Ani Antik Kenti 'dünya mirası' olma yolunda

Binlerce yıllık geçmişe sahip Ani Antik Kenti'nin UNESCO tarafından "dünya mirası" kabul edilmesi için çalışma başlatıldı.

AA

Kars Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, yaptığı açıklamada, Ani Antik Kenti'nin, kabul edilmesi halinde Türkiye'deki 16'ncı dünya mirası olacağını anlattı.

Ani Antik Kenti'nin yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çektiğini belirten Doğanay, "Bakanlık olarak Şubat 2015'te Ani Antik Kenti için çok kapsamlı bir dosya hazırlayarak UNESCO'ya başvuruda bulunduk ve geçici listeye alındık. Asıl liste için çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.

Doğanay, UNESCO tarafından görevlendirilecek ekibin Kars'a gelerek incelemelerde bulunacağını vurgulayarak, şunları söyledi: "Dünya Mirasları listesinde, Türkiye'de bulunan kültür varlığı sayısı 15'e çıktı. Dünya Mirası listesine son olarak Diyarbakır Surları-Hevsel Bahçeleri ve Efes Antik Kenti girdi. Eylül'de UNESCO'dan bir ekip Kars'ta son çalışmalarını yapacak. Bu senenin sonunda Ani Antik Kenti'nin Türkiye'deki 16'ncı dünya mirası olarak kalıcı listede yerini almasını bekliyoruz."

 

Ani Antik Kenti

Türkiye-Ermenistan sınırına yakın Arpaçay Nehri kenarında bulunan ve M.Ö 300-350 yıllarında kurulan kent, tarih boyunca Hurriler, Urartular, Kimmerler, İskitler, Karsaklar, Sasaniler ve Araplar gibi birçok medeniyete ev sahipliği yaptı.

Şehirde, 1001 yılında yapılan Ani Katedrali, Prens Dikran Honents tarafından yaptırılan Surp Kirkor Kilisesi, 1064'te Selçuklu Sultanı Alparslan'ın yaptırdığı Ebu'l Manucehr Camisi antik kentte yer alıyor.