Anayasada kriz ötelendi
Anayasanın dokuz bölümden oluşması konusunda ilke kararı alan Uzlaşma Komisyonu, tıkanma yaşanmaması için üzerinde anlaşma sağlanamayan maddeleri sonraya bırakacak.
cumhuriyet.com.trYeni anayasada “yazım” aşamasına geçen TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda, CHP’nin de onay vermesiyle, devletin şekli, nitelikleri, bayrağının tarif edildiği “Başlangıç” bölümünün yazımının en sona bırakılması kararlaştırılırken yeni anayasanın 9 bölümden oluşması konusunda ilke kararına varıldı.
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu yeni anayasanın yazım sürecine ilişkin “yol haritasını” belirlemek için TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in başkanlığında toplanarak önceki gün alt komisyonda hazırlanan taslak metin değerlendirdi. AKP’den Mehmet Ali Şahin, CHP’den Atilla Kart, MHP’den Oktay Öztürk ve BDP’den Altan Tan’dan oluşan alt komisyonun önceki gün yaptığı toplantıda, yeni anayasanın bölüm sayısı ve başlıkları, komisyonun çalışma saat ve günleri, müzakere ve yazım yöntemi gibi konularda anlaşma sağlanırken CHP’nin yeni anayasanın “ruhunu ve felsefesini” yansıtacak bir “politika belgesi” açıklanması önerisi kabul görmedi.
Alt Komisyon yeni anayasanın 9 bölümden oluşması konusunda uzlaşırken bu bölümler şöyle olacak:
“1- Başlangıç, temel ilkeler, giriş 2- Temel hak ve özgürlükler 3- Yasama 4- Yürütme 5- Kamu hizmetleri ve idare 6- Yargı 7- Mali ve ekonomik haklar 8- Çeşitli hükümler 9- Geçici hükümler.”
Yeni anayasanın yazımına “Temel hak ve özgürlükler”den başlanması benimsenirken CHP, başlangıçta dile getirdiği “Başlangıç bölümünden yazıma başlansın” önerisinden vazgeçti. Belirlenen ilke çerçevesinde yeni anayasada yazımına başlanılan her bölümde partiler bu bölümde yer almasını istedikleri madde ve düzenlemelere ilişkin önerilerini komisyona sunacak. Partilerin ortak dile getirdikleri öneriler süratle madde metnine dönüştürülecek. Üzerinde mutabakat sağlanamayan madde başlıkları ve metinleri ise komisyon çalışmalarının tıkanmaması için sonraya bırakılacak. Komisyonda CHP’li Kart, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “tek din” ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın “başkanlık sistemi” açıklamasını da eleştirdi. Kart, “Bu tip açıklamalar komisyonumuzun çalışmalarını bir anlamda bloke ediyor. Komisyon çalışmalarının önündeki en büyük engel bana göre Başbakan ve sakat demokrasi anlayışıdır. Başbakan tek dil demedim tek din dedim diyor. Bu daha vahim, bu söylem demokrasi skandalı” dedi.