'Anayasa Mahkemesi'ne gideceğiz'
CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi, "Başbakan'ı protesto ettiği için polisin şiddet kullandığı o olayda o şiddeti kullanan polise o gençlerimiz kişisel kusurları nedeniyle 'bana şiddet kullandın, görevini iyi yapmadın, şikayetçiyim tazminat davası açıyorum' diyemeyecek. 'Bana tekme atıldı ben çocuğumu düşürdüm' gerekçesiyle o polis hakkında dava açamayacak. İlgili kamu kurumuna, İçişleri Bakanlığı'na dava açabilecek" dedi.
cumhuriyet.com.trCHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, yaptığı yazılı açıklamada Kemal Türkler cinayeti ve yargı sürecini aydınlatmak için konuyu TBMM gündemine taşımaya devam edeceklerini söyledi. Anadol, şöyle dedi: "Yargıtay Ceza Daireleri Genel Kurulu, 22 Haziran 2010 tarihinde Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesinin direnmesine ilişkin kararı bozmuş ve Ünal Osmanağaoğlu'nun gerçek fail olduğu hukuken kesinleşmiştir. Yargıtay Ceza Daireleri Genel Kurulunun kararı ile zaman aşımı süresinin dolduğu 22 Temmuz 2010 tarihi arasındaki süreçte dava sonuçlandırılmamış ve zaman aşımına sokulmuştur. Davanın daha 1996 yılından beriki seyri düşünüldüğünde, zaman aşımının gerek idari kararlarla gerekse mahkeme kararları ile hazırlanan bir senaryo olduğu açıkça ortaya çıkmaktadır."
'Çeteler AKP iktidarında da korunuyor'
Kemal Türkler cinayetinin, gerçek faillerinin cezalandırılamamasının çetelerin siyasi iktidara sızdıklarını tartışmasız olarak ispatladığına dikkat çeken Anadol, "Bu durum Susurluk'ta ortaya çıkan çetelerin varlığını ve gücünü AKP iktidarında da koruduğunu ortaya koymaktadır" dedi.
Başbakan'a sordu
CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, zaman aşımına uğrayan Kemal Türkler davasını TBMM gündemine de taşıyarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Anadol, şu soruları sordu: "Kemal Türkler cinayetinin gerçek faili Ünal Osmanağaoğlu hangi gerekçelerle Bandırma Cezaevine nakledilmiştir? Bu talep hangi makamdan ve kimden gelmiştir? Bandırma Cezaevi Müdürlüğünün hangi talepleri Ceza İşleri Genel Müdürlüğünce onaylanmamıştır?"
Kemal Türkler cinayeti davasının 21 Temmuz 2010 tarihli duruşmasının çıkışında Türkler'in avukatı Ömer Kavili'nin, "Mahkemenin dün vermiş olduğu karar bir yana, ayın 11'inde Ankara 1 nolu F tipinde başka bir suçtan hükümlü olan sanık, Bandırma Cezaevi'ne getirilmiştir. Öyleyse mahkemenin yargı yetkisini kullanmak Ankara'daki bu memurların basiretsizliği yüzünden, sanık özel olarak mahkemenin yargı yetkisinden kaçırılmıştır" dediğini hatırlatan Anadol, şu soruları yöneltti: "Kemal Türkler cinayeti davasının 21 Temmuz 2010 tarihli duruşmanın çıkışında Türkler'in avukatının belirttiği davayı etkilemeye yönelik idari işlemleri yapanlar hakkında işlem yapmayarak bunları himaye edenler hakkında soruşturma açılması düşünülmekte midir?"
'İçtüzük ihlali söz konusu'
TBMM'de basınla sohbet eden CHP Grup Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, hafta başında AKP'li vekiller tarafından verilen Bazı Kanunlarda Değişiklik Teklifini değerlendirdi. Türkiye'yi totaliter bir yönetime, bir polis devletine dönüştürmek isteyen bir yasa teklifinin TBMM'ye sunulduğuna dikkat çeken Hamzaçebi, şöyle dedi: "AKP'li vekillerin imzaladığı yasa teklifi Devlet Memurları Kanunu ile İdari Yargılama Usulu Kanunu'nda değişiklik yapılmasını düzenlemektedir. Bu teklif Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmekte olan Torbaya Yasa ile birleştirilecektir. Bir kere burada İçtüzük ihlali söz konusudur. Birisi hukuk ile yargılama ile ilgili tasarı diğeri vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılmasıyla kamuya yönelik, çalışma hayatına yönelik bir tasarı. İçtüzüğün bu engelini aşabilmek amacıyla söz konusu teklif metnine vergi kanunlarında değişiklik öngören bir madde de yerleştirilmiştir. TBMM Başkanı, ana komisyon olarak Adalet Komisyonu'nu belirlemelidir."
'Türkiye'yi polis devletine taşıyacak düzenlemeler var'
Teklifin içinde olağanüstü vahim düzenlemelerin yer aldığını savunan Hamzaçebi, şöyle dedi: "Eğer bu teklif yasalaşırsa bundan sonra kamu görevlililerinin kötü muamelesi sonucu veya görevini yapmamaları sonucunda zarara uğrayan vatandaşlarımız ilgili kamu görevlileri hakkında kişisel kusurları nedeniyle dava açamayacaktır. Bunu kaldırıyor. Tam anlamıyla bir polis devleti yaratmaktadır. Tam anlamıyla bir bürokrasi devleti yaratmaktadır. Bürokrasinin içinden diktatörler çıkarmaktır. O bürokratları kendi yetki alanlarında birer cep diktatörü yaratmaktır. Bu tasarı cep diktatörleri yaratacaktır."
'İşkence yapan polislere dava açılamayacak'
Teklifin yasalaşması halinde işkence yapan polisler hakkında dava açılamayacağına dikkat çeken Hamzaçebi, şöyle dedi: "Çok önemli birkaç olay söyleyeceğim. Manisa'da 16 lise öğrenci davası. Sonuçta hukuk mücadelesi sonucunda beraat ettiler, bunlara işkence eden polisler 85 yıl hapis cezası aldılar. Bu tip davaları etkileyecek olan düzenlemeler var. İşkenceyle ölen Engin Ceber gibileri ve onun benzerleri bundan sonra işkence yapan polisler aleyhine kişisel kusur nedeniyle dava açamayacak. Başbakan'ı protesto ettiği için polisin şiddet kullandığı o olayda o şiddeti kullanan polise o gençlerimiz kişisel kusurları nedeniyle 'bana şiddet kullandın görevini iyi yapmadın şikayetçiyim tazminat davası açıyorum' diyemeyecek. 'Bana tekme atıldı ben çocuğumu düşürdüm' gerekçesiyle o polis hakkında dava açamayacak. İlgili kamu kurumuna, İçişleri Bakanlığına dava açabilecek."
'Anayasa Mahkemesi'ne gideceğiz'
Kamuoyunda "Haberal yasası" olarak bilinen tasarıyı eleştiren Hamzaçebi, teklifin bu şekilde yasalaşması halinde Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini belirterek, söz konusu düzenlemenin esnafın vergi borcunun yapılandırılmasının arkasına saklanmak istendiğini söyledi.
'AKP, CHP'nin önerisini kabul etti. 93. madde Torba Tasarı'dan çıktı'
CHP Grup Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, Torba Tasarı ile ilgili AKP'ye sundukları 7 maddelik pakette yer alan bazı düzenlenmelerin kabul gördüğünü belirterek, "Tasarıda yer alan 93. maddesinde yer alan ve bazı özelleştirme uygulamaları nedeniyle siyasilerin ve bürokratların sorumluluğunu ortadan kaldırmaya yönelik düzenleme tasarı metninden çıkarılacaktır" dedi.
'AKP'den çek mağdurları için destek istedi'
Hamzaçebi, düzenledikleri çeklerin karşılıksız çıkması nedeniyle adli para cezasına muhatap olan bir kısım vatandaşların, bu para cezalarını ödeyememiş olmaları nedeniyle ortaya çıkan hapis cezası nedeniyle yaşadıkları mağduriyetin giderilmesi gerektiğini söyledi. Hamzaçebi, "TBMM bu talebe duyarsız kalmamalıdır. Ben iktidar partisini ilgili vatandaşlarımızın seslerini duymaya davet ediyorum" diye konuştu.
'Cumhurbaşkanı'na çağrıda bulundu'
Geçen hafta Sayıştay Kanunu'nun kabul edildiğini hatırlatan CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi, AKP'nin verdiği önerge ile Sayıştay'ın performans denetimini yapamayacak duruma getirildiğini söyledi. "Hükümet bütün kamu kurumlarını performans denetimi dışında bırakmıştır" diyen Hamzaçebi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, "Lütfen bu yasanın performans denetimi ile ilgili maddesini bir kez daha görüşmek üzere TBMM'ye iade edin" diye çağrıda bulundu.