ANALİZ - Sahte hesaplarla darbeye destek
Sosyal paylaşım sitelerinin gerçekte görünürden farklı işlevleri olduğu konusundaki tartışmalarda haklılık payı var. Günlük hayatımızın vazgeçilmezleri haline gelen bu platformların gizlilik konusundaki büyük açıklarının yanı sıra, büyük güçler arası çekişmelerde konumlanışları da dikkat çekici...
Mustafa Kemal ErdemolSosyal paylaşım sitelerinin gerçekte görünürden farklı işlevleri olduğu konusundaki tartışmalarda haklılık payı var. Günlük hayatımızın vazgeçilmezleri haline gelen bu platformların gizlilik konusundaki büyük açıklarının yanı sıra, büyük güçler arası çekişmelerde konumlanışları da dikkat çekici. Büyük sermayenin çıkarlarının sözcüleri gibi davrandıklarına ilişkin çok örnek var. Ayrıca toplumun hassas olduğu konularda sorumsuzca davrandıkları da biliniyor. Bunlardan en çok eleştiri toplayanı Twitter, Uluslararası Af Örgütü’nün de tepkisine yol açmıştı. Örgüt, 300 milyondan fazla kullanıcısı olduğu tahmin edilen Twitter’ın, taciz ya da tehdit içeren mesajlara karşı önlem almadığını belirtmişti defalarca.
Twitter’a yönelik en son suçlama Bolivya’yla ilgili. ABD desteğiyle gerçekleştirdikleri darbenin ilk gününden itibaren en az 29 göstericiyi katleden, halk desteğinden yoksun Bolivya darbecileri, halkın kendilerini desteklediğini göstermek için sahte Twitter hesapları oluşturdu. Bundan Twitter’ın da haberdar olduğu, dolayısıyla darbecilere destek verdiği belirtiliyor.
PODEMOS AÇIKLADI
İspanya’nın solcu partisi Podemos’un Sosyal Ağlar Başkanı Julian Macias Tovar’a göre, darbecilerin darbeye karşı çıkan protestocuların katledilmesini haklı çıkarmak için oluşturdukları sahte hesabın sayısı 68 binin üzerinde. Tovar, yaptıkları inceleme sonucu aşırı sağcı darbeci Luis Camacho’nun 135 bin 473 olan Twitter takipçisinin son 18 günde 55 bin arttığını belirlediklerini kaydediyor. Kendisini devlet başkanı ilan eden Jeanine Anez’in de on beş gün içinde 40 bin yeni takipçisi olduğunu vurguluyor.
Darbecilere halk desteğinin olmadığını, darbe hükümeti de dolaylı olarak kabul etmiş durumda. Bir hükümet sözcüsü, devrilen solcu devlet Başkanı Evo Morales yanlısı göstericilerin yolların çoğunu işgal ettiği için başkente yiyecek ve petrol tedarikinde güçlük çekildiğini açıklamıştı. Bu nedenle dünya kamuoyu önünde zor durumda kalan darbeciler, halk desteğine sahip olduklarını göstermek için sanal ortamda oluşturdukları sahte hesapları devreye soktu. Bunun için en uygun sosyal platform olarak Twitter seçildi.
Twitter, eylül ayında Küba’da da benzer bir operasyona karışmış, Komünist Parti lideri Raul Castro başta olmak üzere kimi politikacıların ve gazetecilerin hesaplarını bloke etmişti. Twitter yönetiminden suçlamalara ilişkin herhangi bir açıklama ya da yorum gelmedi.