Anadolu Adalet Sarayı'nda "rotasyon" eylemi

Anadolu Adalet Sarayı'nda çalışan bir grup, Adalet Bakanlığı Memur Sınav Atama ve Nakil Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle adliye çalışanlarının zorunlu rotasyona tabi tutulması gerekçesiyle eylem yaptı.

DHA

Kartal'daki Anadolu Adalet Sarayı önünde toplanan adliye çalışanları "Rotasyon sürgündür" yazılı pankart açarak sloganlar attı.

Adliye çalışanlarının eylemine CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV)'a bağlı hakim ve savcılar, Kartal Hukukçular Derneği ile çeşitli sivil toplum kuruluşları da destek verdi.

Çalışanlar adına basın açıklamasını okuyan adliye personeli Aysel Gökçek, Adalet Bakanlığı Memur Sınav Atama ve Nakil Yönetmeliği'nde yapılan değişiklik ile yazı işleri ve idari işler müdürlerinin belli hizmet sürelerine bağlı olarak rotasyona tabi olduklarını belirtti.

Zorunlu yer değiştirme ile mağduriyet doğacağını ifade eden Gökçek, "Rotasyon düzenlemesi bireylerin kazanılmış haklarını ihlal edecek ve hukuk devleti ilkeleriyle çelişecektir. Rotasyon düzenlemesinin iptal edilmesini talep ediyoruz" dedi.

"Adalet Sarayı içinde adalet dağıtılması gerekir"

Eylemde konuşan CHP'li Tanal eyleme destek vermeyip adliye içinde izleyenleri kınadığını belirterek, "Bugüne kadar kendi siyasi yandaşlarını adliyelere aldıkları kişilere artık mevki makam istiyorlar. Bu rotasyon yönetmeliği siyasi bir rotasyon yönetmeliğidir. Burada kamu düzeni arka plandadır. Asıl eğer kamu düzeni isteniyorsa adına adalet sarayı dedikleri bu binaların içerisinde adalet dağıtılması gerekir. Bu binalarda adalet dağıtılmıyor. Bu binaların içi boş. Ama hiç kimse şunu kabul etmesin. Mutlak suretle gün gelecek, devran dönecek. Adaletsiz olan bu saraylarda adalet dağıtılacak" diye konuştu.

Personele destek amaçlı YARSAV adına konuşma yapan Anadolu Adalet Sarayı'nda hakim Tamer Akgökçe ise, "Gün geçmiyor ki emekçilere, haklarına yönelik bir saldırı olmasın. Adliye emekçilerin diğer bir kesmi olan müdürlere yönelik, müdürlerin haklarına yönelik bir saldırı ile karşı karşıyayız. Bir genelge ile, bir yönetmelik ile sürgün edilmeyi, bu kişilerin bu yolla yıldırılarak yerine kendi seçtikleri, kendi kafalarına uygun insanları getirmeye çalışıyorlar. Bunun kabul edilmesi mümkün değildir" şeklinde konuştu.

Antalya'da da protesto

Antalya'da da Büro Emekçileri Sendikası'na bağlı bir grup adliye çalışanı, Adalet Bakanlıgı Memur Sınav Atama ve Nakil Yönetmeligindeki rotasyon düzenlemesini protesto etti.