"Aman bu devlete para harcatmayalım"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, devletin harcamaları artınca borçlanmak zorunda kaldığını ve devlete borç veren bankaların sanayiciye selam vermediğini belirterek, ''Aman bu devlete harcatmayalım. Harcamaya kalkarlarsa da harcama diyelim. Zaten para sistemin içinde kalırsa bize gelecek'' dedi.

cumhuriyet.com.tr

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de katıldığı Gaziantep Sanayi Odası meclis toplantısında konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Gaziantep'in krizden daha az etkilendiğini ve tüm Türkiye'yi gezerken Gaziantep'in başarısını anlattığını belirterek, ''Yatıp kalkıp Gaziantepliler haline şükretsin. Gaziantep krizden niye daha az etkilendi? Birlik ve beraberlikte rahmet ve bereket var, formül bu. Aman nazar değdirmeyin'' dedi.

Gaziantep'e müteşebbisin önünü açacak 4 müjdeyle geldiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, Gaziantep'te bugün Kadın Girişimciler Kurulu Ofisi, Kredi Garanti Fonu Gaziantep Şubesi, Dünya Bankası Gaziantep Bilgi Merkezi ile TOBB ETÜ ve dünya devi Sisko ile gerçekleştirdikleri Girişimcilik Merkezi'nin açılışını yapacaklarını ifade etti.

TOBB'a üye 1 milyon 300 bin üye şirketin sadece yüzde 7'isinin kadın girişimcilerden oluştuğunu ama toplumun yüzde 50'isinin kadın olduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, ''Biz elimizdeki çok büyük bir kaynağı israf ediyoruz. Zengin olacaksak bu ancak girişimcilik sayesinde olacak'' dedi.


"Bedelini bize ödetiyorlar"

KOBİ'lerin en büyük sorununun finansman olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, 3 yıl önce dönemin maliye bakanı ile Gaziantep'e geldiğinde sanayicilere (aman ha şu devlete harcatmayın, harcatırsanız bedeli sizden zamlar ve vergilerle çıkar) dediğini anımsattı. Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
''Para basmayacaklarına göre bunu senden bir türlü alacak, onun için artık biz akıllı olmalıyız, demiştim. Son zamanda harcattık hem de verimsiz... Harcandı, en büyük küçülmeyi yaşadık. Şimdi bunun bedeli bizden çıkıyor.''


"Aman devlete harcatmayalım..."

Sanayicilerin faizlerden şikayetini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:
''Şikayet edeceğiz ama bileceğiz ki, devlet borç para isterken bankacılar sana bana bakmaz. 2002 sonrasında, devletin borçlanma ihtiyacı düştükçe (Size nasıl kredi verebiliriz) dediler. Mevduatın krediye dönüşme oranı 2001'de yüzde 35 seviyesindeyken yüzde 85'lere çıktı. Bu sayede Türkiye bankacılık sistemiyle çalışarak yatırımını işini büyütebildi. Şimdi devlet harcadı. Şimdi devlet (bana para lazım) diyor. Bankadan borç alıyor. Bankacıdan alınca da bankacılar bize selam vermez oldu. İşini kuralı bu. Sizden ricam, size 3 yıl önce söylediğim şeyi unutmayalım; aman bu devlete harcatmayalım. Harcamaya kalkarlarsa da harcama diyelim. Aman biz istemiyoruz. Zaten para sistemin içinde kalırsa bize gelecek, maliyette böyle ucuzlayacak. Ama devletin para ihtiyacı olunca hiç kimsenin bize selam verdiği yok.''

Hisarcıklıoğlu, hükümete kredi garanti fonu için teşekkür ederek, 1 milyar lira konularak KOBİ'lere 10 milyar liralık kaynak sağlanacağını vurguladı.


"Bürokratlar, düşman gibi bakıyorlar"

Girişimcilik Merkezi açılmasının önemini ifade ederken, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'ni kurarken ''girişimci yetiştirmeyi ve özellikle devlette özel sektör dostu bürokrat yetiştirmeyi'' hedeflediklerini belirten Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
''Maalesef bürokraside çok özel sektör dostu bürokrat göremiyorsun. Hepsi bize baktıkları zaman düşman gibi bakıyorlar. Halbuki ülkenin geleceği bizim elimizde. Bürokratlara (Sizin çocuklarınıza iş verecek olan biziz, önümüzü açın) diyoruz.''
Hisarcıklıoğlu'nun bu sözleri, sanayicilerden alkış aldı.

TOBB Üniversitesinin öğrencilerin tercihinde birinci sıraya oturduğunu, öğrencilerinin icat çıkarıp patent aldığını ve dünyaya sattığını belirten Hisarcıklıoğlu, ''İcat çıkarmak böyle olur, eski köye yeni adet getireceğiz'' dedi.