üstü seviyeye denk gelen uzun vadeli talebe bağlı derecelendirme notu almış yurtdışında veyahut Türkiye'de yerleşik aracı kuruluşlar tarafından ihraç edilebilecek.

Notlandırma ölçeğine göre en yüksek üçüncü ve üstü seviyeye denk gelen notu bulunmayan Türkiye'de yerleşik aracı kuruluşlar anılan şartı sağlayan aracı kuruluşlar tarafından ihraçtan doğan uzlaşı yükümlülüklerin garanti edilmesi koşuluyla ihraçta bulunabilecek. İhraçtan doğan uzlaşı yükümlülüklerinin yerine getirilmesi hususunda ihraçcı ve garantör kuruluş müteselsilen sorumlu olacak.

Garanti sözleşmesinin asgari unsurları Kurulca belirlenecek. Yurtdışında yerleşik kuruluşların ihraç başvuruları, ilgili ülkenin yetkili otoritesi ile Kurul arasında yeterli bilgi akışı hususu dikkate alınarak değerlendirilecek. İhraç başvurusu sırasında derecelendirme notunun güncel olduğunu tevsik edici belgelerin Kurul'a sunulması ve varantın vadesi boyunca derecelendirme kuruluşunun ihraçcıya ilişkin notu düzenli olarak gözden geçirmesi, gözden geçirmenin sonucuna bağlı olarak derecelendirme çalışmasını zamanında yeniden değerlendirmek suretiyle verilen notu güncellemesi zorunlu olacak.


Varantlara ilişkin esaslar

Elinde bulunan kişiye dayanak varlığı ya da göstergeye önceden belirlenen fiyattan belirli bir tarihe kadar alma ve satma hakkı veren ve menkul kıymet niteliğinde sermaye aracı olan varantların aracı kuruluşlar vasıtasıyla satışı, bunların Borsa'da işlem görmeleri ve Borsa tarafından işlem görmeye kabul ile ilgili kuralları karşılamaları zorunlu olacak. İhraç edilecek varantların vadesi iki aydan az, beş yıldan fazla olamayacak. Varantların satış süresi, vadeyi geçmemek üzere ihraçcı tarafından serbestçe belirlenecek. Varantların vade başlangıç tarihinin belirlenmesinde, bunların satışa sunulduğu ilk gün vade başlangıç tarihi olarak kabul edilecek. Varantların itibari değeri 1 Kuruştan aşağı olamayacak.

Dayanak varlığı İMKB 30 endeksinde yer alan hisse senedi veya İMKB 30 endeksi kapsamında yer alan birden fazla hisse senedinden oluşan sepetin olduğu ve uzlaşı biçiminin kaydi teslimat olarak belirlendiği varant ihraçlarında, ihraç edilecek varantlar karşılığında işleme konu olacak hisse senetleri, ilgili anonim ortaklığın halka açıklık oranının yüzde 20'sinden fazla olamayacak.

Uzlaşı biçiminin nakit olarak belirlendiği varant ihraçlarında söz konusu limit uygulanmayacak. Dayanak varlık ya da göstergesi, İMKB 30 endeksinde yer alan hisse senedi veya İMKB 30 endeksi kapsamında yer alan birden fazla hisse senedinden oluşan sepet dışındaki varlık ya da göstergeler olan varantlarda, nakdi uzlaşı esaslarının uygulanması zorunlu olacak. İhraçcılar varant ihracında, kendi sermayelerini temsil eden hisseleri dayanak varlık olarak kullanamayacak.


Kurul, varantlara ilişkin genel ihraç limiti belirleyebilecek

Varant ihracı nedeniyle ihraçcının maruz kaldığı risklere ilişkin risk yönetim politikasının, izahnamede yer alması zorunlu olacak. Kurul, varantlara ilişkin genel ihraç limiti belirleyebilecek. Varant ihraçları kaydi olarak yapılacak ve ihraçcıların Merkezi Kayıt Kuruluşu üyesi olmaları zorunlu olacak.

Kurul kaydına alınma, kayda alınma için Kurul'a başvuru ve gerekleri ile İzahname ve sirküler düzenleme esaslarını düzenleyen Tebliğe göre varantların Kurul kaydına alınmasından sonra, Kurulca onaylanmış izahname, kayıt belgesi tarihinden itibaren 15 gün içinde ortaklığın kayıtlı olduğu Ticaret Sicili'ne tescil ve Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi'nde (TTSG) ilan ettirilir.

İhraçcının yurt dışında yerleşik olması durumunda ise izahname, kayda alınan varantın piyasa yapıcısı aracı kurumun kayıtlı olduğu Ticaret Sicili'ne tescil ve TTSG'de ilan ettirilecek.


Satış öncesinde yaşanan değişiklikler bildirilecek

Satış öncesinde, ihraç edilecek varantlara veya ihraçcıya ilişkin olarak ortaya çıkan ve bildirilmemesi halinde yatırımcıların zararına neden olabilecek değişikliklerin ve yeni hususların, ihraçcı tarafından, bunların öğrenildiği tarihten itibaren en geç 1 iş günü içinde yazılı şekilde Kurul'a bildirilmesi zorunlu olacak. İhraçcının yurtdışında yerleşik olması durumunda ise söz konusu bildirim ihraçcı tarafından en seri haberleşme vasıtası ile piyasa yapıcısı aracı kuruma yapılacak.

Piyasa yapıcısı aracı kurumun bu durumu kendisine bildirildiği tarihten itibaren en geç 1 iş günü içinde yazılı şekilde Kurul'a bildirmesi gerekecek. Kurul'a gerekli bildirim yapıldıktan sonra, izahnamede yer alan ve Kurulca onaylanmış değişiklikler Ticaret Sicili'ne tescil ve TTSG'de ilan edilecek.


Kamuyu aydınlatma

İzahname ve sirkülerde açıklanan ve varantın vadesi boyunca meydana gelen ve bildirilmemesi halinde yatırımcıların yatırım kararlarını etkileyebilecek değişikliklerin Kurul'un özel durumların kamuya açıklanmasına ilişkin düzenlemeleri çerçevesinde kamuya açıklanması zorunlu olacak. Ayrıca, ihraçcıdan kaynaklanan gerekçelerle varantın fiyatı, likiditesi ve varantı elinde bulunduranların haklarının etkilenmesine yol açacak her türlü değişikliğin ihraçcı tarafından, Kurul'un özel durumların kamuya açıklanmasına ilişkin düzenlemeleri çerçevesinde kamuya açıklanması gerekecek. Sermaye artırımı, temettü ödemesi ve benzeri nedenlerle dayanak varlık ve/veya göstergede meydana gelen değişiklik nedeniyle varantın temsil ettiği haklarda herhangi bir değişikliğin meydana gelmesi durumunda, değişikliğe ilişkin hususların Kurul'un özel durumların kamuya açıklanmasına ilişkin düzenlemeleri çerçevesinde kamuya açıklanması zorunlu olacak.

Varantların alım satımı, Kurul'un onayı üzerine Borsa mevzuatı çerçevesinde belirlenecek işlem esasları kapsamında Borsa'nın uygun göreceği ilgili pazarda piyasa yapıcılık esasına dayalı olarak yapılacak. İhraç edilecek varantların Borsa'ya kotasyonu için Kurul ile eşzamanlı olarak Borsa'ya başvuruda bulunulacak. Borsa'da işlem gören varantların işlem sırasının kapatılmasına ilişkin esaslar Borsa tarafından belirlenecek. Varantların alım satımına aracılık, alım satım aracılığı yetki belgesine sahip aracı kurumlarca yapılacak.