'Anne burada kim barbar?'
Başlığı 'Anne Ben Barbar mıyım?' olarak belirlenen İstanbul Bienali'nin küratörü Erdemci, panelde kendisini videoya alan Niyazi Selçuk'tan kendisini taciz ettiği gerekçesiyle şikâyetçi oldu. Selçuk'un avukatı Işık da müvekkilinin tehdit edildiği gerekçesiyle şikâyetçi olduklarını belirtti.
cumhuriyet.com.tr13. İstanbul Bienali’nin küratörü Fulya Erdemci ve eş küratör Dr. Andrea Phillips’in, önceki gün düzenlenen panelde, video ve fotoğraf çekimi yapan Kamusal Sanat Laboratuvarı İnisiyatifi üyesi Niyazi Selçuk’tan “kişisel haklarının ihlal edildiği” gerekçesiyle şikâyetçi oldukları bildirildi.
Anımsanacağı üzere, Kamusal Sanat Laboratuvarı İnisiyatifi ile kentsel dönüşüm mağdurları ve mahalle temsilcilerinden oluşan bir topluluk, geçenlerde bienalin İstanbul Teknik Üniversitesi Maçka Kampusu’nda yapılması planlanan “Kamuya Hitap Etmek” başlıklı panel etkinliğini protesto etmişti.
13. İstanbul Bienali’nin önceki gün Taksim The Marmara’da düzenlenen “Kamusal Sermaye” başlıklı panelinde Kamusal Direniş Platformu da “performans eylem” düzenledi.
Selçuk olayı şöyle özetliyor:
“Paneli ve panelde yapılan eylemin video ve fotoğraf çekimini yaptım. Sonra, Fulya Erdemci yanıma gelip görüntüleri istedi, vermedim. Beni tehdit etti. Mekândan çıkmak istedim, ancak güvenlik görevlileri yaklaşık 45 dakika zorla alıkoydular beni. Daha sonra Taksim Karakolu’na gittik. Fulya Erdemci benden “özel hayatı ihlal” gerekçesiyle şikâyetçi oldu. Ben de avukatım aracılığıyla tehdit ve zorla alıkoyma gerekçesiyle şikâyetçi oldum. Hedef seçilmemin sebebi ise bu yalana inanmayan bir sanat kolektifi üyesi olmamdır. Benim görüntü almamdan dolayı duyulan basit bir rahatsızlık değildi aslında. Söylemlerinin oyunları bozulmuş, elit düzenlerinin vurgusu çatırdamıştı.”
Niyazi Selçuk’un avukatı Şule Şilan Işık gazetemize yaptığı açıklamada, kamuya açık bir alanda herkesin çekim yapabileceğini vurgulayarak özel hayata müdahale olmadığını belirtti. Işık, “Bu şikâyet aslında, muhalif olana dayanamamak, muhalifle baş edememe hali” dedi.
Konuyla ilgili olarak 13. İstanbul Bienali Kamusal Programı eş küratorleri Phillips ve Erdemci’nin yaptığı açıklamada, Erdemci’nin Selçuk’tan kişisel görüntü kayıtlarını izni olmadan kullanmamasını istediğini, ancak Selçuk’un bu görüntüleri istediği şekilde kullanabileceğini söylemesi üzerine kişisel haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle şikâyette bulunduğu belirtiliyor.
Açıklamada, ayrıca “Sanat ve sermaye ilişkisini sorgulayan bu sanat performansına müdahale eden protestocuların eylemleri tartışmaya açılabilir, ama Niyazi Selçuk’un ısrarlı ve kesintisiz bir biçimde Fulya Erdemci ve yanında oturanları bir saati aşkın bir süre boyunca filme alması, protesto ya da aktivizm olarak görülebilir mi? Psikolojik baskı, taciz ve kişisel hakların ihlaliyle politik bir mesele gündeme getirilebilir mi? Bienal ve kamusal program, tüm farklı seslere, hatta birbiriyle çatışan düşüncelere açık, insanların korkmadan ve birbirlerini engellemeden konuşabildiği gerçek bir kamusal alan düşüncesini açmayı amaçlamaktadır” denildi