Anayasa Komisyonu'nu terk ettiler!

TBMM Anayasa Komisyonu'nda, TBMM İçtüzüğünde Değişiklik Yapılmasına Dair İçtüzük Teklifi'nin geri çekilmemesini protesto eden CHP, MHP ve BDP toplantı salonunu terk etti. CHP, MHP ve BDP'nin komisyon toplantısını terk etmesini ardından teklif jet hızıyla kabul edildi.

cumhuriyet.com.tr

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce başkanlığındaki CHP'li yaklaşık 50 milletvekili, TBMM İçtüzüğünde Değişiklik Yapılmasına Dair İçtüzük Teklifi'nin görüşüldüğü Meclis Anayasa Komisyonu'nu bastı.

İnce, komisyon salonuna girerken basın mensuplarına, teklifi bu haliyle geçirtmeyeceklerini, ne gerekirse yapacaklarını belirterek, "Bu faşizmdir, buna direneceğiz. İçtüzük değişikliğini bu şekliyle CHP geçirtmeyecek ne gerekiyorsa yapacağız" dedi.

Meclis Anayasa Komisyonu, Başkan Burhan Kuzu başkanlığında AKP'li grup başkanvekilleri tarafından verilen TBMM İçtüzüğünde Değişiklik Yapılmasına Dair İçtüzük Teklifi üzerinde alt komisyonun hazırladığı metni görüşmek üzere toplandı.

Toplantıda yer kavgası

CHP'li yaklaşık 50 milletvekilinin komisyona gelmesi ile yer tartışması yaşandı.

Komisyon Başkanı Burhan Kuzu, CHP'lilerin itirazı üzerine, "Siz kavga etmeye gelmişsiniz, öyle anlaşılıyor" dedi. Kuzu komisyona üye milletvekillerinin ayakta kaldığını belirterek, "Üye olmayanlar masa etrafında oturmasın" dedi. İnce, "Uygulamada 'burada oturamaz' diyerek nerede yazıyor" diye itiraz etti.

Emniyet amirine itiraz

Bu arada toplantı başlarken CHP'li milletvekilleri, "Sayın Başkan emniyet amirinin burada olmasının bir anlamı var mı?" diye itiraz etti. Başkan Kuzu da, "Bizim bu görevlendirmelerle alakamız yok" yanıtı verdi. Bu konuşmalar üzerine emniyet görevlisi salondan çıktı.

"TBMM'nin iradesini iğfal etme girişimi ile karşı karşıyayız"

Meclis'in, halkın sesinin kısılmak ve susturulmak istendiğini ifade eden CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, "İktidar eliyle Meclis darbe girişimi gerçekleştirilmektedir. Meclis içi darbe girişimi gerçekleştirilmektedir. TBMM'yi fiili anlamda yeni baştan yapılandırmaya sıra gelmiştir. TBMM'nin anayasal sistemine, İçtüzük sistemine bir saatli bomba konulmaktadır. Gece yarası operasyonlarını yasal hale getirme girişimi ile karşı karşıyayız. TBMM'nin iradesini iğfal etme girişimi ile karşı karşıyayız" diyerek tepkisini dile getirdi.

"Önce eşeği kaybettirip sonra bulduruyor musunuz?"

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce de, MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır'ın odasında sabah saatlerinde grup başkanvekillerinin katıldığı bir toplantı yaptıklarını belirtti. İnce, AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'ye, "Komisyonu iptal edelim. Grup başkanvekilleri bir araya gelelim. Aksayan yönleri değiştirelim" önerisini getirdiklerini kaydetti.

AKP'nin derdinin muhalefetin sesini kısmak olduğunu savunan İnce, Genel Kurul'un çalışma saatleri konusundaki önerilere de "Zaten öyleydi, siz kestiniz. Önce eşeği kaybettirip sonra bulduruyor musunuz?" diyerek tepki gösterdi.

"İçtüzük değişikliği teklifi ile TBMM'yi AKP Genel Merkezi haline getirmek istiyorsunuz" diyen İnce, "Size bunu geçirtmeyeceğiz, ne gerekiyorsa onu yapacağız. Bize kürsü işgalinden başka bir hak bırakmıyorsunuz" diyerek tepkisini dile getirdi.

Teklif geri çekilsin

Teklifin geri çekilmesini isteyen İnce, "Bunu tehdit olarak algılamayın. CHP'nin direnci karşısında şaşıracaksınız. Sizi şaşkınlığa uğratacağız Genel Kurul'da. Bunun çözümü var, geri çekilir, aksayan yönleri düzeltmeye hazırız. TBMM'de faşizan uygulamalara karşıyız" dedi.

CHP'li vekiller ve üye olmayanlar salondan ayrıldı

İnce, konuşmasının ardından Genel Kurul çalışmaları nedeniyle toplantıdan ayrılacağını ifade etti. Ardından İnce ve komisyon üyesi olmayan CHP'li vekiller salondan ayrıldı.
İçtüzük değişikliği konusunda uzlaşma aranmasını isteyen MHP Konya Milletvekili Faruk Bal da "Parti diktatöryasının Meclis'e içtüzük ile muhalefetin sesi soluğu kesilmek suretiyle daha ağır bir biçimde yansıyacağını ve parmakmatik bir demokrasiyi ulaşacağımızı düşünüyorum" dedi.

BDP'li Ata: Teklif geri çekilsin

İçtüzük değişikliği konusunda uzlaşma aranmasını talep eden BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, teklifin geri çekilmesini, görüşmelerin ertelenmesini istedi.

Teklifin geri çekilmesini öneren MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, "Geri alın, geri çekin, oturalım, neyse amacı birlikte koyalım. Ortak çalışalım. Anayasa uzlaşma sürecine paralel bir çalışma yapalım. Ama böyle getirip komisyona bununla ne Meclisi çalıştırırsınız ne Meclis'te huzur sağlarsınız" dedi.

AKP Adana Milletvekili Fatoş Gürkan, muhalefetin sesinin kısılacağına yönelik eleştirilere, "Süreler herkes için kısıtlanmış. İktidardan konuşacak konuşmacılar için de muhalefetten konuşacak konuşmacılar için de kısıtlanmış demeyelim ama zamanları ayarlanmış" dedi.

Muhalefetin sesi kısılıyor tartışması

Muhalefetin sesini kısma gibi bir amacın olmadığını vurgulayan AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'ye, CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, "Samimi değilsiniz. Yok ediyorsunuz, öldürüyorsunuz" diyerek karşılık verdi.

Teklifin geri çekilmesi yönündeki taleplere AKP'li Canikli, Genel Kurul aşamasında değişiklik olabileceği mesajını verdi. Canikli, şöyle dedi:
"Bu komisyon çalışmaları devam eder. Genel Kurul aşamasına kadar her zaman çalışmaları yapabiliriz. Zamanı var, Genel Kurul aşaması var."

MHP'li Şandır'da, Canikli'nin sözlerine, "Bu türde devam ederseniz biz bu çalışmalara katılmayız, katılmanın bir anlamı yok" dedi.

AKP Grup Başkanvekili Canikli, grup başkanvekillerinin bazı önerileri olduğunu hatırlatarak, "Bazı değişiklikler yapacağız biz. Destek olsun ya da olmasın. Önerilerimizi getireceğiz. Belki komisyonda olmaz. Genel Kurul'da o da yöntemlerden birisi. Birçok değişiklik Genel Kurul'da yapılır. Biz bir yada birkaç görüşmeyle bu konudaki istişare mekanizmasını tamamlayabiliriz. Ortaya çıkacak değişiklikleri de Genel Kurul'da monte edebiliriz" diye konuştu.

"Yarın kirlenmiş ampullerle gelsek ne yapacaksınız?"

CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz de, Fransa'nın, İnkar Yasası nedeniyle eleştirildiğini belirterek, "Niye eleştiriyoruz, ifade özgürlüğüne aykırı. Kesinlikle bu düzenleme ifade özgürlüğüne aykırıdır. Fransa'yı eleştiriyorsunuz. İyi de Allah'tan korkun Meclis'te bizim sesimizi, kendimizi ifade etmemizi engelliyorsunuz" dedi.

Genel Kurul'a materyal getirilmesinin yasaklanmasına ilişkin düzenlemeye de itiraz eden Özgündüz, "Yarın kirlenmiş ampullerle gelsek ne yapacaksınız?" diye sordu.

Düzenlemelerin AİHS'ne aykırı olduğunu vurgulayan Özgündüz, "Biz bu konuyu götürüpte AİHM'de ifade özgürlüğümüz demeyi yakıştırmayız ama ferdi başvuru hakkımızı herhalde gerektiği zaman kullanırız" dedi.

Babayiğit tartışması

MHP'li Nevzat Korkmaz, "Bundan sonraki MHP'nin tavrı olarak birkaç cümle söyleyip ayrılacağım" demesi ise tartışmalara neden oldu. AKP'li bazı vekiller, "Bu kadar konuşmadan önce bu tavrı ortaya koyup çıksaydın", "Babayiğitsen" sözleri diye konuştu. Korkmaz da, "Ne demek, babayiğit kelimesi. O kelime hiç yakışık almadı. Babayiğitliği kimse sana bırakmaz" diyerek tepki gösterdi. Kuzu da, "Burada, Komisyon Başkanı varken başka babayiğit aramayalım" dedi.

Salonu terk ettiler

Teklife muhalefet şerhi vereceklerini ifade eden Korkmaz, "Bu aşamadan sonra bu müzakerelere katılmamın bir anlamı yok" diyerek salondan ayrıldı.

Geneli üzerindeki görüşmelerin ardından maddelere geçildi. Maddelere geçilmesinin ardından CHP'li vekiller ile BDP'li Ata da komisyon salonunu terk etti. CHP, MHP ve BDP'nin salondan ayrılmasının ardından teklif jet hızıyla kabul edildi.

Teklif ne getiriyor

Genel Kurul'da konuşma sürelerini yeniden düzenleyen teklif, Genel Kurula çalışma düzenini bozucu döviz, pankart ve materyal getirene kınama cezası verilmesini öngörüyor.
Teklife göre, Genel Kurulda söz kesmek, şahsiyatla uğraşmak, döviz ve pankart getirmek ve çalışma düzenini bozucu herhangi bir materyali Genel Kurul Salonunda bulundurmak ve bu türden hareketlerde bulunmak yasak olacak.