Anadolu popun Replikas hali
Anadolu pop dönemi Replikas için yenilikçi ve çağdaş. Uzun süredir beklenen yeni albüm 60'lar ve 70'lere selam ediyor ve 'Biz Burada Yok İken' kimler varmış bu topraklarda diye soruyor.
cumhuriyet.com.trAnadolu pop, her zaman bu toprakların müziğinden ilham alan Replikas dinleyicisine yabancı değildir. Yıllardır her konserlerinde bir tane de olsa çalarlar. Ada Müzik’ten çıkan yeni albümleri “Biz Burada Yok İken” köklere doğru yapılmış bir yolculuk gibi. Ama az gidilen yolu tercih etmişler yine. Zira albümde alışkın olduğumuz o bilindik, çok cover’lanmış Anadolu pop parçaları yok.
Albümün ismi de bir Karacaoğlan dizesine gönderme yapıyor: “Sual eylen bizden evvel gelene. Kim var imiş biz burada yoğ iken.” Hatırlatmakta fayda var albümün kendisi başlı başına arşivlik. Murat Meriç, her şarkı için kaleme aldığı yazıların dışında Anadolu pop tarihini de kısaca özetliyor. Erkin Koray, Ersen ve Dadaşlar, Silüetler, Moğollar, Haramiler gibi isimlerin 65-75 yıllarını kapsayan şarkılarının yer aldığı albüm her anlamda bir keşif. “Biz Burada Yok İken”, yakın zaman önce Replikas’ın uzun yıllar çaldığı Peyote’nin müzik direktörü, bu albümün de seyrini merakla takip eden Hakan Orman’a adanmış. İki türlü bir saygı duruşu...
İlk konser bu akşam 22.30’da İKSV Salon’da. Konserde albümde de yaylı tamburuyla yer alan Cahit Berkay, Tunçay Korkmaz, Ece Özey ve Salih Nazım Peker de sahnede olacak.
Bir de Replikas’a saygı duruşu albümü yolda. 2. albümleri “Dadaruhi”nin 10. yılında farklı türde gruplar albümden seçtikleri şarkıları yorumlayacak.
- Uzun yıllardır konserlerinizde Anadolu pop şarkıları çalıyorsunuz. Albüm sürecinde şarkıları yorumlarken nasıl bir yol izlediniz?
Barkın Engin: Anadolu pop demek Altın Mikrofon zamanları bir türküyü Batı enstrümanlarıyla performe etmekti. O aranjmandaki yaratıcılık önemli. Dolayısıyla biz o türküyü kendimize göre sıfırdan yorumlayıp grupların aranjmanını tamamen geri çekmek yerine, onlara ne katabileceğimiz üzerine çalıştık.
Orçun Baştürk: O dönem yapılan müzik ve düzenlemeleri yenilikçi, çağdaş buluyoruz. Türk müziğinin ilerlemesine de önemli katkıları var.
- Cem Karaca, Ersen gibi baskın vokallerden söz ediyoruz. Aynı şekilde vokal için de ayrıca bir çalışma oldu mu?
Gökçe Akçelik: Daha önce kendi şarkılarımızda düşünmediğimiz şeyleri düşünmek zorunda kaldık. Vokallerde çok ciddi bir ön çalışma oldu. Bu çalışmanın vokal anlamında beni bir basamak yukarı çıkardığını söyleyebilirim.
- 90’larda pek çok popüler isim Anadolu pop şarkılarını yorumladı. Murat Meriç’in de dediği gibi ticari bir durumdu bu. Sizin bu Anadolu pop cover dönemi için yorumunuz nedir?
Baştürk: Çoğu enstrümanın canlı çalınmadığı, arada şiirlerin okunduğu fabrikasyon bir dönemdi. Daha çok prodüktörler belirlediği için de duygusal manipülasyona çok yatkındı. Yürümedi de.
Artut: Biz bütün bu kirlenmişlik içinde ciddi bir analiz yapıp, neyi alıp nasıl değerli kılarız uğraşı içine girdik. Üzerine düşünülmüş, çalışılmış bir albüm oldu.
- Şarkıların çoğu pek aşina olmadıklarımız. Seçim süreci nasıl ilerledi?
Artut: O zamana dair grup müziği olarak ortaya çıkmış şeyler de bize çok yakın geldi. Stüdyoda çalıp bir şey katamadığımız parçalar da oldu. Bizle örtüşmediğini düşündüklerimizi albüme almadık. Bazen maya tutmuyor.
Engin: Bir yandan da içgüdüsel olarak seçtiğimiz şarkılar bunlar. Bizim için satır araları daha önemli. Mesela şu an en aktif ve meşhur olan Mazhar ve Fuat’ın “Türküz Türkü Çağırırız” albümünden “Sür Efem Atını” parçası var. O yıllar henüz Özkan yok. Bu albümü kimse bilmez.
Burak Tamer: Belki de o dönemdeki bizim seçtiğimiz parçaların olduğu albümlerin ortaya çıkmasına ya da o şarkıların dinlenmesini, araştırılmasını bile sağlayabilir.
Mutluluk ve onur
Replikas’a “Ölüm Allah’ın Emri” şarkısında yaylı tamburla eşlik eden Cahit Berkay, topluluğu çağının müziğini yapan başarılı bir grup olarak görüyor. “Sanırım ‘Cahit Ağabey de bizimle bütünleşecektir’ diye düşündüler ve ortaya güzel bir müzikal çalışma çıktı” diyor ve ekliyor “Kuşağımın bana kattığı, hem türkülerle hem de Batı’dan gelen birikimlerle Replikas’ın da istediği doğrultuda yorumladık şarkıyı. Bence albümde şarkıların çok bilinmesi ya da bilinmemesi önemli değil, taşıdıkları enerji, ruh önemli. Replikas’ta bu enerji var işte.”