Ankara'yı Kahire'ye benzetti

Los Angeles Times gazetesinin yazarı Nora El Hennawy, Ankara'daki izlenimlerini aktarırken "Kendimi AB'ye girmeye çalışan bir ülkede değil, doğduğum Kahire'de gibi hissettim. Kamu binalarında ve seyyar satıcılarının tezgahlarında Atatürk portrelerini gördüm ancak aynı zamanda çok sayıda örtülü kadın ve modern İslami kıyafetlerin sergilendiği vitrinler nedeniyle şaşkına döndüm" diye yazdı.

cumhuriyet.com.tr

Ankara, başını örten çok sayıda kadın ve vitrinlerdeki tesettürlü kiyafetlerine dikkat çekilerek Mısır'ın başkenti Kahire'ye benzetildi. ABD'nin önde gelen gazetelerinden Los Angeles Times'in yazarı Nora El Hennawy, "Türkiye: Atatürk'ün mezarı, türban ve ezan" başlıklı yazısında Ankara'daki izlenimlerini okuyucularına aktardı. Türkiye'nin nüfusunun büyük bir çoğunluğunun Müslüman olmasına karşın Anıtkabir'in inşaa edilmesinde de İslam'ın herhangi bir izninin bulunmadığını kaydeden Hennaway, mozoleyi, Türk devletinin "Kemalist kurucuları"nın laikliğe vakfedilmiş bir kenti insa etmek isteğinin bir göstergesi olarak yorumladı.

Ancak tarihin tekerrür ettiğini, Atatürk'ün bugün hayatta olsa mozolenin dışındaki görüntü ve seslerden dolayı şoke olacağını savunan yazar, Ankara ile ilgili olarak şu görüşleri dile getirdi:
"Günde beş vakit Arapça ezan yankıları, Atatürk'ün laik mirasçıları ile yükselen İslamcılar arasındaki durmayan muharebeye tanıklık ediyor. Avrupa Birliği'ne katılmak için çalışan bir ülkede değil, doğduğum Kahire'de gibi hissettim. Kentin merkezinde yürürken kamu binalarında asılı ve seyyar satıcılarının tezgahlarında sergilenen Atatürk portrelerini gördüm. Ancak, aynı zamanda çok sayıdaki örtülü kadın ve modern İslami kıyafetlerin sergilendiği vitrinler nedeniyle şaşkına döndüm"

"İslamcıların" Ankara belediyesini kazanmasından sonra kentin amblemi olan "Hitit Güneşi"nin değiştirildiğine de işaret edildiği yazıda "İslam'ın etkinliğinin, özellikle başörtüsünün kullanılmasının, AKP'nin iktidara gelmesinden sonra daha belirgin olduğu" da vurgulandı.