Somalı maden işçilerine 8 saatlik gözaltı: Yürümeye devam edeceğiz

Soma ve Ermenek'te ücret ve kıdem tazminatı alacakları için iki koldan Ankara’ya yürümek isteyen maden işçilerinden, Soma kolundakiler gözaltına alındı. 8 saatlik gözaltından sonra serbest bırakılan işçiler, “Anlaşma sağlanmazsa devam edeceğiz. Artık nerede gözaltına alınırsak...” dediler.

ANKA

Maden işçileri Manisa’nın Soma ve Karaman’ın Ermenek ilçelerinden ücret ve kıdem tazminatı alacakları için iki koldan Ankara’ya yürümek istiyordu. Ermenek’teki maden sahası ve Soma Maden Şehitleri Mezarlığı önünde 5 gündür bekleyen işçiler, Ankara’daki yetkililerle yapılan görüşmeden sonuç alamadı.

Dün gece Salihli’ye doğru yürümeye başlayan Soma’daki 31 maden işçisi İzmir-Ankara Karayolu’nda kamp kurdu. Ancak sabaha karşı saat 04.00 civarlarında, Bağımsız Maden İş Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu ve Örgütlenme Genel Sekreteri Kamil Kartal’ın da aralarında bulunduğu 20 kişi jandarma tarafından gözaltına alındı.

"KORKMUYORUZ"

Kamil Kartal, Jandarma Alay Komutanı’nın bulundukları yeri terk etmemeleri durumunda gözaltına alınacakları uyarısı yaptığını belirterek, şunları söyledi:

“Sanki suçlu bizmişiz, hırsızlığı biz yapmışız gibi hesabı bizden sormaya çalışıyorlar. Hesabı sorması gerekenlere hesap sormayanlar bize hesap sormaya çalışıyor. Oysa bizim haklılığımızı herkes biliyor. İşverene gücü yetmeyen devlet şimdi gücünü bizde sınıyor. Yetkililere bir daha söylüyoruz, devletin gücüyle bizi sınmayın. Devletin gücünü namussuzluk yapana, hakkımızı gasp edene sorun. Biz alın terimizin hakkını istiyoruz. Maden ocaklarında bıraktığımız ayaklarımızı, ellerimizi, gözlerimizi istiyoruz. Sizden korkmuyoruz...”

ERMENEK'TEN DESTEK

Somalı işçiler, Salihli Jandarma Karakolu’nda gözaltında tutulurken Ermenek’te maden ocağında bekleyişlerini sürdüren işçiler Soma’daki arkadaşlarının serbest bırakılmasını istedi. Ermenekli işçiler, “Biz işçiyiz. Tüm işçi arkadaşlarımızın bizimle olmasını istiyoruz. Haklı olduğumuzu düşünüyoruz” açıklamasını yaptı.

CHP'Lİ VEKİLDEN DESTEK

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen Salihli'de gözaltına alınan Somalı maden işçilerine destek için karakola gitti. Bağımsız Maden İş Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu ve Örgütlenme Genel Sekreteri Kamil Kartal’ın da aralarında bulunduğu 20 işçi, CHP'li Başevirgen'e,  Ankara’da Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürü Hasan Hüseyin Erdoğan’ın kendilerine “Yetkim yok” dediğini, TBMM’de AKP grubunun da kendilerine kapıyı kapattığını söyledi. 

Kartal, sorunlarının çözümü için anlaşma sağlanması halinde geri döneceklerini belirterek, “Anlaşma sağlanmazsa devam edeceğiz. Artık nerede gözaltına alınırsak...” dedi. Kartal, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı yetkililerinin kendileriyle görüşmemesine tepki göstererek, “TKİ Genel Müdürü’nün çözemeyeceğini biliyoruz. Meseleyi çözecek olan onlar. Çözecekse AKP çözecek” ifadelerini kullandı.

8 SAAT SONRA SERBEST

Salihli'de gözaltına alınan Somalı maden işçilerinin tamamı ifadelerinin ardından yaklaşık 8 saat sonra serbest bırakıldı. İşçilerin açıklama yapması bekleniyor.