Anadolu’da yakılan çoban ateşi
Ödemiş’te yayımlanan Tmolos Edebiyat’ın genel yayın yönetmeni Ömer Akşahan hedef kitlelerinin dünya insanları olduğunu söylüyor. Resme özel bir ilgisi olan Akşahan’ın bir misyonu da kadına şiddet konusunda mesaj vermek
Nurduran Duman
- “Tmolos Edebiyat” Ödemiş’in simgesi Bozdağ’ın antik çağ adını taşıyor. Tmolos’un yayın çizginizle ilintisini açabilir misiniz?
İbni Haldun’a atfen söylenen şu söz Tmolos’un da kaderidir bence: “İnsanın kaderi yaşadığı coğrafya ile çizilir.” Bozdağlar parayı bulan Lidya topraklarının en bakir, en bereketli alanıdır. Dağın öte
- Her sayının kapağında mutlaka yer verdiğiniz “Tmolos’un Madonnaları”nı konuşmadan geçemeyiz...
Evet. Her derginin bir misyonu olmalıdır. Geçmişte pek çok edebiyat dergisi manifesto yayımlayarak işe girişse de maalesef yeterince soluk alamadığından yayınına son verdi. Kapağa taşıdığım resimler yerli ve yabancı ressamlara aittir. Resme karşı özel ilgim var. Pek çok ressamın da edebiyatla iç içe olduğu bir ortamda yaşıyoruz. Şair şiirini sözcüklerle, ressam da şiirini renklerle yazar. Günümüzde bir gün geçmesin ki kadına şiddet, tecavüz, cinayet ve akla hayale gelmedik baskılar uygulanmasın. Kadının aşağılandığı bir toplumda ressamların ortaya koyduğu kadın estetiğiyle bir mesaj vermek istedim. Bunda da başarılı olduğuma inanıyorum. Ressam dostlar da bir edebiyat dergisinin kapağında çalışmalarının sergilenmesinden çok hoşnutlar.
- Dergi için “Anadolu’da yaktığımız çoban ateşi” diyorsunuz. Nerelere kadar vardı dumanı, alevleri?
Tmolos, 2012 yılında dört sayfa olarak çıktığı bu yolculukta bugün dolu dolu bir içerikle 40 sayfaya ulaştı. Bunu bazıları gibi artırmayı düşünmüyorum. Adımlarımı günün ekonomik koşullarına uygun atıyorum. Dergimin yaşamasına verdikleri reklam desteği için esnaf, kurum ve kooperatif yönetimlerine teşekkür borçluyum. Dergim Avustralya, ABD, Avrupa’da Almanya başta olmak üzere yurdun her köşesine PTT aracılığıyla ulaştırılmaktadır. Bu konuda söylemeden geçemeyeceğim. Tmolos’u kitapçılara göndermiyorum. Çünkü kitapçıların dergilere gereken değeri, özeni göstermediklerini biliyorum. Dergimi edinmek isteyenler bana Facebook aracılığıyla kolayca ulaşabilmektedirler. Dergimin tanıtımına yaptığınız katkı nedeniyle Cumhuriyet gibi köklü kuruluşumuza sizin şahsınızda çok teşekkür ederim. Gönlüm Anadolu’da yaktığımız bu çoban ateşinin sağlığım elverdiğince tütmesidir.
Dergilerinizi Nurduran Duman adına Cumhuriyet Gazetesi’nin adresine gönderebilirsiniz.