"Ankara'da ulaşım, su ve doğalgaz neden pahalı?"

CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, Başbakan Erdoğan'a "Ankara'da, ulaşım, su, doğalgaz gibi hizmetleri diğer kentlere göre daha pahalı olmasının nedeni nedir?" diye sordu.

cumhuriyet.com.tr

CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş,  Meclis Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde Ankara'nın devlet kurumları ve üniversitelerin yoğunluğu nedeniyle memur-öğrenci kenti olarak bilindiğini, nüfusunun çoğunluğunu ise orta düzeyde gelire sahip yurttaşların oluşturduğunu söyledi.

Ateş "Ankara'da işsizlik rakamları Türkiye ortalamasının üzerinde seyrederken, yoksulluk ve açlık sınırının altına düşenlerin sayısı her geçen yıl artmaktadır. Gelir dağılımındaki bozulma ve artan işsizliğe karşın Ankara'da, Büyükşehir Belediyesinin su, doğalgaz ve ulaşım gibi temel hizmetlerde uyguladığı yüksek fiyatlarlar aile bütçelerine ciddi anlamda ek yük getirmektedir. Ankara Türkiye'nin en pahalı kenti haline gelmiştir. Ülkemizde bulunan 16 anakent belediyesinin verileri incelendiğinde, Başkent Ankara en pahalı iller arasında ön sıralarda yer aldığı görülmektedir. Ankara Büyükşehir Belediyesi pek çok alanda milyonlarca kişiye daha yüksek fiyattan hizmet sunarken, diğer yandan da hızla borçlanmaktadır. Ankara Büyükşehir Belediyesi Türkiye'nin borçlu belediyeler sıralamasında da birinci sırada yer almaktadır" dedi.


"Ankara'da mezar bile pahalı"

1.5 milyon su abonesinin bulunduğu Ankara'da yurttaşların metreküpü 2.70 TL ile Türkiye'nin en pahalı suyunu içtiğini, yine doğalgaz ve ulaşımda da pahalılık sıralamasında ilk sırada yer aldığını ifade eden Ateş, "Ankara, mezar fiyatlarında da en pahalı kentlerden biridir. Ankara Büyükşehir Belediyesi, Cebeci Asri Mezarlığı'nda bir mezar yerini 13 bin TL'ye satarken, Karşıyaka mezarlığında normal definde sadece mezar yeri için 350 TL alınmaktadır. Şahsın vefatı öncesinde mezar yeri ayırtması halinde ise bu fiyat yaklaşık 10 bin TL'ye çıkmaktadır. Ankara tabela vergilerinde de üst sıralarda yer almaktadır. Işıklı tabela vergisi İstanbul'da 40, İzmir'de 30 TL iken Ankara'da ise yaklaşık 65 TL'dir. Başkentte, ışıksız tabela vergisi olarak da 55 TL alınmaktadır. Bu ücret birçok anakent belediyesinin ışıklı tabela vergisinden bile yüksektir. " dedi.

Ateş Başbakan Erdoğan'a şu soruları yöneltti:
"7 Aralık 2009 tarihi itibariyle Ankara Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşların toplam borcu nedir?

Bu borçların kaynağı, borçlanma tarihi, faiz oranı ve bu güne kadar ödenen kısmı nedir?

Alınan borçlar hangi yatırımlarda kullanılmıştır? Yıllara göre dökümü nedir? Çağdaş kent yönetimi ve mali disiplin açısından bir belediyenin bu kadar büyük bir borç yükü altına girmesi kabul edilebilir bir durum mudur?

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından gıda ve temizlik malzemesi yardımı yapılan aile sayısı nedir?

Ankara'da, ulaşım, su, doğalgaz gibi hizmetleri diğer kentlere göre daha pahalı olmasının nedeni nedir? Ankara halkı neden cezalandırılmaktadır?

Belediye hizmetlerinde diğer Büyükşehir Belediyelerinin uyguladıkları fiyatlarda göz önünde bulundurularak, Ankara'da su, ulaşım, doğalgaz, fiyatlarında bir indirim yapılması düşünülüyor mu?

Ankara'da mezar fiyatları hem ekonomik hem de insani açıdan kabul edilemez düzeydedir. Aileler kaybettikleri yakınlarının acısını yaşarken bir yandan da defin masraflarını düşünmektedirler. Pek çok aile kaybettikleri yakınlarını borç bularak defnetmektedir. Tüm bunlarda göz önünde bulundurularak mezar yeri fiyatlarının kaldırılması ya da daha makul bir düzeye indirilmesi düşünülüyor mu?

Yaşanan krizi de dikkate alarak Ankara'da tabela ve ışıklı tabela vergisinde indirime gidilmesi düşünülüyor mu? "