Antalya’da son tango
Gelecek hafta sonu, kâinatın hem en zengin, hem en güçlüleri Türkiye’de toplanıyor.
Ömer Madra“Dünya ekonomisine yön veren” 20 ülkenin liderleri dünyanın 10 numaralı turistik merkezi Antalya’da (Belek’te) 15-16 Kasım’da bir araya geliyor. Türkiye, ev sahibi.
G20, yeryüzünün gittikçe derinleşen ekonomik- ekolojik-siyasal ve sosyal krizine çare getirecek bir platform olma iddiasında. Turistik belde Belek, yeryüzünün en büyük krizi olan İklim Değişikliği konusunda yıl sonunda Paris’te yapılacak BM zirvesinden (COP 21) önceki son durak. Ya da yüz binlerce aktivistin Paris sokaklarında koparması beklenen muazzam fırtınadan önce “sessiz sedasız çakacak bir şimşek.”
Zenginler kulübü üyeleri küresel ısınmaya yol açan karbon salımlarının yüzde 75’inden sorumlu! Dolayısıyla, dünya karbon salımlarını azaltma konusunda belirleyici bir rol oynamak zorundalar. Bu ülke liderleri iklim için fon ayırmazlar ya da hemen adım atmazlarsa, Paris’ten anlamlı bir anlaşma çıkması zorlaşır. Bu da gezegen ahalisi için felaket olur.
Dahası, G20 ülkelerinin çoğunluğu, 200 yıldan beri, zenginlik ve güçlerini fosilleşmiş güneş enerjisini (kömür, petrol, gaz) kullanarak elde ettiler ve bunları dünyanın geri kalanına hükmetmekte kullandılar. Yani, dünyaya ödemeleri gereken büyük “iklim borçları” var!
Zengin ve güçlü ülkelerin çoğunun liderleri 2 can alıcı konuda üstlerine düşeni yapmıyorlar:
1) İklim mücadelesinde zayıf ve muğlak hedefler (INDC) belirledikleri, iklim borçlarını ödeme konusunda sahici bir niyet taşımadıkları açık.
2) Yıkıma en az katkısı olan ve fakat asıl enkaz altında kalan ülkelere finansal ve teknolojik yardımdan kaçınıyorlar. Yenilenebilir enerjiye (güneş, rüzgâr vb.) yeterince destek vermiyorlar.
Dünyada haysiyetli bir yaşam sürdürmenin şartlarını özgür bir ortamda tartışıp G20 liderleri karşısında dile getirilecek talepleri formüle etmek için, 12-13 Kasım’da Boğaziçi Üniversitesi’nde 59 ayrı oturumlu kapsamlı bir İklim Forumu düzenleniyor.
Ardından 14 Kasım Cumartesi 14.00’te yapılacak basın toplantısında gezegende adil yaşama hakkını ve iklim adaletini savunan talepler dile getirilecek. “Türkiye’nin bugüne kadar bir araya gelmiş en büyük korosu” iklim için şarkı söyleyecek.
Mesaj, ana hatları ile şu: Birtakım enerji, inşaat, hafriyat ve finans şirketleri yararına adil yaşama hakkımızı elimizden almanıza, sorumluluğunuzu yoksul kitlelerin sırtına bindirmenize razı gelmiyoruz. İklim adaletine ve iklim bilimine saygı istiyoruz.
Özetle, İstanbul’dan Belek’e iletilecek talep, 2 ay önce dünyanın önde gelen 100 entelektüeli tarafından imzalanan “Fosil Yakıt Hafriyatını Donduralım, İklim Suçlarını Durduralım” başlıklı tarihi bildiride dile getirilen temel mesajla tamamen aynı:
“Hükümetler fosil yakıt endüstrisine verdikleri destekleri kesmeli, fosil yakıt çıkarma faaliyetlerini dondurmalı, mevcut tüm fosil yakıt rezervlerinin yüzde 80’ini el değmemiş halde yerin altında bırakmalı. Hemen şimdi!”