Alzheimer'da yeni umut (29.05.2013)

Emory Üniversitesi Tıp Fakültesi Alzheimer Araştırma Merkezi'nden Dr. Monica Parker, Alzheimer'da aşı çalışmalarının yeniden başlayacağını belirtti.

cumhuriyet.com.tr

Emory Üniversitesi Tıp Fakültesi Alzheimer Araştırma Merkezi’nden Geriatri Uzmanı Dr. Monica Parker, çağın vebası olarak nitelendirilen Alzheimer’da aşı çalışmalarının yeniden başlayacağını belirterek “Yapılan çalışmalarda deneklerin beynindeki plakların ortadan kalktığı görüldü. Aşı çalışmaları kısa sürede yeniden gündeme gelecek” dedi.

US News&World Report dergisi tarafından ABD’nin en iyi tıp doktorları arasında gösterilen Parker, nüfusun hızla yaşlandığını ve Alzheimer’ın artabileceğini söyledi. Normal bir beynin spagetti gibi göründüğünü, beyindeki düğüm ve plakların ise Alzheimer işareti olduğunu belirten Parker, hastalığın risk faktörlerini ise genetik, ırk, yaş, kardiyovaksüler hastalıklar, kafa travmaları, felç, tedavi edilmemiş depresyon, stres, tütün kullanımı, inme, uyku yoksunluğu ve kullanılan bazı ilaçlar olarak sıraladı. Alzheimer’ın, demans (bunama) ile karıştırılabildiğini dile getiren Parker, “Alzheimer bellek kaybı, sözcük bulamama, kaybolma, otomobil kullanamama, spor ve yemek yapamama, çok basit ihtiyaçlarını giderememe gibi belirtilerle ortaya çıkar” dedi. Uyku yoksunluğunun da beyin fonksiyonlarına zarar verdiğine dikkat çeken Parker, uyku uyunmadığı zaman beynin kendini yenilemediğini anlattı.

 

Kesin tedavi değil

Parker, Alzheimer’ın yalnız yaşlı kimselerde ortaya çıkmadığını, 40’lı yaşlarda da ortaya çıkabileceğini ifade etti. Tanı sırasında kişilere kalem testinin yapıldığını anlatan Parker, tedavi için 4 ilacın olduğunu söyledi.