Anadolu'nun unutulmuş toprağı: Mada

Beyşehir gölünün en büyük adası olan ve Isparta'nın Şarkikaraağaç ilçesi sınırlarında yer alan Gedikli köyüne bağlı Kumluca Mahallesi, eski adıyla Mada Adası, 1870'li yılların izlerini taşıyor. Kazakları, Çeçenleri, Tırtar yörüklerini ağırlayan ve bugün 250 kişinin yaşadığı mahallenin en büyük sorunu ise ulaşım.

cumhuriyet.com.tr

8 bin 220 hektarlık alanıyla Beyşehir Gölünün en büyük adası olan Mada, ulaşım sorunu nedeniyle Anadolu'nun ''unutulmuş toprağı'' olarak nitelendiriliyor.

Gedikli Köyü Muhtarı Ali Rıza Çat, Gedikli köyüne 5, Şarkikaraağaç'a 35 kilometre uzaklıktaki Kumluca Mahallesine ulaşımın kayıklarla sağlandığını anlattı. Adanın içinde ulaşım için traktörlerin kullanıldığını, köye ise kayıklarla geçildiğini kaydeden Muhtar Çat, köyde bir ilköğretim okulu ve cami bulunduğunu söyledi.

Kayıklara binme olanaklarının elverişsizliği nedeniyle iki kıyıya 20 metrelik iskeleler yapıldığını vurgulayan Muhtar Çat, amaçlarının, suya batmadan kayıklara binmeyi sağlamak olduğunu bildirdi.

Adada en büyük sorunun kış mevsiminde yaşandığına işaret eden Çat, gölün buz tutması nedeniyle ada halkı ile Gedikli köyü arasında geçilmez bir şerit örüldüğünü, maliyetin çok yüksek olması nedeniyle 700 metre mesafedeki ada ile köy arasına köprü yapılamadığını belirtti.

Ulaşım sorununa rağmen adaya yerleşen Tırtar yörüklerinin, adayı terk etmek istemediğini ifade eden Çat, ''Atalarının bıraktıkları topraklara sahip çıkarak, o topraklarda karınlarını doyuruyorlar'' dedi.

Adanın elektriğe 1986 yılında kavuştuğunu, içme suyu ihtiyacının da 2002 yılına kadar köyün ortasındaki doğal kaynak suyu ile sağlandığını vurgulayan Çat, bu tarihte kıyıya yerleştirilen 70 metrelik sondaj ile içme suyu şebekesi oluşturulduğunu kaydetti. Tarım alanlarının darlığı sebebiyle halkın kısıtlı alanda tarım ve hayvancılıkla uğraştığını bildiren Çat, halkın geçim kaynağının balıkçılık olduğunu belirtti.

Gedikli Köyü Muhtarı Ali Rıza Çat'ın verdiği bilgiye göre, Mada adasına 1870'li yıllarda Rusya'dan gelen 30-40 hane kadar Kazaklar yerleşiyor. 1940'lı yıllarda Çeçenlerin göç etmesiyle Kazaklar adayı terk ediyor ve ardından Tırtar yörükleri adaya yerleşmeye başlıyor. Adada şu anda Tırtar yörükleri yaşıyor.