Anne ölümlerini önleme programı
Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması (AÇSAP) Genel Müdürü Mehmet Rıfat Köse, anne ölümlerinin sadece sağlık göstergesi olmadığını, aynı zamanda ekonomik, sosyal ve eğitim alanlarındaki gelişmişliğin göstergesi olduğunu belirtti.
cumhuriyet.com.trSağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması (AÇSAP) Genel Müdürü Mehmet Rıfat Köse, Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi konferans salonunda, anne ölümleri konusunda hastane idarecilerine yönelik düzenlenen toplantıda, anne ölümlerinin azaltılması için yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Türkiye'de geçen yıl 241 annenin doğum sırasında hayatını kaybettiğini, bu rakamın çok yüksek olmamasına rağmen anne ölümlerine çok büyük önem verdiklerini söyleyen Köse, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın da anne ve çocuk ölümlerine özel önem verdiğini kaydetti.
Anne ölümleri oranının ülkenin topyekün kalkınmışlığını gösterdiğini vurgulayan Köse, şunları söyledi:
''Anne ölümleri sadece sağlık göstergesi değil, ekonomik, sosyal ve eğitim alanlarındaki gelişmişliğin göstergesidir. Anne ölümleri oranı düşük olan ülkeler topyekün kalkınmış sayılır. Bir ülkenin ekonomik verileri büyük olsa bile anne ölümleri yüksek olduğu zaman gelişmiş bir ülke sayılmaz. Anne ölüm oranı fazla olduğu zaman, o ülkede kadınların ekonomik, sosyal ve eğitim alanlarında gereken hizmeti alamadıkları anlaşılır. Bu nedenle, anne ölümlerinin azaltılması için çok özel bir program yürütüyoruz. Ölen her annenin, ölüm nedenini belirlemek ve aynı sebeplerle ölümler olmaması için gerekli tedbirleri almayı amaçlıyoruz.''
Yürüttükleri programın hedefinin 2015 yılına kadar anne ölümü oranını yüz binde 10'un altına düşürmek olduğunu bildiren Köse, ''Ancak asıl hedefimiz önlenebilir nedenlerle hiçbir anneyi kaybetmemektir. Bunu sağlayana kadar çalışacağız'' dedi.
Program kapsamında anne ölümleri konusunda bölgeler arası farklılıkları azaltmak için de çalışma yürüttüklerini anlatan Köse, hedeflere ulaşabilmek için standartlar belirlediklerini kaydetti.
Gebeliğin planlanmasından başlayarak, doğum öncesi bakım, doğumun hastanede yaptırılmasının sağlanması ve doğum sonrası bakım hizmetlerini en küçük yerleşim birimine kadar ulaştırmaya çalıştıklarını ifade eden Köse, her bir anne ölümünün incelenmesi için de inceleme komisyonları oluşturduklarını sözlerine ekledi.
Toplantıya, İl Sağlık Müdürü Dr. Kadir Çetinkara'nın yanı sıra hastane başhekimleri, yöneticileri ve başhemşireleri katıldı.