Annelerin gözü AYM’de

Anayasa Mahkemesi, 12 Eylül döneminde gözaltına alınıp kaybedilenlere ilişkin bu hafta kritik bir başvuruyu görüşüp karara bağlayacak.

Alican Uludağ

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, 10 Nisan 1981’de İstanbul’da gözaltına alınan, Gayrettepe Emniyeti’nde sorgulanan ancak kendisinden bir daha haber alınamayan Nurettin Yedigöl’ün ailesinin bireysel başvurusunu perşembe günü görüşecek. Aile, Yedigöl’ün devletin himayesi altında kaybolduğunu ve adli makamlarca etkili soruşturma yapılmadığını kaydetti. Mahkemenin vereceği karar, Cumartesi Anneleri için umut ışığı olacak. En azından devletin mahkûm edilmesi açısından ilk karar olacak.

Nurettin Yedigöl, 26 yaşında 12 Nisan 1981’de İdealtepe’de bir eve yapılan operasyonda gözaltına alındı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün Gayrettepe’deki ünlü işkence merkezi 1. Şube’ye götürülen Yedigöl, ağır işkencelerden geçirildi. İşkenceye bizzat tanık olarak arkadaşları, Nurettin’in öldüğünü söyledi. Ancak emniyet, Yedigöl’ü gözaltında kaybetti. Baba İsmail Yedigöl, emniyet, sıkıyönetim komutanlığı, valilik, savcılık başta olmak üzere çalmadık kapı bırakmadı. Savcılık, olaya ilişkin zamanaşımı nedeniyle kovuşturmaya yer olmadığı kararı verdi.

'KEMİKLERİYLE GÖMÜN BENİ'

Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı’ndaki 524. buluşmasında Nurettin Yedigöl’ü anmıştı. Burada, Yedigöl’ün 89 yaşındaki annesi Zeycan Yedigöl’ün gönderdiği mektup okunmuştu: “34 yıldır her gece başımı yastığa ‘oğlum nerdesin’ diye koyuyorum. Oğlumun mezarını istedim. Erdoğan gerçekten isteseydi çocuklarımızın mezarı bulunabilirdi. Artık çok yaşlıyım, oğlumun akıbetini öğrenmeden, mezar taşına sarılmadan ölmek istemiyorum. Oğlumun kemikleri kucağımda gömülmek istiyorum.”