Ankara'dan ilk tepki ihtiyatlı

Charlie Hebdo dergisine düzenlenen saldırıyla ilgili Ankara’dan ilk gelen tepki imalı ve mesafeli oldu.

Cumhuriyet/Haber Merkezi

Olayı kınayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “İslamofobi ve ırkçılık terörü tetikliyor” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu saldırıyı kınadı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan: Terörün dini ya da milliyeti olmaz. Paris’te yaşandığı türden terör saldırıları, farklılıklara tahammülsüzlüğün ve nefret söylemlerinin yol açtığı gerginlikler, dini ve kültürel farklılıkları düşmanlık gerekçesi olarak sunma girişimleri karşısında hepimizin ortak tavır sergilemesi büyük önem taşımaktadır. Türkiye, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da, terörizmin her türüyle kararlı bir şekilde mücadeleye devam edecektir.

Başbakan Ahmet Davutoğlu: Saldırıyla İslam arasında bir bağlantı kurulması mümkün değil. Teröre karşı açık ve net tavır alan bir ülkeyiz. Bu saldırıyı da en güçlü şekilde kınıyoruz. Bu zor gününde Fransız halkının yanında olacağız. Bu faaliyetlerin tırmanakta olan çatışma alanlarına dönüşmesine engel olmak lazım. Saldırıbaşka gerilim alanlarına sebep olmamalı. Şiddet ve terör diliinin egemen olmaması için tüm ülkelerin ortak tavır alması gereklidir.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek: Şiddetle kınıyorum. Bu tür cinayetlerden en fazla Müslümanların zarar göreceği gerçeğinin akıllardan çıkarılmaması gereklidir.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Terörün her türlüsüyle ayrım yapmadan mücadele etmeliyiz... Bugün Avrupa’yı özelikle tehdit eden başka bir unsur ise artarak devam eden İslamofobi ve ırkçılıktır. Bu terörü tetikliyor. İnsanların inanç özgürlüklerine saygı duymak gerekiyor. Herkesin inancına, kültürüne saygı duymak gerekiyor. İslamofobiyle mücadele etmek gerekiyor.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş: Paris’teki saldırının arkasında kronik istikrarsızlıklar var. Irak, Filistin gibi bir takım yerlerdeki istikrarsızlıklar politik sonuçlardır. Terörün asla bahane olarak kullanılmaması için ‘acaba bölgesel barışı nasıl kurabiliriz’ bunun üzerine odaklanmamız lazım. Teröre yeni kaynaklar oluşmasını engellemek, barışı sağlamaktan geçer.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik: Alçakça bir cinayet, kayıtsız şartsız kınıyoruz. Hedef İslamofobiyi daha çok kışkırtmak ve IŞİD gibi terör örgütlerinin eylemlerin Paris’e ulaştığı algısını oluşturmak. Bunun bir tsunamisi de olacaktır: Avrupa’daki İslamofobiyi kışkırtan odakların ve yabancı düşmanı odakların ve radikal sağın siyaseten de elini güçlendiren sonuçları olacaktır.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan: Lanetliyoruz. Her basın organının yayınları eleştiri konusu olabilir. Bu olay gerçekten daha çok konuşulacak ama baştan peşin hükümle hareket etmemek, aceleci olmamak ve konuşmamak lazım. Olayın biraz daha aydınlanmasını beklemek lazım. Terörle ortak mücadele konseptinin,anlayışının geliştirilmesi gerekir.

Dışişleri Bakanlığı: Saldırı insanlığa ve evrensel değerlere karşı bir tecavüz. Saldırıyı yapanlar ait olduklarını iddia ettikleri medeniyete büyük bir ihanette bulundular. Saldırı, İslamafobik, ırkçı ve yabancı düşmanı çevrelere alan açtı.

AB Bakanı Volkan Bozkır: Bu menfur saldırı uzun zamandır dile getirdiğimiz radikalizme yönelik gelişmelerin nelere mal olabileceğinin bir göstergesini teşkil ediyor. Terörizm ve radikalizm insanlığın baş belasıdır. Yürekten mücadele edilmelidir.