ANALİZ Akşener sonrası İYİ Parti ne olacak?
İYİ Parti'deki deprem sürüyor. Kurmaylar 'Akşener'den başka bir adayımız yok' dese de, genel başkan Meral Akşener kurultayda kesin bir dille aday olmayacağını açıkladı. Peki Akşener'siz bir İYİ Parti'nin geleceği var mı? Orhan Bursalı cumhuriyet.com.tr. için değerlendirdi.
Orhan Bursalıİyi Parti: Geleceği Var mı?
Meral Akşener Hanım “kesin aday olmayacağım” dedi. İlk gün yorumum, Akşener’in büyük baskı ile bu kez epey bir süre kesin ve tartışılmaz başkan olarak geri döneceği yolundaydı. Siyasette 24 saat uzun bir süredir. Partililerin büyük baskısı sonucu geri döner mi bilmiyoruz, ama Akşener’in son aday olmayacağım açıklamasını esas alarak durumu görmeye çalışalım.
İyi Parti’nin içi son parti toplantısında karıştı. Akşener’e çok sert eleştiriler yapıldı. Tabii, milletvekili olamayanların da keskin eleştirileri de cabası.
İpi kopartan ve Akşener’in başkanlığını sorun olarak gündeme getiren eleştiri şu: Seçim öncesi yüzde 20’lerde olan oy oranı, seçim sonrası çok düştü ve Akşener de hayal kırıklığı yarattı.
Bu eleştirinin aslı astarı yok ve sadece Akşener’i yıpratmak için politik bir manevra. Bazı anketler seçimden aylar önce İyi Parti ve Akşener’in oyunu yüksek gösterdi. Bunun doğruluğunu gösteren bir bilgi mi var elde, yok. Anketleri test eden ölçü seçim sonuçlarıdır. Biz ne anketler gördük! Bu anketlerin kısmı, Millet Cephesi’nin tek adayının Akşener olmasını amaçlıyordu. Akşener olursa kesin RTE seçilemezdi iddiasına dayanıyordu. Bu da salt değeri düşük bir yorum olarak çıktı.
İyi Parti’nin oyu yüzde 10’u buldu, bu bir başarıdır. Akşener’in Başkanlık oyunun daha düşük olması da normaldir. Çünkü toplumda Muharrem İnce rüzgarı esti, İyi Parti’ye oy veren seçmen, Başkanlıkta İnce’ye yöneldi. Bu seçmenin doğru ve yüksek bilinçli davranışıydı. Bu seçmenin bir kısmı da CHP’den İyi Parti’ye yönelen eskinin merkez sağ seçmeniydi.
Eşitsiz koşullarda ve kısa sürede İyi Parti başarılı bir sonuç aldı. MHP kadar neredeyse! Bunun nesini tartışıyorsunuz, iktidar mı olacaktı İyi Parti ve Meral hanım? Bir kısım MHP seçmeni daha yönelseydi Meral Hanıma, İyi Parti yukarıda, MHP aşağıda olacaktı. İyi Parti AKP’den, CHP’den ve MHP’den aldığı oylarla, partiler yelpazesinde boş olan yeri doldurmaya aday olduğunu gösterdi.
Şimdi İyi Parti’nin önünde duran, kendisini inşa etmektir. Çünkü işler iyi gitmeyecek ve bu kez AKP’den İyi Parti’ye kitlesel oy akışı gündeme gelecektir.
İyi Parti’yi dağıtmak niyeti olabilir mi, düşünmek istemiyorum. Bunu en çok AKP isteyecektir. Aklıevvel bazı gazete yorumcuları kasıtlı olarak başaramadın hadi çek git yazıları yazıyor. Ben bu tür yazıları doğru bulmam. Parti’ye yön verecek olan kendi iç dinamiğidir. Bir yazarın hadi çek arabanı türü yazılar yazması ayıptır, kendini bilmezliktir, bir değerlendirme ve analiz niteliğini zerre taşımaz. Arkasında ne var, diye baktırır. Veya ilginç olmak istiyor denir. Bu da ciddi bir yazarın başvuracağı yol değildir. Ciddi mi dedim?! Magazinel lafı güzafı ciddiyet açısından tartışmak ayıp olur.
İyi Parti’yi yüzde 10’lara taşıyan Meral Akşener liderliğindeki kadrodur. Parti’nin başına başkası gelse de Akşener’in etkisi sürecektir. İyi Parti, MHP ile özdeş değildir, olmamalıdır da, daha iyi ve yüksek değerli politikalarla MHP seçmenini çekebilir, AKP’yi küçültebilir. Bunun için zaman, inat ve sabır gerekir.
<haber-dikey:1036587>