Amos Gilad görevinden alındı
Hamas ile Mısır arabuluculuğundaki ateşkes görüşmelerini yürüten İsrail Savunma Bakanlığ'nın üst düzey yöneticisi Amos Gilad, Başbakan Ehud Olmert'e sert eleştiriler yöneltince görevinden alındı.
cumhuriyet.com.trİsrail- Hamas ateşkes görüşmelerini yürüten İsrail Savunma Bakanlığı'nın üst düzey yöneticisi Amos Gilad, İsrail Başbakanı Ehud Olmart'e sert eleştirilerini nedeniyle görevinden alındı.
Gilad, sözlerinin arkasında olduğunu söyleyerek özür dilemeyi reddederken, Olmert'in Gilad'ı özel temsilcilik görevinden aldığı, Başbakanlığın da Amos Gilad hakkında disiplinsizlik nedeniyle şikayette bulunduğu bildirildi.
Bir ihtiyat subayı olan Tümgeneral Amos Gilad'ın, Olmert'i ateşkes görüşmeleri ile ilgili olarak açıkça ve sert biçimde eleştiren sözleri, geçen hafta Maariv gazetesinde yayımlanmıştı. Amos Gilad, Olmert'in, ateşkes anlaşması için kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit'i bir ön koşul olarak ileri sürüp son anda tavır değişikliğine gitmesinin ve diğer bazı tutumlarının Mısır'ın onurunu kırmak anlamına geldiğini, Mısırlıların "İsrail'in memurları" olmadığını ve bu davranışların İsrail'in ulusal güvenliğine zarar verdiğini belirtmişti.
Amos Gilad, özür dilemesi yolundaki çağrılara kulak asmadı ve sözlerinin arkasında olduğunu belirtti. Olmert, tüm bu gelişmelerden sonra Amos Gilad'ı Mısır'la görüşmeleri yürütme görevinden aldı.
Mısır'daki görüşmelerin Başbakan Ehud Olmert'in siyasi danışmanı Şalom Turgeman ve Olmert'in daha önce Gilad Şalit'le ilgili görüşmeler için atadığı Ofer Dekel tarafından yürütüleceği de bildirildi.
Savunma Bakanlığı: görevi sürüyor
İsrail Savunma Bakanlığı yetkilileri ise Olmert'in kararının İsrail'e zarar verdiğini belirtiyor. Savunma yetkilileri, Yedioth Ahranot gazetesine yaptıkları açıklamada, "Amos Gilad'ın beceri ve tecrübelerinden yararlanıp yararlanmamak kararı, Başbakan'ın tasarrufundadır. Ama burada asıl zarar gören İsrail devletidir" dediler.
İsrail savunma yetkililerine göre, Olmert'in kararı, Gilad'ın resmi pozisyonunda bir değişiklik anlamına gelmiyor. Çünkü Amos Gilad Savunma Bakanlığı Siyasi-Güvenlik Bölümü Başkanlığını yürütüyor ve bu göreve yönelik atamalar da Savunma Bakanınca yapılıyor.
Bakanlık yetkililerine göre, Gilad'ı görevden alma kararını ancak Savunma Bakanı verebilir.
Savunma yetkilileri, Amos Gilad'ın bu konumuyla, Mısırlı yetkililer dahil, yabancı yetkililerle çalışmalarına devam edeceğini belirterek, "bu tür geri plandan yükselen gürültülerin, asıl önemli görüşme konularının önüne geçmesinin utanç verici olduğunu" ifade ediyorlar.
Yişai'den Olmert'e
İsrail'in halihazırdaki Başbakan yardımcılarından, Sanayi, Ticaret ve Çalışma Bakanı, Şas partisi başkanı Eliyahu Yişai de Olmert'e seslenerek, Gilad Şalit'in serbest kalmasıyla ilgili anlaşma sonuçlanana kadar Amos Gilad'ın görevinde kalmasını istedi. Başbakanlık dün, Amos Gilad hakkında disiplin soruşturması açılmasını istemişti. Başbakanlık Müsteşarı Ra'anan Dinur, bunun üzerine bir şikayet başvurusu yaptı.
Ne demişti
Maariv gazetesi, Başbakan Ehud Olmert ve diğer başbakanlık yetkililerinin, Amos Gilad'ı, Mısır'daki görüşmeleri "kendi bildiği yolda" yürütmekle ve Olmert'in hoşuna gitmeyecek şekilde bir anlaşmaya varmaya çalışmakla suçladıklarını belirtmişti. Amos Gilad da hemen ertesinde, bu yoldaki suçlamaların "kanını başına sıçrattığını" ifade etmişti.
Maariv, Gilad'ın bu konuda bir arkadaşına söylediği, "Hoşlanmasam bile verilen emirleri uyguluyorum. Bütün çalışmaların resmi belgeler aracılığıyla gidiyor. Her şey kayıt altında" yolundaki sözlerini yayımlamıştı.
Buna göre, Amos Gilad ayrıca şöyle demişti:
"Ben hiçbir zaman Mısır'a kendi başıma karar alıp gitmedim, tek başına bir toplantı yapmadım. Benimle birlikte başkaları da vardı. Herkes, bu toplantılarda neler tartışıldığını biliyor.
Her zaman Mısır'a yola çıkarken, Başbakan'dan ve Savunma bakanından direktiflerini alıyorum. Aynı gece tekrar döndüğümde Kahire'de ne olup bittiyse onlara rapor ediyorum. Başka ne istiyorlar?
Şimdiye kadar Başbakan'ın ne istediğini anlamayabilmiş değilim. Mısır'ın onurunu kırmamızı mı istiyor? Eğer istediği buysa, bunu zaten yapmış bulunuyoruz. Çünkü onlar bizden farklı bir şey bekliyorlardı. Mısırlılar bir anlaşma için çaba gösterirken biz hala bölgenin güvenliğini altüst etmekle meşgulüz."
Amos Gilad ayrıca, görüşmelerde yüzde 60 oranında serbestliğe sahip olduklarını ifade ederken, "Ama Hüsnü Mübarek'in en büyük Arap ülkesinin Cumhurbaşkanı olduğunu ve onun da kendi hesapları olduğunu kabul etmeliyiz. Refah geçişinin kapalı olmasından ötürü Hamas'ın bir tür cezaevinde yaşadığını kabul etmeliyiz. Mübarek'in bizim memurumuz mu olduğunu sanıyorlar?" ifadelerini de kullanmıştı.