"Anayasa mahkemesi, Anayasa'dan üstün değil"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin üniversitelerde türbanı serbest bırakmayı öngören Anayasa değişikliğini iptal kararının gerekçesiyle ilgili olarak ilk değerlendirmesini yaptı. Erdoğan, Anayasa Mahkemesi, Anayasa'dan üstün değil dedi.
cumhuriyet.com.trBaşbakanlık Merkez Bina’da yapılan Girişim Bilgi Sistemi’nin tanıtım toplantısında soruları yanıtlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararını sert bir dille eleştirdi. Erdoğan, “Anayasa Mahkemesi, Anayasa’dan üstün değil” dedi.
Erdoğan, Anayasa Mahkemesi’nin AKP’nin kapatma davasıyla ilgili verdiği kararın gerekçesinin de henüz Başbakanlığa ulaştığını ancak kendisinin bir inceleme yapamadığını söyledi. Kararın Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra, bir değerlendirme yapacaklarını söyleyen Erdoğan, “700 sayfayı aşkın gerekçeli bir karar. Akşam MYK’da bir ekip oluşturduk. Bunlarla ilgili bir çalışma yapacak. Değerlendirmemizi daha sonra arkadaşlarımızla birlikte tekrar yapacağız” dedi.
"CHP zihniyeti dışında kimse savunmuyor"
Başbakan Erdoğan, Anayasa’nın 10 ve 42. maddeleriyle ilgili olarak her şeyin zaten aklı selimin ortaya koyduğu şekliyle ortada olduğun iddia ederek, şöyle dedi: “Dün ülkemizde gördüğüm gibi, yani diyebilirim ki, CHP zihniyetinin dışında bu gerekçeli karara taraf ne bir akademisyen, ne bir siyasetçi görmedim. Sadece CHP zihniyetinin bunu savunduğunu gördüm. Zaten bu müracaatı yapan da orasıydı. Bu tabi bir gerçeği ortaya koyuyor. Bizler milli iradenin üstünde bir irade tanımıyoruz. Demokrasi zaten bunun en güzel uygulamasıdır. Laiklik milli iradenin zaten sahiplendiği anlayıştır. Milli irademizin zaten bu noktada Türkiye’de bir sıkıntısı yok. Ama tabi bu gerekçeli karara, milli iradeyi bu şekilde bir atıfla bir yorumlama var. Bu tabi hiç hoş değil.”
"Böyle bir anlayış olmaz"
Gerekçeli uzlaşmadan bahsedildiğini anımsatan Erdoğan, “Yani 411 milletvekili, 550 kişilik Parlamento içinde bir uzlaşmayı oluşturmuyor. Öbür tarafta diyelim ki 100 küsur kişi bu uzlaşmanın ifadesi oluyor. Böyle bir anlayış olmaz. Tabi ki Anayasa Mahkemesi’nin kararı bağlayıcıdır. Bizler tabi ki uymak durumundayız, o ayrı mesele. Ama bu gerekçeli karar üzerinde daha çok konuşulur, çok yorumlar yapılır. Bu karar her şeyden önce Parlamento’nun yetkilerini de dışlayan bir karar olması sebebiyle milli egemenlik noktasında da tartışılacak bir karardır. Bunu da inanıyorum ki, milli egemenliğin kapsadığı alan içerisinde hareket edenler, yaşayanlar, çok daha farklı bir şekilde değerlendirmeye yorumlamaya devam edeceklerdir. Özellikle de muhalefet şerhi içerisinde en güzel şekliyle de zaten bunlar yerini bulmuştur. Takdir edersiniz ki bununla ilgili olarak da ülkemizin geleceği noktasında şunu da açık net söylemek zorundayım; Anayasa Mahkemesi Anayasa’nın üstünde değildir. Anayasamızın amir hükmü noktasında biliyorsunuz temel hak ve özgürlükler hep kanunla belirlenir yorumla değil. Bu anayasanın bir amir hükmüdür. Bunları da görüyoruz, biliyoruz.
MHP'nin anayasa değişikliği teklifi
Başbakan Erdoğan, MHP’nin TBMM Başkanlığı’na Anayasa Mahkemesi’nin görev ve yetkilerini sınırlayan Anayasa Değişikliği teklifi vermesinin hatırlatılması üzerine ise, teklifin içeriği ile ilgili olarak henüz bilgi sahibi olmadığını belirterek, grup başkanvekilleriyle görüştükten sonra değerlendireceğini kaydetti. Erdoğan, olaylara olumsuz yaklaşmadıklarını ifade ederek, “Netice alabilecek ne varsa ülkemiz lehinde bu konuyla ilgili çalışmaya her zaman varız, katılırız. Mesele tabi şu bizler yeter ki burada iyi niyet olsun. İyi niyet olduğu sürece de AKP bunların içinde yerini alır” dedi.