Ankara'da kuraklık tehlikesi

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Ankara için de kuraklık bekleniyor. ASKİ verilerine göre son 4 yılın yalnızca Ocak ayında ortalama 42 milyon metreküp yağış alan başkentte, 2014 yılının Ocak ayında 8 milyon metreküp yağış alması bekleniyor.

Mert Taşçılar/Cumhuriyet

Ankara için büyük “su krizi” kapıda. Resmi verilere göre su akışlarındaki azalma yüzde 70’lere ulaştı. Türkiye genelinde yağışlar yüzde 50 oranında azaldı. Azalma devam ederken, su kaynaklarındaki daralmada yüzde 64 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi ilk sırada yer alıyor. Düşüş; Yeşilırmak, Kızılırmak, Çoruh, Van Gölü, Ceyhan, Seyhan, Asi nehirleriyle, Konya ve Fırat-Dicle ve Aras havzalarında sert bir şekilde yaşanıyor. Devlet Su İşleri (DSİ) ve Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü istatistiklerine göre ocakta yeterli miktarda yağış beklenmiyor. Benzer durumun şubat-martta da yaşanması durumunda kuraklık tehlikesi söz konusu olacak. Yağış miktarlarında gerçekleşen endişe verici verileri değerlendiren uzmanlara göre, krizi önlemek için barajlarda enerji üretimi amaçlı su kullanımını durdurup, sulama ve içme suyu depolamasına acilen geçilmesi gerekiyor. Bu yılki su takviminin ilk döneminde, Türkiye geneli yağışlarda önceki yıla göre yüzde 47’nin üzerinde düşüş yaşanıyor. 2013 su yılında ise Türkiye genelinde su akışları, bazı havzalarda azalırken bazı havzalarda artış göstermişti.

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Ankara için de kuraklık bekleniyor. ASKİ verilerine göre son 4 yılın yalnızca Ocak ayında ortalama 42 milyon metreküp yağış alan başkentte, 2014 yılının Ocak ayında 8 milyon metreküp yağış alması bekleniyor. Yeni yılın Ocak ayının ilk yarısında başkente düşen yağış miktarı ise 3 milyon 802 bin metreküp olarak ölçülüyor. Öte yanda Ankara’da yüzde 80 olması gereken barajaların doluluk oranı şu an ortalama yüzde 36 seviyelerinde. Başkentte tüm barajların doluluk oranları şöyle:

- Kavşakkaya %12

- Akyar Barajı: %16

- Eğrekkaya: %31

- Çubuk 2: %36

- Çamlıdere Barajı: %37

- Kurtboğazı: %74