Anne eli değmiş yemekler
Kadın enerjisiyle, sağlıklı anne yemeği arayan tüketiciyi bir araya getiren projenin yöneticisi de 3 kadın...
Seyhan AvşarMamaMe, anne yemeğini özleyenler için kurulan bir yemek sitesi. Kadınlar evlerinde yemek yapıyor, fiyatları belirliyor ve MamaMe aracılığıyla satıyorlar. Siteye kayıtlı 67 ‘mami’, haftalık yemek listelerini sisteme yüklüyorlar. Siparişleri ise bir gün önceden alıyorlar. MamaMe’nin ‘kap gel’i, hazır yemekleri annelerden alıp, istenilen adrese götürüyorlar. Her ilçenin mamileri ayrı. Şimdilik yalnızca, Ataşehir, Beşiktaş, Beyoğlu, Kadıköy, Kâğıthane, Sarıyer ve Şişli’de varlar. Giderek yaygınlaşan bir ağı kuruyorlar. İşin yöneticilik kısmında 3 kadın var.
“Birçok yerin ev yemeği diyerek restoran ya da endüstriyel gıda sattığı dünyadan sıkıldık. Biz de, annelerin evlerinde çocukları için sevgiyle yaptıkları yemekleri satacakları MamaMe’yi kurduk” diyorlar. Projeyi, MamaMe’nin yöneticileri Evrim Tankuş Hakyemez, Pınar Yolum ve Ayşegül Toker ile mamileri Naime Uçaner ve kızı Başak Şahin Uçaner’den dinledik.
MamaMe’ye nasıl başladınız?
Başak Şahin Uçaner: Mimarım. Anne olunca mesleğimi bıraktım. Şimdi pilates eğitmenliği yapıyorum. MamaMe’nin, kadın projesi olması beni etkiledi. Hijyen eğitimlerine katıldım. Kadınların evlerinden para kazanması çok güzel. Yemek yapmayı, yemeyi ve yedirmeyi de çok seviyorum.
Torun da bakıyor
Naime Uçaner: Emekli öğretmenim. Kızım projeden bahsedince çok hoşuma gitti. Torun bakmanın yanında, ek bir iş yapmak istedim. Evde boş boş oturmak istemedim. Yemek yapmayı çok seviyorum. Eşim Antalyalı olduğu için Antalya Piyazı’nı, ka
yınvelidem Kayserili olduğu için mantıyı, Samsun yöresine ait nokulu, Artvin yöresine ait katmerleri çok iyi yaptığım söyleniyor. Her öğlen bizim evde çorba ve salata olur. O nedenle çok çeşit çorba yapmayı biliyorum.
Kaplar filelerde...
Siparişleri nasıl hazırlıyorsunuz?
N.U: Sipariş bilgisi mesaj olarak geliyor. Eşimle pazara gidip alacaklarımızı özenle seçiyoruz. Kızımla beraber yemekleri yapıyoruz. MamaMe ekibinin bizlere yolladığı sağlıklı, fırında ısıtılan yemek kapları var. Yemekleri teslim saatinde onlara koyuyoruz. Kapları filelerimize yerleştirip
kuryeye teslim ediyoruz.
Yemek yaparken dikkat ettiğiniz bir şeyler var mı?
N.U: Ben anneanneyim. Kendi torunuma yedirdiğim şeylerin organik ve sağlıklı olmasına dikkat ediyorum. Mesela bizler hazır yoğurt yemiyoruz. Mayaladığımız yoğurtları satıyoruz. Çorbalarımızı tereyağıyla yapıp yemeklerimizde sızma zeytinyağı kullanıyoruz.
B.Ş.U: Mesela annem etli nohut siparişinde içine bolca et koyar. ‘Eti az olmuş demesinler’ diye.
Peki fiyatlar nasıl?
B.Ş.U: Bizde nohut yemeği 18 TL, yaprak sarma 7 TL, haşhaşlı çörek 5 TL, kısır 7 TL.
Sıcacık bir öykü
MamaMe’nin Genel Müdürü Evrim Tankuş Hakyemez, “1.5 yıl önce arkadaşlarla bir araya geldik. İyi niyetli bir kadın projesi. Ekonomiye katkı sağlayamayan kadın enerjisiyle, sağlıklı anne yemeği arayan tüketiciyi bir araya getirdik. Kuryelerimizin dahi kadın olmasını istedik ama kadın kurye bulmak çok zor” diyor.
İnternetten başvurun
Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Bilgisayar Mühendisliği Bölümü akademisyenlerinden Prof. Dr. Pınar Yolum projenin ortaklarından. Yolum, “Bizimle çalışmak isteyen mamiler internet üzerinden ve
ofisimizle iletişime geçebilirler. Belirli eğitimlerin ardından çalışmaya başlıyoruz” diyor.
İnsana dokunacak
BÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Toker, projenin özel ilgi alanı olduğunu vurguluyor: “Sistemdeki kadınlar yemek yapmayı seven, bunu tattırmak isteyen, paylaşmayı seven kadınlar. İlk motivasyonları para değil. Bu hikâye insana dokunan sıcak bir hikâye. Türkiye’de bir kadın işsizliği sorunu var. Bu proje evde oturan, çocuğu olan kadınlara bir fırsat kapısı açıyor.”