Ankara'ya Kızılırmak yerine baraj suyu

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, son günlerdeki yağışların barajlardaki su rezervini arttırması nedeniyle enerji maliyeti yüksek olan Kızılırmak suyunun yarından itibaren kesilerek, Çamlıdere, Kurtboğazı ve diğer barajlardan Ankara'ya su verilmeye başlanacağını bildirdi.

cumhuriyet.com.tr

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada Melih Gökçek, son bir buçuk ay içinde yağan yağmur ve karlarla barajlara 150 milyon metreküp su geldiğini belirterek, bunun da Ankara'nın 5 aylık su ihtiyacını karşılayacak bir miktar olduğunu söyledi.

 

10 yılın en yüksek seviyesi

Kuraklık nedeniyle boşalan barajlara 2009 yılının bereketli geldiğini ifade eden Gökçek, Ankara'ya su temin eden 6 barajın 1999'dan bu yana en yüksek yağışı topladığını ifade ederek şunları söyledi:
"Barajlarımıza Ocak ayında 60 milyon metreküp, Şubat ayının ilk 17 gününde ise 90 milyon metreküp su geldi. Toprak suya tamamen doyduğu için yağan yağmur ve karlar direkt olarak barajlara geliyor. Şu anda tüm baraj havzalarının çevresinde ise 30 ile 40 santim arasında kar bulunmaktadır. Bu karların erimesiyle birlikte barajlara 100 milyon metreküp daha suyun gelmesini bekliyoruz. Şu andaki su rezervimiz Ankara'nın 5 aylık su ihtiyacını karşılayacak düzeydedir. Biz de bu nedenden dolayı enerji maliyeti daha yüksek olan Kızılırmak suyunu yarından itibaren keserek, bunun yerine tamamen cazibe aracılığı ile verilen Çamlıdere, Kurtboğazı, Akyar, Çubuk2, Kavşakkaya ve Eğrekkaya Barajlarından gelen suyu vermeye başlayacağız"

Gökçek, 17 Şubat tarihi itibariyle barajlarda mevcut rezervle birlikte 258 milyon 144 bin metreküp su bulunduğunu bildirerek, "Şu anda pompalarla çekilen dahil kullanabileceğimiz su miktarı yaklaşık 184 milyon 875 bin metreküptür. Ankara'nın şu anda Kızılırmak hariç yaklaşık 184 milyon metreküp kullanılabilir suyu var. Barajlarımızdaki doluluk oranı %16'yı aştı. Oysa bu senenin başında yani 1 Ocak'ta barajlarımızda sadece 60 milyon metreküp kullanılabilir suyumuz vardı. Şimdi bu rakam 3'e katlanmış durumda" dedi.

 

"Barajlar dolmaya başladı"

Başkent'te su sağlayan barajlar içinde 1 milyar 200 milyon metreküp kapasitesiyle en büyük baraj olma özelliğine sahip Çamlıdere Barajı'ndan da son iki yıldır sürekli ölü hacimden su çekildiğini hatırlatan Gökçek, "Baraj seviyesinde 40 metrelik düşüş yaşadığımız Çamlıdere Barajı yağan yağmurlarla tekrar dolmaya başladı. Ölü hacmin dolmasına sadece 4 milyon metreküp kaldı" diye konuştu.

Kızılırmak projesi sayesinde Ankara'nın susuz bırakmadığına dikkat çeken Gökçek, daha sonra şunları söyledi:
"Kızılırmak suyu Ankara'nın sigortası olmuştur. Bu sene kar yağışı ve yağmurlar sevindirici düzeyde gerçekleşti. İnşallah bu sene sonuna kadar yağışlar hep böyle bereketli olur. Daha önce de defalarca söylediğim gibi eski barajlarımıza su gelmesi durumunda Kızılırmak hattını kapatıp eski suyumuza geri döneceğiz. Şimdi bunu gerçekleştiriyoruz Allah yüzümüze güldü ve bol yağış aldık. Bende verdiğim sözü tutarak, hemşehrilerim alıştığı lezzet olan Çamlıdere ve diğer barajlarımızdan gelen suyu yeniden vermeye başlıyoruz."

 

"Yanlış anlaşılmasın su zararlı değil"

Ankara'yı besleyen barajlarda bulunan suyun yettiği sürece verilmeye devam edeceğinin altını çizen Gökçek, "Kızılırmak hattının kapatılmasının nedeni bu suyun zararlı veya tehlikeli olmasından değil. Bu durum yanlış anlaşılmasın. Sadece bu su diğer barajlarımızdaki suyun lezzetinde değildir. Ayrıca enerji maliyeti de daha yüksektir" diye konuştu.

Ankara'nın su tüketimi noktasında tasarrufa devam etmeleri gerektiğini de vurgulayan Gökçek, "Yağışlar bol olsa da vatandaşlarımızın suyu tasarruflu ve bilinçli kullanmaya devam etmeleri gerekir. Tasarruf sadece susuzluk döneminde yapılmaz. Tasarruf bir hayat biçimidir" dedi.