"Amatörler futbolu sevdiği için oynuyor"

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ulusoy'un danışmanlığında, 100 amatör sporcuyla yüz yüze yapılan anket çalışmasında, 63'ü ''sevdiği'', 25'i ''profesyonel futbolcu olmak'', 10'u ''gelir elde etmek'', 2'si de ''yapacak başka işi olmadığı'' için amatör futbol oynadığını ifade etti.

cumhuriyet.com.tr

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ulusoy yaptığı açıklamada, amatör futbolun, devletin spor faaliyetlerinin neresinde yer aldığının merak edildiğini söyledi.

Trabzonspor'u şampiyonluğa taşıyan en önemli ögelerin başında Trabzon amatör futbolunun geldiğini belirten Ulusoy, şöyle devam etti:
''Ne zaman ki bu kaynak kan kaybetmeye başladı ya da Trabzonspor'a verdiği sporcu sayısında büyük azalma yaşandı, Trabzonspor şampiyonlukları unuttu. Aslında işin bir başka önemli boyutu, Trabzonspor'u yönetenlerin, Trabzonspor'u bugünkü konumuna taşıyan bu asıl kaynağa başvurma zorunluluğunun hala farkında olmayışlarıdır. Trabzon özelinde amatör futbol yapanların sayısı zaman içinde azalmaktadır. 1999-2000 sezonunda 83 amatör kulüp müsabakalara katılırken, bu sayı 2007-2008 döneminde 43'e inmiştir.''

Nüfusun hızla arttığı, özellikle futbolla yatıp kalkan bir şehirde futbol takımlarının ve aktif futbolcuların sayısının azalmasının, gençlerin spor dışındaki alanlara yönlendiğinin açık bir göstergesi olduğunu dile getiren Ulusoy, ''Oysa spor yapma, gençleri hem bedenen hem de zihnen daha sağlıklı yapmaktadır. Bu nedenle başta gençler olmak üzere bütün toplum kesiminin spora yönlendirilmesi, sağlıklı toplum için son derece önem taşımaktadır'' dedi.

Trabzon'da yaşayan gençlerin sosyal ve kültürel eğitimi için önemli bir araç konumundaki sporun ihmal edildiğini savunan Ulusoy, ''Okullu gençlik internet kafelerde, kahve köşelerinde heba olurken Trabzon'un üst kamu yöneticilerinin ilgileri bir türlü bu sorunlu alana yönelemedi'' diye konuştu.

Prof. Dr. Ulusoy, anket çalışmasının yapılmasındaki temel amacın Trabzon'daki amatör futbolun yapısal karakteristiğini ortaya koymak ve yaşadığı sorunları gözler önüne sermek olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
''Çalışmada kulüp yöneticileri ve sporculara, sosyo-ekonomik durumu tespit etmeye yönelik sorular soruldu ve alınan cevaplar sistematik hale getirilip yorumlanmaya çalışıldı. Trabzon amatör futbol kulübünde faaliyette bulunan 43 futbol takımının başkan ya da yöneticilerine ve aktif futbol oynayan farklı takımlardan 100 sporcuya anket uygulanmıştır. Anketler bizzat yüz yüze görüşme şeklinde yapılmıştır. Anket sorularının bir kısmının kitlenin tamamına yöneltilmesi ve bir kısmının da kitleyi temsil edebilecek nicelik ve niteliğe sahip olduğu düşünülmektedir. Hatta bazı çapraz sorularla benzer sonuçlara ulaşılması, çalışma bulgularının doğruluğunu teyit eder niteliktedir.''

Anket sonuçlarının bütün amatör futbolcuları temsil edebilmesi için hem farklı kulüp sporcuları seçildiğini hem de futbolcunun oynadığı mevkilerin bile dikkate alındığını anlatan Ulusoy, ''Ankete katılan 100 sporcunun 7'si kaleci, 33'ü defans, 24'ü orta saha, 36'sı da forvet oyuncusu olarak seçilmiştir'' dedi.

 

Anket çalışmasından elde edilen sonuçlar

Anket sonucunda amatör futbolcularla ilgili elde edilen bazı veriler şöyle:

-Ankete katılan 100 sporcudan sadece 7'si 28 yaş ve üstünde. 15 sporcu 24-28 yaş arası, 60 sporcu 20-24 yaş arası, 18 sporcu da 15-20 yaş arası futbolculardan oluştu.

-''Futbol oynamanız eğitiminize engel teşkil ediyor mu'' şeklindeki soruya futbolcuların yüzde 6'sı ''evet'', yüzde 10'u ''zaman zaman'' ve yüzde 84'ü ise ''hayır'' cevabını verdi. Bu sonuç, eğitimle spor faaliyetinin birlikte yürütülebileceğini de açık olarak göstermektedir.

-''En son okuduğunuz kitabın adı nedir'' şeklindeki soruya futbolcuların yüzde 71'i ''hatırlamıyorum'' cevabını vererek, kitap okumadığını beyan etmiştir. Kitap okuduğunu ifade eden 29 sporcu ise daha çok popüler kitapların adlarını vermişlerdir.

-100 amatör sporcunun 63 tanesi ''futbol oynamayı sevdiği için'' amatör takımlarda futbol oynadığını ifade etmiştir. 25 sporcu ise ''profesyonel futbolcu olmak'', ''futbolu bir meslek olarak yürütmek'' niyetinde olduklarından futbol oynamaktadırlar. 10 sporcu ''bir gelir elde etme'' aracı olarak, 2 sporcu da ''yapacak başka işi olmadığından'' amatör futbol oynadığını ifade etmiştir.

-''Aileniz futbol oynamanız konusunda ne düşünüyor'' sorusuna futbolcuların yüzde 72'si ''beni destekliyorlar'', yüzde 10'u ''gereksiz bir iş olarak görüyorlar'', yüzde 3'ü ''futbol oynamamı istemiyorlar'' ve yüzde 15'i ise ''ilgilenmiyorlar'' şeklinde cevap vermişlerdir. Ailelerin spor yapan gençleri büyük ölçüde destekledikleri görülmektedir.

-Anket kapsamındaki futbolculardan 39'u kulüp yöneticilerinden şikayet etmekte, yeterli ilgi ve destek vermediklerini ifade etmektedirler. 61 sporcu ise yöneticilerden memnuniyetlerini ifade etmişler ve kendilerine yeterli ilgi ve desteğin verildiğini belirtmişlerdir.

-Ankete katılan 100 sporcudan 75'i takım arkadaşlarıyla ilişkilerinin çok iyi, 25'i iyi düzeyde olduğunu belirtmiştir. Bu sorudan alınan cevaplar, sporun gençler arasında ilişkilerin geliştirilmesi açısından ne kadar etkin ve önemli olduğunu açık bir şekilde ortaya koymaktadır.

-Ankete katılan 100 futbolcudan 61'i amatör futbol müsabakalarını izleyen seyirci sayısında son yıllarda azalma olduğunu belirtmiştir. 21 sporcuya göre seyirci sayısı değişmemiş, sadece 18 sporcu artış olduğunu belirtmiştir.

-Ankete katılan futbolcuların yüzde 67'si maçlarda seyircilerin centilmenliğe aykırı davranışlarında ve argo sloganlarda, geçmişe göre azalma olduğunu, yüzde 20'si değişiklik olmadığını ve yüzde 13'ü ise artış olduğunu belirtmişlerdir. Bu sonuçlar, seyircilerin nitelik artışı anlamında önemli gelişme gösterdikleri anlamına gelmektedir.