Ankara’da ‘Gezi kıyımı’
Gezi Direnişi’ne destek vererek ‘ideolojik ve siyasi amaçlı eylem’ yaptıkları gerekçesiyle çok sayıda personel hakkında soruşturma açıldı. 12 personelin memuriyetine son verilirken bazı personele de ‘kademe durdurma’ cezası verildi.
Ayşe Sayın / CumhuriyetAnkara Büyükşehir Belediyesi’nin geçen yıl hazirandaki Gezi protestolarına destek eylemlerine katılan personelin “memuriyetine” son vererek işten kovduğu ortaya çıkarken bir grup personeli de “kademe durdurma” ile cezalandırdığı ortaya çıktı.
Ankara Büyükşehir Belediyesi ile belediyeye bağlı EGO ve ASKİ Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan personel hakkında, söz konusu birimlerin teftiş kurullarınca soruşturma başlatıldı. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi Teftiş Kurulu’nca 28 Ağustos 2013’te disiplin soruşturması başlatıldı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı Teftiş Kurulu’nun hazırladığınca hazırlanan ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in “oluruyla” işleme konulan teftiş raporunda, “4 Haziran 2013’te TÜMSELSEN ve KESK bayrakları taşıyan grup üyelerince yasaya aykırı ve izinsiz gösteri yapılmak üzere toplanıldığı ve gösteri öncesinde siyasi içerik amaçlı bildiri dağıltıldığı” savunuldu. Raporda söz konusu personelin, “Hükümet ve AK Parti’ye yönelik olarak ‘Kahrolsun AKP, faşist AKP’ şeklinde slogan attıkları, şube temsilcilerince de “Her yer Taksim-Gezi Parkı her yer direniş” yazılı pankart açılarak grup üyelerince “siyasi ve ideolojik içerikli” slogan atılarak kurumun huzur, sükûn ve çalışma düzenini bozdukları” ileri sürüldü.
“Pişmanlık”tan yararlandı
Gezi protestolarının başlamasının ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in 4 Haziran 2013’te bir genelgeyle, eyleme katılan personelle ilgili “soruşturma” başlatıldığı, ancak 5 Haziran akşamına kadar “pişmanlık” bildirenlerle ilgili işlem yapılmayacağının bildirildiği de teftiş kurulu raporlarında ortaya çıktı. Bu kapsamda Büyükşehir Teftiş Kurulu raporunda, Büyükşehir bünyesinde toplam 25 personelin eylemlere katıldığı, bunlardan İşletme ve İştirakler Daire Başkanlığı’nda görevli L.E’nin Gökçek’in 4 Haziran 2013 tarihinde çıkardığı“2013/4” sayılı genelge uyarınca, “pişmanlık” hükümlerinden yararlanmak için dilekçe verdiği ifade edildi. Üyesi olduğu TÜM-BEL-SEN’den de istifa eden L.E. hakkında herhangi bir işlem yapılmasına gerek duyulmadı. Ancak sendika üyesi olan bir grup personel, “farklı siyasi görüşteki belediye çalışanları ile belediyeye gelen vatandaşları tahrik ve huzursuz ettiği, belediye çalışanları arasında ayrışma ve bölünmeye sebebiyet” verildikleri iddiasıyla meslekten men edildi. Bu kapsamda D.A., M.O., Ş, M.D., S.Ö., M.A., D.A.K., M.G., Ü.Ş. ve M.K., “devlet memuriyetinden çıkarma” istemiyle Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek’in oluruyla Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk edildi.
Belediye, yine 5 Haziran’da 1 günlük iş bırakma eyleminde bulunan 13 personel hakkında ayrıca soruşturma başlattı. Ancak Danıştay’ın “iş bırakma eylemi”ni sendikal faaliyet kapsamında sayan kararı nedeniyle, iş bırakma eylemine katılan personele disiplin cezasına gerek görülmedi.
Grev çağrısı suç oldu...
Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ASKİ’de ise KESK’in henüz Gezi olayları başlamadan önce kamuoyuna ilan ettiği 5 Haziran tarihli “grev çağrısı” üzerine eyleme katılan personel hakkında da soruşturma başlatıldğı ortaya çıktı. ASKİ Teftiş Kurulu’nun 13 Ocak 2014 tarihli soruşturma raporunda, KESK’e bağlı TÜM-BEL-SEN üyesi 7 personel hakkında soruşturma başlatıldı. Teftiş Kurulu raporunda, söz konusu personelin eyleminin “sendikal faaliyet” çerçevesinde olduğu belirtilmesine karşın KESK’in 3 Haziran 2013 tarihli “AKP faşizmine karşı işyerlerinde ve alanlarda mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz” başlıklı bildirisi nedeniyle soruşturma açıldığı bilgisine yer verildi. ASKİ Genel Müdürlüğü’nün “olur”uyla da kurum personeli, S.B., D.A., Y.Ş., D.B. ve A.K’ye, “1 yıl süreyle kademe durdurma” cezası verilirken F.U’ya 3 yıl kademe durdurma cezası verildi. A.U. ise “arbede içerisinde memur sıfatına yakışmayacak davranışlarda bulunduğu” gerekçesiyle meslekten çıkarıldı.
EGO Genel Müdürlüğü bünyesinde “memur” olarak çalışan İ.H.P. ve bilgisayar işletmeni P.D., 4-6 Haziran tarihlerinde bağlı olduğu KESK’in, “Gezi eylemleri” ile birleştirildiği ileri sürülen “grevi”ne katıldığı gerekçesiyle memuriyetten çıkarılırken, memurlar N.E., A.Ö’ye “uyarma”, T.M’ye “kınama”