Ara Güler'e madalya
Fotoğraf sanatçısı Ara Güler'e Paris'in simgesel "büyük madalyası" verildi. Paris Belediyesi'nce düzenlenen ödül töreninde konuşan Başkan Yardımcısı Christophe Girard, "Türkiye'den bir sanatçıya bu ödülü vermekten büyük onur duyduğunu" söyledi.
cumhuriyet.com.trParis Belediyesi, fotoğraf sanatçısı Ara Güler'e kentin simgesel "büyük madalyasını" verdi. Paris Belediye Sarayı'nda düzenlenen törende, belediyenin kültür işlerinden sorumlu Başkan Yardımcısı Christophe Girard, Belediye Başkanı Bertrand Delanoe adına madalyayı Ara Güler'e takdim etti.
Girard, ödül töreninde yaptığı konuşmada, "zengin bir kültüre sahip ve farklı medeniyetler arasında köprü durumunda olan Türkiye'den bir sanatçıya bu ödülü vermekten büyük onur duyduğunu" söyledi.
Türkiye'nin zengin tarihi ve geleneksel geçmişine atıfta bulunan Girard, Türkiye'nin dinamik ve yaratıcı özelliklere sahip olduğunu söyledi.
Ara Güler de yaptığı konuşmada, Paris Belediyesi'ne teşekkür ederek, gençlik yıllarında öğrenci olarak geldiği Paris'in kendi gazetecilik ve sanat yaşamına yaptığı katkıya atıfta bulundu.
Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Osman Korutürk'ün hazır bulunduğu törenin ardından, Paris Belediyesi davetliler için bir resepsiyon verdi.
Fransa başkentinin belediyesi tarafından ilk kez 1911 yılında oluşturulan ödül, Paris halkına sanatsal açıdan katkıda bulunan şahsiyetlere veriliyor.
Paris Belediyesi, bu yıl Ara Güler dışında, Cannes Film Festivalinde geçen yıl "Üç Maymun" filmiyle en iyi yönetmen ödülünü alan Nuri Bilge Ceylan ve Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'a kentin simgesel madalyasını vermeyi kararlaştırmıştı.
Türkiye mevsimi
Fransa'da temmuz ayında başlayan "Türkiye Mevsimi" etkinlikleri çerçevesinde, bu akşam ayrıca Ara Güler'in 1950 ve 1960 yılları arasında İstanbul'da çektiği siyah ve beyaz fotoğraflardan oluşan bir sergi açılacak.
"Avrupa Fotoğraf Evi"ndeki sergi, 11 Ekim'e kadar açık kalacak.
"Türkiye Mevsimi" etkinlikleri kapsamında, Fransa'da 9 ay süreyle, başta Paris olmak üzere 70'i aşkın kentte 400'ün üzerinde sanatsal ve kültürel faaliyetle Türkiye tanıtılıyor.
Paris'in Louvre Müzesinde "Osmanlı Kaftanları" ve Grand Palais'de "Çağlar Boyu İstanbul" konulu sergiler, önemli etkinlikler arasında yer alıyor.
"Türkiye Mevsimi", Fransız toplumuna çağdaş Türkiye'nin dinamikleri, yaratıcı farklılıkları, kültür ve mirasının daha iyi tanıtılmasına katkıda bulunmayı hedefliyor.
"Türkiye Mevsimi" etkinlikleriyle iki ülke arasındaki ilişkilerin yoğunluğunun ve tarihi boyutunun öneminin de bir kez daha gösterilmesi amaçlanıyor.