Ankara’dan mezhebine göre idam tepkisi

Bangladeş ve Mısır’da Sünnilere verilen idam cezaları ve infaz kararlarına sert dille karşı koyan açıklamalarıyla öne çıkan Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan’ın 47 kişi için verdiği idam kararının ardından sessiz kaldı.

Duygu Güvenç

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Riyad ziyareti ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in Tahran ve peşi sıra Riyad’a yaptığı ziyaretlerin ardından gelen infaz kararı ilk etapta “haftasonu sessizliği” ile yorumlandı. Ancak İran’ın tepkisi ve Riyad’ın “diplomatik ilişkileri” kesme kararıyla tırmanan gerginlikte Dışişleri “itidal” tavsiye etmesine karşın bu çağrıda bulanamadı. Dışişleri kaynakları Türkiye’nin izleyeceği politika konusunda ise topu siyasilere attı.

Açıklama hükümetten

Bu çerçevede açıklamanın Bakanlar Kurulu ardından Hükümet Sözcüsü tarafından yapılacağı belirtildi. Ankara dışında çok sayıda başkent ise hem idam kararını hem de gerginlikten duyduğu kaygıyı yazılı ve sözlü açıklamalarla duyurdu.

Ankara’nın idamlar konusundaki ilk keskin çıkışı Mısır’da gözlenmişti. Desteklediği Mursi yönetiminin devrilmesinin ardından yönetimin aldığı idam kararlarını her seferinde yazılı açıklama ile kınayan Dışişleri, Mursi ve beraberindeki 106 kişiye verilen infaz kararının onaylanmasının ardından da 16 Haziran 2015’te, “şiddetle kınıyoruz” açıklamasını yapmıştı. Türkiye’nin idam kararlarına son tepkisi 22 Kasım 2015’te Bangladeş’e yönelikti. Cemaati İslami Partisi Genel Sekreteri Ali Ahsan Muhammad Mujaheed ve eski milletvekiline verilen idam cezasının infazı “üzüntüyle öğrendiğini” açıklayan Dışişleri, kaygı duyduğunu açıklamıştı.