Antalya ve Muğla sele teslim
Muğla'daki şiddetli yağış ve fırtına etkisini sürdürüyor. Dalaman Çayı'nın taşması sonucu 4 köydeki tarım arazileri ve seralar su altında kaldı. Su baskını yaşanan köylerde ulaşım, iş makineleri ve traktörlerle sağlanıyor. Antalya'da da etkili olan sel nedeniyle 1210 dekar alan zarar gördü.
cumhuriyet.com.trMuğla'nın Dalaman, Ortaca ve Fethiye ilçelerinde etkili olan şiddetli yağış ve fırtına, hasara neden oldu. Dalaman Çayı'nın taşması sonucu seralar ve tarım arazileri su altında kaldı.
Dalaman ve Ortaca ilçelerinde 3 gündür aralıklarla devam eden şiddetli yağış ve fırtınanın ardından su seviyesi yükselen Dalaman Çayı'nın taşması sonucu, Ortaca'ya bağlı Akıncı, Güzelyurt, Fevziye ve Sarıgerme köylerinde çok sayıda sera ve tarım arazisini su bastı.
Bu köylerde yaşayan vatandaşlar, arazilerinin hemen yanındaki evlerine traktör ve iş makineleri yardımıyla ulaşabiliyor.
Gıda ve su ihtiyaçlarını, iş makineleri ve traktörler yardımıyla sağladıklarını anlatan vatandaşlar, ''Bölgede önceki yıllarda da su taşkınları yaşandı. Her taşkının ardından tedbir alınacak denmesine rağmen verilen sözler hayata geçirilmiyor. Tek sevincimiz, can kaybı olmaması. Dalaman Çayı'nın köylerden geçen bölümlerine set yapılmalı. Yetkilileri bir an önce tedbir almaya çağırıyoruz'' dedi.
Arıcılar kovanlarını kurtarmak için mücadele verdi
Dalaman Çayı'nın taşması sonucu, Sarıgerme köyünde ilk belirlemelere göre 750 arı kovanı zarar gördü, binlerce bal arısı telef oldu. Yaptıkları çalışmalar sonucu kovanların bir bölümünü güçlükle kurtaran vatandaşlar, zararlarının karşılanmasını istedi. Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü, bölgede çok sayıda tarım arazisi ve seranın su altında kaldığını belirterek, ''Suların çekilmesiyle bölgede zarar durumunu tespit edeceğiz'' diye konuştu.
Fethiye'de ise gece boyunca etkili olan ve saatteki hızı 95 kilometreye ulaşan fırtına, ilçe merkezindeki Taşyaka Mezarlığı'ndaki asırlık çınar ağaçlarını köklerinden söktü.
Devrilen ağaçların, mezarlıkta bulunan 100'den fazla mezarın tahrip olmasına yol açtığı bildirildi.
Antalya'da 1210 dekar alan zarar gördü
Antalya ve ilçelerinde etkili olan fırtına, sel ve hortumun, ilk belirlemelere göre 1210 dekar alanda zarara yol açtığı bildirildi.
Antalya Tarım İl Müdürü Bedrullah Erçin, 23, 24 ve 25 Ocak tarihlerinde Antalya'da metrekareye 150 kilogram yağış düştüğünü söyledi. Ocak ayında metrekareye 164 kilogram yağış düştüğünü belirten Erçin, şunları kaydetti: ''Geçen yıl boyunca Antalya'da metrekareye ortalama 350 kilogram yağış düştüğü hesaplanırsa, son üç gündür etkili olan yağış Antalya için çok olumlu oldu. Ancak, bu üç gün içerisinde yağışların fırtına ve hortumla birlikte gelmesi nedeniyle Finike, Demre, Kaş, Kumluca, Serik ve Aksu ilçelerinde zararlar oluştu. Antalya Tarım Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı ön hasar tespit çalışmaları sonucunda şiddetli fırtına, hortum ve selden 15 köyde 520 çiftçi etkilendi. Toplam 1210 dekar alan zarar gördü. Hasar tespit çalışmaları devam ediyor.''
Erçin, seralardaki fırtına ve hortum zararlarının tarım sigortası kapsamında olduğunu, bu nedenle durum tespiti çalışması yapılacağını bildirdi.
"Hasar tespit çalışmaları sürüyor"
Muğla Valisi Ahmet Altıparmak, Muğla ve ilçelerinde yaşanan şiddetli yağış ve fırtınanın ardından kurulan hasar tespit komisyonlarının çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.
Vali Altıparmak, ''Yaşanan su baskınlarında tarım arazisi, zeytinliği ve evleri hasar gören vatandaşlarla ilgili tespitlerimiz devam ediyor. Komisyonların yapacağı çalışmalardan sonra, ilgili kanunlar doğrultusunda vatandaşlarımıza yardım edeceğiz'' dedi.