Antalya Adliyesi karıştı
Polis memuru Mehmet Ergün'ün, Çağdaş Gemik adlı gencin öldürülmesiyle ilgili olarak görülen davanın duruşmasının ardından, çevik kuvvet ile Gemlik'in yakınları arasında arbede çıktı. Polis gözaltına almak istediği kişilere biber gazıyla müdahale etti. Çıkan arbedede yaralananlar oldu.
cumhuriyet.com.trAntalya'da polis memuru Mehmet Ergün'ün, Çağdaş Gemik adlı gencin öldürülmesiyle ilgili yargılandığı davanın duruşmasının ardından adliye koridorlarında arbede yaşandı. Polis yaklaşık 15 kişiyi gözaltına aldı. Polis ile Çağdaş Gemik'in yakınları arasındaki arbedede yaralananlar oldu.
Antalya'da geçen yıl 27 Ekim 2007'de ''dur'' ihtarına uymadığı gerekçesiyle motosikletiyle kaçan 18 yaşındaki Çağdaş Gemik'e tabancayla ateş ederek öldürdüğü gerekçesiyle Antalya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ''Kasten insan öldürmek'' suçlamasıyla yargılanan tutuklu polis memuru Mehmet Gemik'in bugünkü duruşmasına Çağdaş Gemik'in ailesinin avukatları, babası Haşim Gemik, annesi Sevgi Efe Gemik, tutuklu sanık Mehmet Ergün ile avukatı katıldı. Duruşmayı, Çağdaş Gemik'in yakınları ile bazı sivil toplum kuruluşlarının üyeleri de takip etti.
Gemik ailesinin avukatı Münip Ermiş duruşmada, Emniyet Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu'ndan gelen disiplin soruşturması raporunu okudu.
Raporda, motosikletin plakasının belli, motosiklette bulunan zanlılardan birinin yakalanmış olması, kaçan şahsın motosikletiyle polisin kullandığı motosiklet arasındaki özellik farkı bulunması, polis motosikletinin daha güçlü olduğu, bu nedenle kaçan zanlının polis motosikletiyle kolayca takip edilebileceği belirtildi.
Raporda, kaçan şahsın kısa sürede silah kullanılmadan yakalanabileceğinin tespit edildiğine de değinilerek, olay sırasında kaçan şahsın yakalanması için telsizle muhabere yapılmadığı da vurgulandı. Raporda, kaçan Çağdaş Gemik'e ateş edilmesi sırasında öldürme kastı olmasa bile meşru savunma durumunun da mevcut olmadığı ifade edilerek, polis memurunun yetki aşımı ve orantısız güç kullandığı, olayda dikkatsizlik, tedbirsizlik ve ihmal olduğunun da anlaşıldığı ifade edilerek, eylemin ağırlığı nedeniyle polis memurunun meslekten çıkarılmasına karar verilmesi önerildi.
Ermiş, mahkeme heyetine de gönderilen raporun kendi iddialarıyla uyuştuğunu vurgulayarak, Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu'nun 16/7-C maddesinin insan haklarına uygun olmadığını, bu maddeyle polisin önemsiz durumlarda bile ateşli silah kullanmasına izin verildiğini savundu.
Sanık avukatı Süleyman Çalıkuşu ise, sanığın yasanın emrini yerine getirdiğini iddia ederek, Ergün'ün koşulsuz ya da adli kontrol hükümleri çerçevesinde tahliye edilmesini talep etti.
"Vicdanen rahatım"
Mahkeme Başkanı'nın söz vermesi üzerine Sanık Mehmet Ergün de, Çağdaş Gemik'in kaçma direncini kırmak için havaya ateş ettiğini, ikinci defada iradesi dışında tabancasının patladığını, ''şahsın kendisine, de motoruna da ateş etmedim. Olay kazadan ibarettir. Sonucunun bu şekilde olmasını istemezdim. Bu durum aklımdan ve hayalimden geçmemişti, ancak görevimi yaptım. Vicdanen rahatım'' dedi.
Polis memurunun ''vicdanen rahatım'' sözleri üzerine Çağdaş Gemik'in yakınları ''katil'' diye bağırdı. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Mustafa Zeki Söğüt, ''bağıranları tutuklayın'' talimatı verdi.
Mahkeme Başkanı'nın talimatı üzerine, 2 kişi gözaltına alınarak duruşma salonundan çıkarıldı.
Daha sonra Mahkeme Başkanı Söğüt, sanığın tutukluluk halinin devamına, daha önce istenen, ancak mahkemeye henüz intikal etmeyen, Çağdaş Gemik'e ait ayrıntılı Adli Tıp Kurumu raporunun beklenmesine, duruşmanın 20 Ağustos tarihine ertelenmesine karar verildiğini açıkladı.
Kavga çıktı
Sanığın jandarma nezaretinde duruşma salonundan çıkarılması sırasında Çağdaş Gemik'in bazı yakınları ve Antalya Özgürlükler Derneğinin bazı üyeleri ''katiller'', bir kişi ise, ''sen nasıl olsa dışarı çıkacaksın, o zaman görüşeceğiz seninle'' diye seslendi.
Bunun üzerine Mahkeme Başkanı salonunun boşaltılmasını ve taşkınlık yapanların tutuklanmasını istedi. Çevik kuvvet, Mahkeme Başkanı'nın talimatını yerine getirmek üzere duruşma salonundan çıkanları çembere aldı. Adliye koridorunun yanı sıra, bina dışında tedbir amacıyla bekletilen çevik kuvvet ekipleri de adliye sarayına girdi ve gözaltına alınmaya karşı direnenlerle polisler arasında kavga çıktı. Kavga sırasında yaklaşık 15 kişi gözaltına alındı.
Çıkan arbedede Çağdaş Gemik'in babası Haşim Gemik de başından yaralandı. Çembere alınanlar çevik kuvvet ekiplerince zor kullanılarak, koridorda yere yatırıldı, direnenlere ise biber gazı sıkıldı. Arbede yaklaşık 20 dakika sürdü. Arbede sırasında Adliyenin giriş ve çıkışındaki camlar da kırıldı.
Olayları görüntülemek isteyen bazı basın mensupları da polislerce engellenmek istendi.
Çağdaş Gemik'in babası Haşim Gemik Adliyeden çıkışında, gazetecilere, ''ben Çağdaş'ın babasıyım. Galiba beni de öldürecekler, telsizle kafama vurdular'' dedi. Haşim Gemik, Nöbetçi Savcı'ya giderek, darp edildiğine dair rapor aldı ve polislerden şikayetçi oldu.
Polis yoğun güvenlik önlemleri altında Çağdaş Gemik'in yakınlarını Adliye binasından çıkartırken, Adliyenin önü de çevik kuvvet ekipleri tarafından kapatıldı. Gözaltına alınanlar Adliye'deki polis merkezine götürülürken, Çağdaş Gemik'in diğer yakınları adliye bahçesinde beklemeye başladı. Çevik kuvvet ekipleri de adliye binasının önünü kapattı.
Bu arada, duruşmandan önce Adliye bahçesinde toplanan Antalya Özgürlükler Derneği üyeleri ile Çağdaş Gemik'in yakınları basın açıklaması yaptı.
Açıklamayı dernek adına Keçel Türkkan okudu. Türkkan, ''halkı için var olmayan devletin varlığını sürdürmek için halka saldırdığını'' iddia ederek, ''2008 yılında Çağdaş Gemik gibi dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle ya da şüpheli şahıs görülerek öldürülen insan sayısının 37 olduğunu duyurmuştuk. Bugün bu sayı 53'ü geçmiş durumda ve yarın sıra bizlerden birilerine gelecek. Çünkü on yıllardır halka karşı yapılan hiç bir katliamda adalet yerini bulmamıştır'' diye konuştu.