Ankara barosundan sert çıkış: Feyzioğlu bizi temsil etmiyor

Ankara Barosu Yönetim Kurulu, yaptığı toplantı sonucunda Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) seçim gündemli olağanüstü genel kurula çağrılmasına karar verdi. Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, Saray’da yapılan adli yıl açılış konuşmasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın baroların seçim sistemine müdahale edileceğini söylemesine karşın, aradan geçen sürede TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’nun suskun kalarak buna destek olduğu belirterek, “Bu nedenle Feyzioğlu’nun, artık savunma makamını, bizi temsil etmediği sonucuna vardık” dedi.

Alican Uludağ

 

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’nun ocak ayında Rize’de AKP İl Başkanlığını ziyaret etmesi, “beka” gibi iktidar söylemi kullanması, bazı baroların tepkisini çekmiş ve “eksen kayması” suçlamasına neden olmuştu. Bu süreçte TBB’yi olağanüstü genel kurula çağrısı kararını ilk olarak Antalya Barosu yönetimi 27 Şubat’ta almış, bu kararı 29 Mart’ta TBB Başkanlığı’na göndermişti. Feyzioğlu’nun adlî yıl açılış törenine katılma kararı da barolar ile arasındaki gerginliği zirveye çıkarmış, 52 baro Saray’a gitmeyeceğini açıklamıştı. Adli yıl açılışından sonra barolarda TBB’yi olağanüstü genel kurula götürme hareketi başladı. İlk olarak İstanbul Barosu, TBB’nin kurultaya çağrılması konusunda delegeleriyle toplantı yapma kararı aldı. Ankara Barosu Yönetim Kurulu da Erinç Sağkan başkanlığında dün toplandı. TBB delegelerin onayını alan Ankara Barosu Yönetim Kurulu, Avukatlık Yasası’nın 115/2 maddesi uyarınca TBB’nin seçim gündemli olağanüstü genel kurul çağrılmasına karar verdi. Karar oybirliğiyle alındı. Ankara’nın kararı Anadolu baroları açısından önemli. Çünkü, TBB’nin dönemdeki başkanları Ankara Barosu’ndan çıktı.


‘Feyzioğlu bizim temsil etmiyor’

Kararın gerekçesini Cumhuriyet’e açıklayan Başkan Erinç Sağkan, baro olarak mücadele içinde yargı bağımszlığını en temele koyduklarını kaydetti. Bu ülkede yargı bağımsızlığının çok önemli ve kıymetli olduğunu ifade eden Sağkan, şu değerlendirmeyi yaptı:


“Bizim hukuk sistemimizde, savunma bağımsız olmazsa yargının da bağımsız olma ihtimali yok. Ankara Barosu olarak 100 yıllık mücadelemizde çatı örgütümüz olan TBB’nin savunma makamına, savunma bağımsızlığına tarfi mümkün olmayan şekilde zarar verdiğine şahit olduk. Bunun yanıda Cumhurbaşkanının baroların seçim sistemine müdahale edileceği söylemine karşı da aradan geçen süre zarfında TBB başkanının ses çıkarmayarak suskun kalması, destek vermiş olması da artık bizim açımızdan Sayın Feyzioğlu’nun bizi temsil etmediği sonucuna varmamızda çok büyük etkin olmuştur. TBB Başkanı’nın savunma makamını temsil etmemesi nedeniyle Avukatlık Kanunu’nun 115/2 maddesindeki yetkinin kullanılması zorunluluğu doğmuştur.”

Diyarbakır da hazırlanıyor

Alınan bilgiye göre, Diyarbakır Barosu yönetimi de konuya ilişkin gelecek hafta delegeler ile toplantı yapacak. Buradan çıkacak karar da bölgedeki baroları etkileyecek. TBB’nin olağanüstü genel kurula gitmesi için en az 10 baro yönetiminin karar alarak çağrıda bulunması gerekiyor.