Ankara’da endemik türler korunacak

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ankara’ya özgü 391 bitki türünü koruma altına almak için çalışmalara başladı. Ankara Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, paydaşlarla birlikte “Ankara’ya Özgü Endemik Bitkilerle Tanışalım” toplantısı düzenledi.

cumhuriyet.com.tr

Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın park ve bahçelerde ithal ağaç ve bitki yerine yerli üretimin teşvik edilmesi yönündeki talimatı sonrası Ankara’ya özgü endemik bitkiler için de özel bir çalışma yapıldı. Başkente özgü 391 bitki türünün korunması amacıyla Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı tüm paydaşları “Ankara’ya Özgü Endemik Bitkileri Tanıyalım” toplantısında bir araya getirdi. Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Hasan Muhammet Güldaş, Ankara’nın bütün değerlerine sahip çıkacaklarını belirterek, şunları kaydetti:


“Endemik bitkiler yola çıkış amaçlarımızdan biri. Ankaramız sanıldığından çok daha fazla endemik bitki türüne sahip. Bunlar gün geçtikçe yok oluyor. Şu an bütün dünyada yeni bir farkındalık var. Biz de bu konuda bir farkındalık yaratıp, vatandaşlarımızı bilgilendirelim istiyoruz. Değerli bilim insanlarının da değerli görüşleri ve katkılarıyla da endemik bitkilerimizi uygun olan parklarımıza ekip, vatandaşlarımızın görmesini sağlayacağız. Sevgi çiçeğini mesela birçok vatandaşımız görmemiş ve bilmiyor. İsviçre’de endemik bitki türü sayısı 1 iken Türkiye’de bu sayı 3 bin civarında. Sadece Ankara’da ise 391 endemik bitki türü var. Biz bunları başkentlilerle tanıştırmak istiyoruz. Endemik bitkileri hem korumaya alacağız hem de turizm ve ekonomik değer olarak kullanacağız.”


‘Beypazarı geveni ilgi topluyor’

Toplantıya katılan Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Emre Yaprak, endemik bitkilere yönelik yaptığı bir çalışmayı şöyle anlattı:


“Beypazarı Geveni bitkisini gurbette koruma çalışması yaparken, Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi bahçesinde 4 metrekarelik bir alana bu bitkileri diktik. 4 yıldır bu bitkiler orada yaşıyor. Özellikle odamın karşısına ektirdim ki gelip geçenlerin dikkatini çekiyor mu diye kontrol etmek için. Gerçekten geçen on kişiden dördü bu bitkilerle ilgileniyor. O yüzden Ankara’da endemik bitkileri vatandaşlarımızla buluşturup, tanıştırmalıyız.”