AP'den basın özgürlüğü uyarısı geldi
Türkiye'yi ziyaret eden Belçika eski Başbakanı başkanlığındaki Avrupa Parlamentosu Bütçe Komisyonu heyeti üyeleri, basın özgürlüğünün AB'nin, Türkiye'de müdahale etmesi gereken bir alan olduğuna dikkat çekti.
cumhuriyet.com.trAvrupa Parlamentosu, "Türkiye'de basın özgürlüğü müdahale edilmesi gereken bir alan" uyarısını yaptı. Türkiye'yi ziyaret eden Belçika eski Başbakanı başkanlığındaki Avrupa Parlamentosu Bütçe Komisyonu heyeti, basın özgürlüğünün AB'nin, Türkiye'de müdahale etmesi gereken bir alan olduğunu söyledi. Heyet ayrıca, Türkiye'ye ayrılan fonların birliğin kendi bütçesiyle ilgili mali krizden dolayı ciddi bir artışın yaşanmayacağını kaydetti.
Avrupa Parlamentosu Bütçe Komisyonu üyesi milletvekillerinden oluşan heyet, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu'nda düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de AB politikalarının etkilerini ve AB üyelik öncesi yardım finansmanlarının (İPA) sonuçlarını incelediklerini belirterek, Türkiye'nin İPA'dan en çok yararlanan ülke olduğunu söyledi.
'Türkiye'ye 4 milyar Avro finansman aktarıldı'
Heyet Başkanı ve Belçika eski Başbakanı Jean-Luc Dehaene, AB'nin 7 yıllık mali dönemler halinde çalıştığını ifade ederek, Türkiye'ye 4 milyar euro finansman aktarımında bulunulduğunu ve bunun sonuçlarının ne olduğunu incelediklerini kaydetti. Türkiye'de, bir gecikme dönemi yaşandığını ve önceleri bunun nedeninin İPA kullanım çerçevesine henüz hazır olunmaması olduğunu ancak artık usullerin oturduğunu ve İPA'ın işlerlik kazandığını vurgulayan Dehaene, geri dönüşüm usullerinin oluşturulması ve usullerin daha esnek olması gerektiğinin öneminin altını çizdi. "Türk hükümetinin daha sektörel bir yaklaşım edinmesi gerektiğini düşünüyorum" diyen Dehaene, özellikle yenilenebilir enerji, alt yapı çalışmaları ve bölgeler arası farklılıklara dikkat çekti.
'Türkiye'ye ayrılan fonlarda ciddi bir artış olmayacak'
Türkiye'de sivil toplumun geliştirilmesi için önemli bir miktar ayrılacağına da işaret eden Dehaene, "Genel olarak baktığımızda İPA'nın gayet iyi çalıştığını söyleyebiliriz. Tabi ki iyileştirilmesi gereken yanları da var" dedi. Dehaene, Türk hükümetinin, kişi başı İPA miktarının diğer ülkelere gör daha düşük olduğunu söyleyerek İPA 2 projesinde Türkiye'ye ayrılan fonların şu andakinden daha yüksek olmasını beklediğini ifade ederek, ancak birliğin kendi bütçesiyle ilgili mali krizden dolayı ciddi bir artışın yaşanmayacağını söyledi.
'Memnun edici bazı noktalar var'
Memnun edici bazı noktaların da olduğunu belirten Dehaene, bloke olmayan fasılların yanı sıra bloke olan fasıllarda teknik çalışmaların devam ettiğine işaret ederek, "Siyasi engeller kalktığında bu başlıklar açıldığı anda kapanacak seviyeye gelmiş olacak" ifadelerini kullandı. Heyet üyeleri ayrıca, önemli olanın neyin nasıl harcanacağı olduğunu söyleyerek, alt yapının, enerjinin önemli olduğunu ancak Sivil Toplum Örgütleri'ne destek vermenin çok önemli olduğunu belirtti.
'Türkiye'de doğu-batı arasındaki farklılıklar kapatılmalı'
Türkiye'de batı ve doğu arasında çok büyük farklılıklar olduğuna dikkat çeken heyet üyeleri, bu paranın bu farkın kapatılması için kullanılması gerektiğinin önemli bir konu olduğunu söyledi. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan heyet üyeleri, Türkiye'de basın özgürlüğünün desteklenmesi için herhangi bir proje olup olmadığı yönündeki bir soruya, "Basın özgürlüğü çalışmamız gereken alanlardan biri" diyerek, basın özgürlüğünün AB'nin, Türkiye'de müdahale etmesi gereken bir alan olduğunu vurguladı.