'Ankara'daki arama kararı yok hükmündedir'

CHP'li Levent Gök "Ankara 6.Sulh Ceza Hakimliği'nin verdiği karar da genel olup hududu, hangi kişileri ve hangi suçu kapsadığı belli değildir. Bu kararla emniyet güçleri Ankara'nın her yerinde tüm yurttaşlarımızın üzerlerini, araçlarını, özel eşyalarını arayabilecektir. Emniyet kuvvetlerine böylesine sınırsız bir yetki verilemez" açıklamasını yaptı.

cumhuriyet.com.tr

CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Levent Gök, Ankara 6.Sulh Ceza Hakimliği'nin Ankara'nın tüm ilçelerini kapsayan genel mahiyetteki arama kararını eleştiren bir açıklama yayımladı.

Yaptığı yazılı açıklamada Gök, arama kararının yok hükmünde olduğunu belirterek "Ankara 6.Sulh Ceza Hakimliği'nin verdiği karar da genel olup hududu, hangi kişileri ve hangi suçu kapsadığı belli değildir. Bu kararla emniyet güçleri Ankara'nın her yerinde tüm yurttaşlarımızın üzerlerini, araçlarını, özel eşyalarını arayabilecektir. Emniyet kuvvetlerine böylesine sınırsız bir yetki verilemez" dedi.

CHP'li Levent Gök'ün açıklaması şu şekilde: "Ankara 6.Sulh Ceza Hakimliği'nin Ankara'nın tüm ilçelerini ve burada yaşayan yurttaşlarımızı kapsayan genel mahiyette bir arama kararını, Emniyetin talebi üzerine verdiğini öğrenmiş bulunuyoruz. Bu karar Anayasamıza, Ceza Muhakemeleri Kanununa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine açıkça aykırı olup, yok hükmündedir. Bilindiği gibi Şubat ayı içerisinde Ankara 10.Sulh Ceza Mahkemesinin vermiş olduğu aynı içerikteki benzer karara itiraz etmiştim. Yaptığımız itiraz başvurusu üzerine Ankara 11.Asliye Ceza Mahkemesi itirazımızı haklı bularak bu kararı kaldırmıştı.Aynı mahiyette Ankara 6.Sulh Ceza Mahkemesi'nin verdiği karar da genel olup hududu, hangi kişileri ve hangi suçu kapsadığı belli değildir.

Bu kararla emniyet güçleri Ankara'nın her yerinde tüm yurttaşlarımızın üzerlerini, araçlarını, özel eşyalarını arayabilecektir. Emniyet kuvvetlerine böylesine sınırsız bir yetki verilemez. Kişi hak ve hürriyetleri, seyahat özgürlüğü, özel hayatın gizliliği, Anayasamızca teminat altına alınmış olup, ayrıca Anayasamızın 90.maddesi uyarınca Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi de bu özgürlükleri teminat altına almaktadır. Ceza Muhakemeleri Kanunumuzun 19. ve 20.maddeleri aramanın nasıl yapılacağına ilişkindir. Emniyet güçlerinin taleplerinde, aramanın hangi suçtan, hangi bölgeyi kapsayacağı, kişilerin kim olduğu açıkça belirtilmeli ve mahkemede sınırlı olarak karar verebilmelidir. Mahkemelerin özgürlük alanlarını genişletmeleri gerekirken böylesine daraltıcı bir yorumla kişi hak ve hürriyetlerini tümüyle ortadan kaldıracak ve emniyet güçlerine sınırsız takdir yetkisi verecek bir karar almaları kabul edilemez.Böylesine bir genel arama kararını kaldıran emsal bir karar ortada iken bu emsal kararı, Anayasayı, yasaları, AİHS ne aykırı karar veren Ankara 6. Sulh ceza Mahkemesi'nin “Genel Arama Kararıö Yok Hükmündedir.

Emniyet güçleri "yok hükmünde olanö bu kararı dayanak göstererek hiçbir yurttaşımızı arayamazlar. Uygulamanın sürmesi halinde yasal yollardan itiraz edeceğimizi ve bu kararı uygulayan emniyet güçleri hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarım"