Ankara’da da Paris’te de masumlar hedef alındı

Obama, terör eyleminin tüm insanlığa karşı olduğunu vurguladı.

Duygu Güvenç / Pelin Ünker

ABD Başkanı Barack Obama ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yaklaşık 1 saat süren görüşmesinde, iki liderin yıllardır başta Suriye olmak üzere devam eden görüş ayrılıklarının sürdüğü gözlendi. Obama ile Erdoğan’ın 14 ay sonra yaptıkları görüşmeye iki liderin farklılıkları damgasını vurdu. Erdoğan, Türkiye ve ABD arasında geçmişte kullanılan “stratejik ortaklık-model ortaklık” kavramlarını anımsatırken Obama Türkiye için “IŞİD’e karşı koalisyonda önemli ortak” tanımını kullandı.

Erdoğan’ın “kolektif terör” vurgusuna Obama, “Failleri adaletle yüzleştireceğiz” sözleriyle yanıt verirken, Obama Suriye’de çözüm için geçiş dönemini öngören Viyana mutabakatını anımsattı. İki liderin yaklaşık bir saat süren görüşmelerinin ardından düzenledikleri basın toplantısında verdikleri mesajlarında satır arasına gizlenen farklılıklar şöyle:

Paris ve sonrası beklentiler

Erdoğan: Dünyadaki uluslararası terörizme yönelik tavrımız, G20 Zirvesi’nden çok kesin, keskin ifadelerle inanıyorum ki karşılığını bulacaktır.

OBAMA: Paris’te yaşanan hain saldırılar sonrasında acil konular da dahil olacak görüşmelerimize.

Kolektif terörizm

Erdoğan: Kolektif bir terörizm anlayışıyla karşı karşıyayız. Terörün dini, ırkı, milleti, vatanı yoktur ve Paris’tekinde de yine aynen Ankara’da, Gaziantep’te, Suruç’ta, Diyarbakır’da olduğu gibi kolektif bir terörle karşı karşıya kaldık.

OBAMA: Bu terör eylemi tüm insanlığa karşıdır. Ankara’daki saldırıda olduğu gibi Fransa’da da masum insanları hedef alan bu saldırılar bütün insanlığa yapılmış saldırılardır. İkimiz de onlarla da dayanışma içinde duruyoruz. Hain saldırının faillerinin adaletle yüzleşmeleri için elimizden geleni yapmaya hazırız.

İlişkilere bakış

Erdoğan: Model ortaklar olarak, stratejik ortaklar olarak bundan sonraki süreçte de dayanışmamızı dünya barışına bir katkıda bulunmak için kararlılıkla devam ettireceğiz.

OBAMA: Türkiye, hem Suriye hem Irak’ta IŞİD tehdidiyle savaşma konusunda önemli bir koalisyon ortağı olmuştur. NATO’da bir müttefik olarak IŞİD’e karşı yapılan mücadelede Türkiye önemli bir ortak olmuştur.

Yönetim farkı

Erdoğan: Önceki gün Viyana’da Suriye’de geçiş dönemi için varılan mutabakata Erdoğan hiç değinmedi.

OBAMA: Viyana’daki diplomatik görüşmelerden bahsettik. Ankara’da, Paris’te felaket acılar yaratan bu IŞİD tehdidiyle nasıl başa çıkacağımızdan bahsettik.

Alternatif zirve

Erdoğan-Obama görüşmesinin devam ettiği saatlerde ise BRICS ülkeleri de ayrı bir zirve yapıyordu. Dün sabah saatlerinde Antalya’ya gelen Rusya Devlet Başkanı Putin’in yanı sıra Brezilya, Hindistan, Çin, Güney Afrika liderleri zirve öncesinde bir araya geldi. Beş ülke zirve başlamadan stratejilerini belirledi.

CAMERON’A ‘SAYIN’ OBAMA’YA ‘SEVGİLİ’

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün Twitter’da resmi hesabından G20’ye gelen dünya liderlerine “hoş geldin” mesajı yayımladı. Her lider için kendi dilinde mesaj yayımlanan cumhurbaşkanlığı hesabında ingiltere Başbakanı David Cameron ya da Kanada Başbakanı Justin Trudeau gibi liderlere “Sayın başbakan” diye hitap edildi. Yalnızca ABD Başkanı Barack Obama’ya yazılan mesajda “Dear Barack” (Sevgili Barack) ifadesi kullanıldı. İki liderin Antalya’da yaptığı görüşmede de birbirlerine hitap tarzlarının farklı olması dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Obama’ya “Barack” diye hitap ederken Amerikan Başkanı ısrarla “Cumhurbaşkanı Erdoğan” dedi. Erdoğan’ın Obama’ya “dostum” dediği konuşmada Amerikan liderinin buna yanıt teşkil edecek herhangi bir hitap şekli kullanmaması da dikkat çekti. Erdoğan 16 Mayıs 2013’te başbakan olarak Washington’ı ziyaret ettiğinde Obama yine ismi yerine “Sayın Başbakan” hitabını tercih etmişti. Ancak o dönem ilişkiler iyi olduğu için “dostum” demeyi de ihmal etmemişti.