"Anayasa değişikliği neyi değiştirecek?"

DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız, Anayasa değişikliği teklifindeki yargıya ilişkin maddelerin Türkiye'de neyi değiştireceğini sordu.

cumhuriyet.com.tr

DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na bir soru önergesi verdi. Başbakan Erdoğan'ın, her sorundan 12 Eylül Anayasası'nı sorumlu tuttuğunu, Anayasa değişikliği gerçekleşirse Türkiye'ye bolluk, bereket gelecekmiş gibi bir hava yarattığın ifade eden Yağız, "Anayasa değişikliği yapılırsa milletimizin aş-iş derdi çözüme kavuşmayacak. Ülkemize bolluk, bereket gelmeyecek. Milletimiz yiyecek aşı, girecek işi yine bulamayacak" dedi.

"Anayasa değişirse aş-iş sorunu çözülecek mi?" diye verdiği 30 soruluk bir yazılı soru önergesinin TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin tarafından TBMM İçtüzüğü'ne aykırı olduğu gerekçesiyle iade edildiğini belirten Yağız, "Bu iade de ortaya koydu ki, Anayasa değişikliği, ülkemizin ve ulusumuzun ekonomik ve sair hiçbir sorununa çözüm getirmeyecek. Bu yüzden size, bu kez de Anayasa değişikliği yasa önerisiyle ilgili olarak doğrudan 'yargı'yı ve sorunlarını ilgilendiren yeni sorular yöneltme gereksinmesi duydum" dedi. Yağız, Başbakan Erdoğan'ın şu soruları yanıtlaması istedi:
"-Anayasa değişikliği gerçekleşirse yargı gerçekten tam bağımsız ve tam tarafsız olacak mıdır?

-Kuvvetler ayrılığı; yasama, yürütme ve yargı olarak, güçlendirilmiş hâlde devam edecek midir? Yoksa ülkemiz, bütün erklerin birleştirildiği 'tek kuvvet' yönetimine mi devredilecektir? Yani ülkemiz yönetimi, bir dikta rejimine mi dönüştürülecektir?

-Tüm yargı mensuplarının sık sık dile getirdikleri 'yargının fiziki altyapı ve personel yetersizliği' meselesi, Anayasa değişikliğiyle birlikte çözülmüş olacak mıdır?

-Anayasa değişikliğiyle birlikte hâkim ve savcıların gelir düzeyleri daha yaşanılır bir düzeye getirilecek midir?

-Geciken adalet, adalet değildir. En büyük adaletsizlik, geciken adalettir. Bu sözleri dikkate alırsak; Anayasa değişikliği adaletin gecikmeden sağlanmasını olanaklı hâle getirecek midir?

-Anayasa değişikliği, dava dosyalarıyla boğuşan hâkim ve savcıların iş yükünü azaltacak ve onların elverişsiz işyeri koşullarını düzeltecek midir?

-Hapishanelerin yüzde 60'ı tutuklu, yüzde 40'ı hükümlülerden oluşmaktadır. Çağdaş ölçülere uymayan bu durum, 'tutuklama'nın tedbir olmaktan çıkarılıp cezaya dönüştürüldüğünü ortaya koymaktadır. Bundan, herkes gibi hâkimler ve savcılar da yakınmaktadır. Anayasa değişikliği yapılırsa; haksız ve hukuksuz tutuklamalar olmayacak mıdır?

-Özellikle, adına 'Ergenekon' denilen dava ve soruşturma sürecindeki tutukluluk sürelerinin çok uzun sürmesi çok önemli bir tartışma konusudur. Bu yüzden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yapılacak başvuruların, ülkemizin çok sayıda mahkûmiyet kararlarına muhatap olmasına yol açmasıyla sonuçlanacağı ciddi ciddi dile getirilmektedir. Anayasa değişikliği, buna bir çözüm getirecek midir?

-Devlet Güvenlik Mahkemelerini bile aratan özel yetkili savcı ve mahkemelerin yargıya olan güveni sarsan uygulamalarına, Anayasa değişikliğiyle son verilecek midir?

-Bu sorulara; gönül huzuruyla, vicdan rahatlığıyla ve eğer kendinizi gerçekten bir demokrat olarak hissediyorsanız, bir demokrat duyarlılığıyla yanıt verebilir misiniz?"