Anayasa krizi 'darbe'yle sonuçlandı
Orta Amerika ülkesi Honduras Devlet Başkanı Manuel Zelaya, orduyla arasında çıkan Anayasa krizi nedeniyle tutuklanarak, Kosta Rika'ya kaçırıldı. Bir televizyon kanalına açıklamalarda bulunan solcu Zelaya, "Kaçırıldım ve bir komplo kurbanıyım. Askeri elit tarafından kandırıldım'' dedi. Konuyla ilgili açıklama yapan Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez olayı 'darbe' olarak nitelendirdi ve "Büyükelçime birşey olursa müdahale ederim" dedi.
cumhuriyet.com.trOrta Amerika ülkesi Honduras'da askerlerin, solcu Devlet Başkanı Manuel Zelaya'yı tutukladığı bildirildi.
Tartışmalı anayasa referandumuyla ilgili oylama başlamadan önce tutuklanan Devlet Başkanı'nın Kosta Rika'da olduğu açıklandı. Konuyla ilgili açıklama yapan Kosta Rika Kamu Güvenliği Bakanı Janina del Vecchio, askerlerin evinden alıp tutukladığı Manuel Zelaya'nın kendi ülkesinde bulunduğunu duyurdu.
"Kaçırıldım, komplo kurbanıyım"
Honduras Devlet Başkanı Manuel Zelaya, kaçırıldığını ve komplo kurbanı olduğunu söyledi. Merkezi Venezuela'nın başkenti Caracas'ta bulunan uluslararası televizyon kanalı Telesur'a açıklamalarda bulunan Zelaya, ''San Jose'de Kosta Rika'dayım. Kaçırıldım ve bir komplo kurbanıyım. Askeri elit tarafından kandırıldım'' dedi ve ABD Başkanı Barack Obama'dan ''bunun arkasında olup olmadığını'' açıklamasını istedi.
Zelaya, ''Eğer Washington bu darbeye destek vermediyse, halkımıza ve demokrasiye karşı bu saldırıyı engelleyebilir'' ifadesini kullandı.
Obama'nın açıklamaları
ABD Başkanı Barack Obama, Orta Amerika ülkesi Honduras'ta askerlerin Devlet Başkanı Manuel Zelaya'yı tutuklamasından derin endişe duyduğunu açıkladı.
Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, Obama'nın Devlet Başkanının askerler tarafından tutuklanması ve ardından da sınır dışı edilmesine ilişkin haberlerden derin endişe duyduğunu dile getirdiği belirtildi.
Amerika Devletleri Örgütü Başkanı da ''Honduras'taki darbeyi kınadığını'' açıkladı. Öte yandan, Örgüt, Honduras'taki durumun ele alınması amacıyla bir acil toplantı yapılacağını duyurdu.
Chavez ve Morales 'darbe'yi kındı
Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez ve Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales Honduras'taki darbeyi kınadı.
Chavez, merkezi başkent Caracas'ta bulunan uluslararası Telesur televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Zelaya'nın askerlerce tutuklanmasını ''darbe'' olarak niteledi ve ABD Başkanı Barack Obama'dan bu darbeyi kınamasını istedi.
Bolivya Devlet Başkanı Morales de ''darbeyi'' kınadı ve uluslararası toplumu kınamaya çağırdı.
"Büyükelçime birşey olursa müdahale ederim"
Honduras Devlet Başkanı Manuel Zelaya'nın askerler tarafından tutuklanıp sınır dışı edilmesinin ardından bu kez de devlet televizyonu VTV kanalına açıklama yapan Chavez, ''Bu askeri cunta fiili bir savaş durumunda. Askeri olarak dahil harekete geçmeliyiz. Eğer Büyükelçimize zarar verirlerse eli kolu bağlı kalamam'' dedi.
Arjantin Cumhurbaşkanı Cristina Kirchner de Honduras'ta olup bitenleri, ''barbarlık dönemine dönüş'' olarak niteledi ve durumu kınadığını belirtti.
Manuel Zelaya'nın derhal görevine dönmesi çağrısında bulunan Kirchner, kendi kuşağından olanların Honduras'ta olanların ne anlama geldiğini iyi bildiğini belirtti ve Honduras'taki durumdan derin endişe duyduğunu kaydetti.
''Bu Latin Amerika tarihinin en kötü anlarından biri'' ifadesini kullanan Kirchner, bu ülkede bir an önce demokrasiye dönülmesi için bölgedeki bütün çok taraflı örgütlerle uluslararası örgütleri girişimde bulunmaya çağıracaklarını söyledi.
Öte yandan, Honduras'taki hükümet kaynakları, Kosta Rika'da bulunan Zelaya'nın en az 8 bakanının tutuklandığını bildirdi.
Aynı kaynaklar, tutuklanan bakanlar arasında, Zelaya'ya yakınlığıyla tanınan Dışişleri Bakanı Patricia Rodas'ın da yer aldığını kaydetti.
Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'in müttefiki olan Honduras Devlet Başkanı Manuel Zelaya, Yüksek Mahkeme, ordu, kongre ve kendi partisinden bazı üyelerin muhalefetine rağmen anayasal reform için referandum yapma sözü vermişti.
Zelaya, geçen hafta, görev süresinin 4 yıl uzatılmasını sağlayacak referandumun düzenlenmesi konusunda kendisine yardımcı olmayı reddeden genelkurmay başkanını görevden almıştı.