"Amaçları yargının kolunu kanadını kırmak"
Hükümet'in anayasa değişiklikleri için halkoylamasına gitmesinin temel amacının, Türkiye'de demokrasinin önünü açmak olmadığını savunan DSP Genel Başkan Yardımcısı Erol Tuncer, " Hükümet'in amacı, kendi ayağına bağ olarak gördüğü yargının kolunu kanadını kırmak ve yargıyı yürütmenin egemenliği altına sokmaktır. Bu nedenle biz 'hayır' diyoruz" dedi.
cumhuriyet.com.trDSP Genel Başkan Yardımcıları Erol Tuncer, Uluç Gürkan ve Hasan Macit, referandum çalışmalarını Giresun'da sürdürdü.
Giresun'da çeşitli temaslarda bulunan DSP heyeti, daha sonra DSP İl Başkanlığı'nı ziyaret etti. Burada DSP İl Başkanı Ali Okusal ve çok sayıda partili tarafından karşılanan DSP heyeti, basın toplantısı düzenledi. DSP Genel Başkan Yardımcısı Erol Tuncer, Gürkan ve Macit'le birlikte düzenlediği basın toplantısında, referanduma ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Tuncer, mevcut anayasanın, Türk toplumunun, 'Mutlaka değiştirilmesi gereklidir' dediği bir anayasa olduğunu, ancak AKP'nin yaptığı değişikliklerin, toplumun ihtiyaçlarına cevap verecek nitelikte olmadığını söyledi. Türkiye'de anayasanın 16 kez değiştirildiğini şimdi de anayasa için referanduma gidildiğini kaydeden Tuncer, dünyanın hiçbir demokratik ülkesinde, böyle bir şeyin görülmediğini belirtti.
YÖK ve dokunulmazlık konusuna girmiyorlar
"Biz hala bu Anayasa'nın değiştirilmesi gerektiğini söylüyoruz" diyen Tuncer, "Ama öncelikle dokunulmazlıkların sınırlandırılması, YÖK'ün kaldırılması gerekir. Hükümet bunlara yanaşmıyor. Demokratikleşme istiyorsa, önce bunlara el atması gerekmez mi?
Bunun gibi pek çok madde var . Ama Hükümet, kendi istediklerini, bağımsız milletvekillerinden de destek alarak Parlamento'dan geçirdi. Kimseyle de uzlaşmadılar. Dayatmacı bir yöntemle değişiklikleri Meclis'ten geçirip halkın karşısına çıkardılar" diye konuştu.
Başbakan ve iktidara mensup yetkililerin, anayasayı değiştirme gerekçesi olarak "12 Eylül'ün izlerini silmek, demokrasinin önünü açmak" görüşünü ileri sürdüklerini anlatan Tuncer, sözlerini şöyle tamamladı: "Madem demokrasinin önünü açacaklar, öncelikle YÖK'ü kaldırsınlar, milletvekili dokunulmazlıklarını sınırlandırsınlar. Bunlar pakette yok, bazı maddeler de fazladan, çarpıtılmış bir biçimde var. Niyetleri, hem hazırlanmış anayasayla görünüyor hem de Sayın Başbakan'ın kampanya sırasındaki davranış ve sözlerinden. Hükümet'in halkoylamasına gitmesinin temel amacı, Türkiye'de demokrasinin önünü açmak değil, kendi ayağına bağ olarak gördüğü yargının kolunu kanadını kırmak ve yargıyı yürütmenin egemenliği altına sokmaktır. Bu nedenle biz referandumda 'hayır' oyu kullanacağız.''