Antibakteriyel ürünlerin satışı hız kesti
Son aylarda domuz gribinin hızla yayılması nedeniyle tüketimleri büyük artış gösteren antibakteriyel ürünlerin satışlarının yeniden eski seyrine dönmeye başladığı bildirildi.
cumhuriyet.com.trEyüp Sabri Tuncer firmasının başkan vekili Engin Tuncer,grip salgını haberlerinin yayılmaya başlamasını takip eden yaklaşık 3 aylık bir sürede temizlik ve hijyen sektörünün tahmini olarak yüzde 64'lük bir büyüme gösterdiğini söyledi.
Bu pazar içinde antibakteriyel ürünlerin daha önce yüzde 10 olan payının yüzde 30'a yükseldiğine dikkati çeken Tuncer, aynı şekilde salgın haberlerinin çıkmasından önce antibakteriyel ürün imalatı yapan firma sayısının 3'ten 55-60'a çıktığının tahmin edildiğini vurguladı.
Tuncer, buna merdiven altı sağlıksız üretim yapanlar da eklendiğinde sayının daha da arttığını dile getirerek, şöyle konuştu:
''Şu anda antibakteriyel ürün satışları eski seyrine döndü. Ancak, sağlık ve hijyen açısından son derece önem taşıyan bu ürünlerin gerçek amacına ulaşabilmesi için belli standartlarda ve kalitede üretim yapılması gerekiyor. Dolayısıyla kendilerinin ve sevdiklerinin sağlığına özen gösteren tüketicilerin bu ürünleri seçerken, markanın güvenilirliğine, üretim ve ambalajlama kalitesine dikkat etmelerini öneriyoruz. ''
Pazarda bu kadar çok ürün ve üretici olunca yanıltıcı bazı bilgilerin ortaya çıkmasının da kaçınılmaz olduğunu anlatan Tuncer, bazı üreticilerin, kendi ürününü bir adım öne çıkarmak ve ürünün satışını sağlamak için aslı olmayan iddialar ortaya atabildiklerini söyledi.
Tuncer, piyasaya sunulan ürünlerin etiketlerinde yazan ''Kullandığınız zaman domuz gribi, kuş gribi, AIDS gibi hastalıkları def edersiniz, mantarı yok edersiniz'' gibi iddiaları gördüklerinde dehşete düştüklerini ifade etti.
Yürürlükteki 5324 sayılı Kozmetik Kanunu'na uygun çalışan hiçbir firmanın ürünün satışını artırmak için bu tür asılsız iddialarda bulunmaması gerektiğini belirten Tuncer, ''Sonuçta bu ürünler aslen antibakteriyel ürünlerdir. Virüslere karşı koruma sağlıyor iddiasında bulunmak için bu ürünleri kozmetik sınıfından çıkartarak ara ürün olarak niteleyip, İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü İlaç Ruhsatlandırma Daire Başkanlığına 'Ara Ürün İzin Belgesi' almak üzere başvuruda bulunulmalıdır'' diye konuştu.
''Panik havası yok oldu"
Viking Temizlik ve Kozmetik Ürünleri AŞ. Pazarlama ve İletişim Müdürü Fatih Yüzbaşıoğlu da domuz gribinin eylül ayıyla birlikte ülke genelinde gündeme gelmesinin ardından antibakteriyel ürünlerin satışında yaşanan ivmenin hızını kaybettiğini söyledi.
Konuyla ilgili çok çeşitli açıklamalar yapılmasının vatandaşın kafasını karıştırdığını, ancak zamanla insanlar arasındaki panik havasının kaybolduğunu belirten Yüzbaşıoğlu, şunları kaydetti:
''Satışların artış göstermesiyle birlikte inanılmaz bir merdiven altı üretim oluştu. Merdiven altı üretimin artmasıyla birlikte istenilmeyen olaylar yaşandı. Dikkatsiz ve kontrolsüzce gerçekleşen üretim nedeniyle tüketim kısmında bir takım problemler oluştu. Ancak, antibakteriyel ürünler, su ve sabun kullanımından sonra en gözde ürünlerden bir tanesidir. Çok hızlı bir temizlik sağlıyor ve bunu hızlı bir şekilde yapıyor. Burada dikkat edilmesi gereken üretici firmadır. Özellikle markalı ürünlerin tüketilmesi çok önemli. Bilmediğiniz ve yurt dışından getirildiği söylenen ürünlerin kullanılmaması gerekiyor. Çünkü markaların ürünleri referanslıdır. Hepsi gerekli test ve kontrollerden geçmiştir. Tüketicilerden bunu göz ardı etmemesini istiyorum.''
Furya dönemi sona erdi
Güler Elektronik, Kozmetik, Kimya Sanayi ve Ticaret'in sahibi Uğur Güler de domuz gribiyle ilgili haberlerin televizyon ve gazetelerde geniş olarak çıkmasının ardından bu alanda adeta bir ''Furya'' dönemi yaşandığını söyledi.
Bu dönemin sona erdiğini ve satışların normal seyrine döndüğünü dile getiren Güler, ''Domuz gribi haberleri eskisi kadar televizyon ve gazetelerde yer almamaya başladı. Reklamlar da aynı oranda etkisini yitirdi. İnsanlar, domuz gribini unutmaya başladı ve satışlar düştü. Birçok firmanın elinde ham madde ve ürün kaldığını düşünüyorum. Medya konuyu yeniden gündeme getirse satışlar tekrar artacaktır ama sonrasında yeniden düşecektir'' dedi.
Firmalar tedbirlerini azalttı
Turkuaz Medikal Kozmetik'in Uluslararası Pazarlama ve Satış Sorumlusu Levent Başaran ise antibakteriyel ürünlerin satışında geçen yılın eylül ayından itibaren başlayan artışın sona erdiğini ifade etti.
Pazarın doyuma ulaştığını belirten Başaran, bu düşüşte bireysel alımların azalması kadar firma ve kurumların da domuz gribi nedeniyle uyguladıkları tedbirleri yavaş yavaş azaltmasının da etkisinin olduğunu kaydetti.