'Amin'in nedeni "22 milyar" dolarmış

Marmaray açılışında ellerini açıp dua eden Japon Başbakanı Abe'nin Türkiye'deki açılışa tören için gelmediği ortaya çıktı. Japon Başbakanın Türkiye ile Japonya arasında Sinop'a yapılacak nükleer santral yapımı için imza atmaya geldiği anlaşıldı.

cumhuriyet.com.tr

Marmaray'ın açılışında Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in duasına katılan fotoğrafı ile çok konuşulan Japon Başbakanı Abe, Sinop'taki nükleer santrali için Başbakan Erdoğan ile bir araya geldi.

22 MİLYAR DOLARLIK İMZA

Akşam saatlerinde Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde bir araya gelen ikilinin görüşmesi yaklaşık iki saat sürdü. Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından yapılan açıklamada ise 22 milyar dolarlık nükleer santral ihalesine yönelik son imzaların da atıldığı bilgisi verildi.

Basın toplantısı düzenlendi

Erdoğan ile Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Dolmabahçe'deki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.  

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, nükleer santral yapımı konusunda, "Kaza hiçbir zaman yüzde 100 yoktur' denilemez, milyonda 1 de olsa böyle bir tehlike, böyle bir kaza olabilir. Bunları da görmemezlikten gelmek mümkün değil. Onun için de biz şu anda böyle bir nükleer enerjinin olması gereğine inanıyorsak, bu adımı atarız. Nitekim birinci adımımızı, Rusya Federasyonu ile attık. İkinci adımı da şu anda Japonya ile atıyoruz ve şu andaki bütün arzumuz, hızla bu yatırımı gerçekleştirebilmektir" dedi.

Nükleer santrale ilişkin bir soru üzerine Erdoğan, Japonya ile böyle bir anlaşmayı imzalarken, özellikle Japonya'nın bu konuda ileri teknolojideki geldiği noktayı bildiklerini ifade ederek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın, bakan ve yetkili kişilerle gerekli araştırmaları incelemeleri yerinde de yaptığını anlattı.

İŞTE MARMARAY DUALARLA BÖYLE AÇILDI / VİDEO

Erdoğan, Fukuşima'daki nükleer santralde kazalar yaşandığını hatırlatarak, "Şunu da biliyoruz ki 'Kaza hiçbir zaman yüzde 100 yoktur' denilemez, milyonda 1 de olsa böyle bir tehlike, böyle bir kaza olabilir. Bunları da görmemezlikten gelmek mümkün değil. Onun için de biz şu anda böyle bir nükleer enerjinin olması gereğine inanıyorsak, bu adımı atarız. Nitekim birinci adımımızı, Rusya Federasyonu ile attık. İkinci adımı da şu anda Japonya ile atıyoruz ve şu andaki bütün arzumuz, hızla bu yatırımı gerçekleştirebilmektir" diye konuştu.

"Türkiye ne gibi önlemler alıyor nükleer santralde yaşanabilecek kaza ihtimaline karşı?" sorusuna Erdoğan, şu yanıtı verdi:

"Milyonda 1, zaten sizin tasarrufunuzda değil. Tasarrufunuzda olsa, milyonda 1'i de siler atarsınız. Bu tür yatırımların, hangi alanda olursa olsun, kazası olmayan bir yatırım yoktur. Uçaklara biniyoruz değil mi? Elimizde yüzde 100 garanti var mı? Her şey başımıza gelebilir. Ama burada adeta yüzde 100 güvenlik tedbirini, her marka, firma yatırımını yaparken almaktadır. Buna rağmen uçaklar da düşüyor; düşmez diye bir şey yok. Araçlara biniyoruz. Araçlar kaza yapıyor. Kaza yapıyor diye araca binmeyecek miyiz, uçaklara binmeyecek miyiz? Bunların hepsi olağan şeylerdir. Buradaki hata payını minimize etmek, şüphesiz ki ideal olanıdır. Kaldı ki en ileri teknolojiyi, Japonya şu anda bizim Sinop Nükleer Enerji Santralimizde müşterek, birlikte yapacağımız çalışmalarla, inanıyorum ki bu yatırımda ortaya koyacaklardır. Bu, hem Japonya için hem Türkiye için gereklidir. Biz birbirimize inanarak, böyle bir ortaklığı da tesis etmek suretiyle bu adımı atmış bulunuyoruz. Hayırlı olsun diyorum."

İLK PROTOKOL MAYIS'TA İMZALANMIŞTI

Türkiye ile Japonya arasında dev stratejik işbirliği dönemine yönelik ilk imzalar Mayıs ayında atılmıştı. Bu çerçevede Başbakan Erdoğan ve Japonya Başbakanı Abe Sinop’a toplam maliyeti 22 milyar dolar olan nükleer enerji santrali kurulması yönündeki protokole imza koymuşlardı.

4 üniteden oluşacak santralin kurulu gücü 4 bin 480 megavat olacak ve yıllık 40 milyar kilovatsaat elektrik üretecek. Santralin ilk ünitesinin 2023 yılında, son ünitesinin ise 2028’de üretime geçmesi planlanıyor.

Nükleer santralin inşaatında 10 bin kişinin, inşaat sonrasında da toplam 2 bin kişinin istihdam edilmesi bekleniyor.

Sinop’a yapılacak nükleer santral projesini kazanan konsorsiyumda Japon Mitsubishi Heavy Industries Ltd, Itochu Corporation, Fransız GDF Suez bulunuyor.