Anlamayan kalabalık etmesin

İnternet kullanıcıları arasında oldukça popüler bir site zaytung.com. Esprili asparagas haberler sunan site, zaman zaman haberlerinin gerçek sanılmasıyla da ilgi çekiyor.

cumhuriyet.com.tr

İnternette biraz vakit geçiren hemen herkesin duyduğu gerçeğe çok yakın diliyle dikkat çeken sarkastik asparagas haberleri veren bir site www.zaytung.com İtiraf edeyim ben de canım sıkıldığında sitedeki haberleri okuyup eğleniyorum. Sosyal medya araçları sayesinde de kolayca paylaşıldığı için giderek popülerleşiyor Zaytung. Tabii arada bir sitedeki haberlerin gerçek sanılması da işi biraz daha ironikleştiriyor. Kullanıcı sayısı 14 bine ulaşan Zaytung’un kurucusu Hakan Bil’e Zaytung’un öyküsünü sorduk.

- Nereden aklınıza geldi Zaytung’u açmak?

- Zaytung konseptinde ironik ya da absürd asparagas haberlerden oluşan bir site yapma fikri epeydir aklımdaydı. Aslında 2005’te Ekşi Sözlük’ün çıkardığı haftalık Ekşi dergisi de theonion.com konseptini örnek alan bir yayın olarak ortaya çıkmıştı ve benim de orada yazılarım yayınlanmıştı. Derginin ömrü sadece 11 sayı sürdü maalesef. O zamandan beri o derginin izinde giden bir site fikri aklımdaydı. 2009’un ağustos ayında canımın yeterince sıkıldığı bir ara başladım.

- Sitede yer alan haberlerin asparagas olduğunu anlayanlar ve anlamayanlar var. Tongaya düşenlere gülüyor musunuz?

- Anlayanlar okusun anlamayanlar da mümkünse pek kalabalık etmesinler diye düşünüyorum. Yani temel olarak “bir haber uyduralım da insanlar tongaya düşsün” gibi bir şey amaçlamıyoruz tabii. Okuyucu kitlesi de bu haberleri gerçek sanacak kadar saf olan güruh değil. Ama evet, epey sık yaşanıyor bahsettiğiniz “tongaya düşme” durumu ve zaman zaman oldukça eğlenceli sonuçlar ortaya çıktığını da itiraf etmeliyim.

- Tepki alıyor musunuz? Bazen birtakım kesimleri kızdıracak şeyler olabiliyor?

- Evet zaman zaman kimi haberlerden sonra epey tepki geliyor ama zaten biz haberi yazarken ya da yayınlarken biliyoruz tepki geleceğini. Daha doğrusu bekliyoruz. Eğer bizimki gibi temel olarak ironi ve sarkazm üzerine kurulu bir mizah yapmaya çalışıyorsanız bu tepkiler yaptığınız işin amacına ulaştığının bir göstergesi oluyor zira. Türkiye gibi tabuları, kutsalları bol bir ülkede çok da zor olmuyor o amaca ulaşmak gerçi...

- Haberleri tek başınıza mı yazıyorsunuz?

- Başlangıçta tek başımaydım ama sonra siteye kullanıcı katılımını da açtım ve arkadaş çevremden başlayan bir yazar kadrosu oluştu. Şimdi arkadaş çevremle birlikte sitenin altı kişilik editör kadrosunu oluşturuyoruz, bizim dışımızda da kayıtlı 14 bin kadar kullanıcı var. Sitede yayınlanan haberler ya direkt bu kadronun elinden çıkıyor ya da gelen kullanıcı haberleri içinden seçiliyor. Şu an direkt kendi yazdığım haberlerin sayısı epey azaldı daha çok hangi haberin yayınlanacağı konusunda son kararı verme ve haberin yayın öncesi son düzeltmelerini yapma gibi işlerle uğraşıyorum.

- Bir mühendis olarak haber diline nasıl bu kadar hâkimsiniz?

- Haber diline ortalama bir gazete okuyucusundan fazla hâkim olduğumu söyleyemem. Daha çok standart, klişe haber dilini kullanmayı baştan beri bir mizah unsuru olarak tercih ettiğim için o konuda daha fazla dikkat göstermeye çalışıyorum. Zira bana göre, içeriğin absürdlüğüyle, dilin ciddiyeti arasındaki zıtlık da ironiyi güçlendirerek katkıda bulunuyor sitenin mizahına.

 

Zaytung'dan birkaç haber

Devlet yaralarını bir türlü saramayan Feridun Düzağaç’a yardım eli uzatıyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan rahatlatan açıklama: “Allahhh... çok şükür yarabbi...”

Mütemadiyen gözaltına alınıp serbest bırakılan subaylar için İETT ring seferleri başlattı...

TDK’dan yapılan “fotoğrafa resim de diyebilirsiniz” açıklaması güzel sanatlar fakültelerinde görevli 300’e yakın öğretim görevlisinin kalp krizi geçirmesine neden oldu...

Başbakan Erdoğan’ın “İslami Terör Olmaz” açıklamasına El Kaide’den sitem dolu yanıt: “Elimizden Geleni Yapıyoruz!”