'Ankara kendi hesaplarına daldı'

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Yahya Arıkan, kitlelerin yoksulluk ve işsizlikle boğuşurken Ankara'nın ise "kendi hesaplarına daldığını" ifade etti. Sağduyu çağrısı yapan Arıkan, Türkiye'nin "gerilim yorgunu" olduğunu kaydetti.

cumhuriyet.com.tr

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, Muhasebe Meslek Yasası'nın 1 Mart 1989'da Meclis'te kabul edilmesinin yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, mali müşavirlerin, aslında mükellefin muhatap olduğu para cezaları nedeniyle güç durumda kalabildiğini ifade etti.
 

'Mali müşavir parasını tahsil edemiyor'

Ekonomik krizin muhasebe meslek mensuplarını da büyük oranda etkilediğini vurgulayan Arıkan, İSMMMO'nun toplam 27 bin 159 üyesinden 11 bin 528'inin bağımsız olarak çalıştığını ve bu üyelerin hemen hemen yarısının müşteri kaybettiğini, parasını tahsil etmekte zorlandığına dikkat çekti.
 

Sağduyu çağrısı

Sürdürdükleri mücadele sonucunda saygın, etkin, katma değer yaratan ve dünya standartlarıyla uyumlu bir mesleğe kavuştuklarını kaydeden Arıkan, kazanımlara karşın, bu yıl, 1 Mart Muhasebe Günü'nü buruk kutladıklarını belirtti. İSMMMO Başkanı Arıkan, kitlelerin yoksulluk ve işsizlikle boğuşurken Ankara'nın ise "kendi hesaplarına daldığını" ifade etti. Sağduyu çağrısı yapan Arıkan, şöyle devam etti: "Bugün bir işi olanın, biraz para kazanabilenin kardeşinden, işsiz arkadaşından kaçmak zorunda kaldığı bir süreç yaşıyoruz. İşsiz gençlerimiz, orta yaş insanımız ne yapacağını bilemez durumdadır. Borçla, destekle yaşamını sürdürmeye çalışan, yarınını göremeyen, mesleği olsa da olmasa da, üniversiteyi de bitirse, yabancı dili de olsa, fabrikada işçi olarak çalışmaya hazır da olsa iş bulamayan milyonlarca insanımız var. Yüksek vergi oranları, kayıt dışı ekonomi, yoksulluk, işsizlik, gelir dağılımındaki çarpıklıklar, eğitim gibi yaşamsal sorunları olan Türkiye, bunları konuşmak, ekonomik ve sosyal kalkınmaya kilitlenmek yerine huzura hasret bir noktaya gelmiştir. Türkiye gerilim yorgunudur. Çocuklarımızın, gençlerimizin yarınlar için umut beslediği, kendini güvende hissettiği, iş ve aş bulabildiği, korkularından, şüphelerinden kurtulmuş, kendine güvenen bir Türkiye'nin özlemi içindeyiz."

Türkiye'nin ekonomik tablosu

İSMMMO Başkanı Arıkan, Türkiye'deki ekonomik tabloyu ise şöyle özetledi:

-İşsizlik oranı, geçen yıl Kasım ayı itibarıyla yüzde 13.1'e çıkarak yeni bir rekor kırdı. Genç nüfusta yüzde 24.4 oranında işsizlik, istihdamda yüzde 43.9 kayıt dışı oranı ürkütücü. İmalat sanayide, istihdam, yıllık olarak azalmaya devam ediyor. Kriz Türkiye'de toplam işsiz sayısını tarihi seviyelere taşıdı. Tarım dışı işsizlik oranı yüzde 16.2'ye çıkarken toplam işsiz sayısı, kriz öncesi döneme göre yüzde 40 arttı.

-Güven bunalımı hem içeride hem dışarıda ağırlığını koruyor. Tüketici güven endeksinde olumlu yönde dişe dokunur bir gelişme olmadı. Endeks, Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0.57 oranında artarak 79.24 değerine çıktı. Ancak hala kriz öncesi yüzde 90-100 bandına çıkamadı. Reel ekonomiye güveni ifade edebilecek doğrudan yabancı yatırımlar, 2009 genelinde yüzde 58.4 azalarak 7 milyar 597 milyon dolara geriledi. Geçen yılın son iki ayında da düşmeye devam etti. Kasım'da 370 milyon dolar olan yatırım tutarı Aralık ayında yüzde 8.3 azaldı.

-Sanayi üretimindeki artış umut vermesine karşın, oranlar çok düşük seviyede kaldı. 2009 Aralık ayında sanayi üretim endeksi, 2008 yılının aynı ayına göre, yüzde 25.2, bir önceki aya göre de yüzde 8.7 arttı. Ancak takvim etkisinden arındırıldığında, bu artışlar yüzde 8.3 ve yüzde 0.7'ye düştü.

-Ekonomideki daralmaya paralel olarak cari açık, 41.9 milyar dolardan 13.8 milyar dolara geriledi. İthalatta ve ihracattaki azalma devam ederken cari açığın kapatılmasında en önemli kalem olan turizm geliri de azaldı. Ocak ayında bütçe açığı 3.1 milyar dolar oldu. Bütçeden geçen yılın aynı ayına göre yapılan harcamalar yüzde 20.5 artışla 22 milyar 646 milyon liraya çıktı.