"Ankara, sınırdaki gerilimden endişeli"
Haaretz gazetesi, Ankara'nın, Suriye sınırındaki gerilimin şiddetli çatışmalara tırmanmasından kaygılı olduğunu yazarak, Suriye ile Türkiye arasındaki durumun patlamaya hazır olduğunu öne sürdü.
cumhuriyet.com.trHaaretz gazetesi "Türkiye, Suriye sınırındaki gerilimin şiddetli çatışmalara tırmanmasından kaygılı" başlıklı haberinde, "üst düzey bir Türk kaynağı"na dayanarak, "Erdoğan hükümetinin üst düzey yetkilileri, Suriye'nin Türk topraklarına girmesi olasılığına ilişkin olarak Türk ordusu ve istihbarat yetkilileriyle toplantı yapıyor" denildi. Gazete şöyle devam etti:
"Durum, şiddetli çatışmaya dönüşebilir"
"Üst düzeyde bir kaynak, Suriye ile Türkiye arasındaki durum patlamaya hazır olduğunu ve şiddetli bir çatışmaya dönüşebileceğini söyledi. Kaynak, geçen Perşembe günü Türk ordusu, istihbarat servisi ve Dışişleri Bakanlığı'nın başındaki yetkililerinin katılımıyla Suriye'nin Türk topraklarındaki olası askeri operasyon senaryoları konusunda yapılan toplantıdan sonra Başbakan Erdoğan'ın, hafta sonu için ikinci bir toplantı düzenlediğini ifade etti. Suriyelilerin, şimdiden 12 bin Suriyeli sivili almış olan, Türkiye'deki mülteci kamplarını vurmaya çalışmasından kaygı duyuluyor."
"Suriye, Türkiye'yi Katar ve Fransa ile komplo kurmakla suçluyor"
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Suriye Dışişleri Bakanı Veli Mualim ile geçen hafta yaptığı görüşmede Suriye kuvvetlerinin sınırdan çekilmesini talep ettiği öne sürülen haberde Suriye'nin de "Türkiye'yi, Amerika'nın ve Batı'nın diğer çıkarlarını ilerletmek amacıyla Katar ve Fransa ile komplo kurmakla suçluyor" diye yazıldı.
Haaretz, Suriye rejimine yakın ChamPress'in, Cumartesi günü Hizbullah'ın Al Manar sitesi'ne dayanarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 2008 yılında Amerikalıların Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin iktidarda kalmasını istedikleri diye Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Hariri'yi devirmeye çalışmamasını talep ettiği iddiasını yansıttığına da dikkat çekti.
"İran Türkiye'yi uyardı"
Haberde ayrıca Lübnanlı Al Akhbar gazetesinin, de İranlı kaynaklara atfen "İran'ın, Türkiye'yi, NATO güçlerinin Suriye'ye saldırmak için Türk topraklarını kullanmasına izin vermemesi yönünde uyardığını, izin verilmesi halinde İran'ın Türkiye'deki Amerikalı ve NATO üstlerine saldıracağını bildirdiği"ni yazdığına da işaret edildi.
Haaretz, haberinde, "Türkiye, Suriye ordusunun Suriye'deki Kürt kentlerine güç uygulayarak Kürtlerin kitlesel olarak Türkiye'ye kaçmalarına neden olmasından kaygı duyuyor" da denildi.
Özür dilemek İsrail'in çıkarına
Öte yandan, gazetesinin köşe yazarı ve editörler kurulu üyesi Zvi Bar'el imzası ile yayımlanan bir yorumda Mavi Marmara baskını nedeniyle "Türkiye'den özür dilemenin İsrail'in çıkarına olduğu" vurgulandı.
Suriye olayının Türkiye'nin dış politikasını gözden geçirmesine yol açtığı öne sürüldüğü yorumda İsrail'in diğer ülkelerin dış politikalarını nasıl yürüttükleri konusunda en son söz söyleyecek ülke olduğunun altı çizilerek, "En az Türkiye, girişimlerde bulunuyor" denildi.
Zvi Bar'el, "İsrail'in başarısız Gazze politikası ve Gazze'ye son filoyu trajik ele alma tarzı olmazsa en az Türkiye ile iyi ilişkilerle övünebilirdi, Türkiye, İran ile iyi ilişkileri yürütürken bile. Hatırlamalıyız ki Türkiye, İsrail ile ilişkileri kesmesi için hiçbir ülkenin kendisine baskı yapmasına izin vermedi. Şimdi bile kaleydoskopu nasıl okunmalı biliyor ve kendini doğru tarafta konumlanıyor.
Şimdi, Türkiye konusunda bir adım atmak için ve kırık parçaları toplamak için tam zamandır" diyen yazar, "Türk vatandaşlarını öldürmesi nedeniyle İsrail için özür dilemek bir felaket olmaz, Özür dilemek, suç kabul etmek demek değil, özellikle İsrail'de bile o askeri operasyonun akıllılığı konusunda görüş ayrılıkları varken" dedi.