Anadol'dan takipsizlik kararına tepki
TBMM'de DTP grubunun Kürtçe konuşmasına ilgili davaya bakan savcı takipsizlik kararı verdi. CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Anayasa'ya göre resmi dilin Türkçe olduğunu, bu nedenle TBMM Genel Kurulu'nda Türkçe'den başka dille konuşma yapılamayacağını söyledi.
cumhuriyet.com.trCHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Meclis'te gazetecilerin soruları üzerine, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda Kürtçe konuşma yapan DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş hakkında, ''takipsizlik kararı'' verilmesini değerlendirdi.
Bu konunun tartışmalı olduğunu ifade eden Anadol, Anayasa'ya göre resmi dilin Türkçe olduğunu ama devlet televizyonundan Kürtçe yayın yapıldığını belirtti. Anadol, ''Kürtçe yayın serbest olduğuna göre, Türkiye'de Kürtçe konuşmak yasak değildir. Ancak Anayasamızda resmi dilimiz Türkçe olduğuna göre, Meclis Genel Kurulunda Türkçe'den başka dille konuşma yapılamaz kanısındayım'' diye konuştu.
Anadol, ''TBMM Genel Kurulunda, Kürtçe konuşulursa yaptırımı var mı?'' diye sorulması üzerine, bu tartışmaya girmek istemediğini, İçtüzük'te bu konuda belirli bir hüküm olmadığını söyledi. ''Onun için savcı takipsizlik kararı vermiş'' diyen Anadol, Anayasa'daki hüküm karşısında milletvekillerinin Türkçe konuşması gerektiğini savundu.
"Pusulamız, kürsü dokunulmazlığı"
TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya da aynı konudaki soruları yanıtlarken, ''Bizim bu konudaki temel pusulamız, Anayasa'nın 83. maddesidir. Kürsü dokunulmazlığıdır'' diyerek, sorunun bu çerçevede çözülebileceğini ifade etti.
İyimaya, ''TBMM Genel Kurulu'nda, Kürtçe konuşulabilir mi?'' sorusuna, ''Konuşulur, konuşulmaz diye bir hüküm kuramam. Çünkü konuşma dilinin Türkçe olması, Anayasa'nın doğal gereğidir. Fakat bunun ceza yansıması olur mu diye sorarsanız, olamaz'' karşılığını verdi.