Altın Koza başlıyor
Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından 20-26 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek 17. Altın Koza Uluslararası Film Festivali, yarınki film gösterimleriyle başlıyor.
cumhuriyet.com.trİlki 1969 yılında, Altın Koza Film Şenliği adıyla aralıklarla yapılan ve 2005 yılından itibaren Altın Koza Film Festivali adıyla düzenlenen festival, bu yıl 41. yaşını kutlayacak.Koza AŞ'den yapılan açıklamaya göre, bir hafta boyunca devam edecek festival kapsamında sinemaseverler 205 başyapıtı, düzenlenecek 442 gösterim aracılığıyla izleme şansı bulacak. Türkiye ve dünyaca ünlü sanatçıların da konuk olarak katılacağı 17. Altın Koza Film Festivalinin resmi açılışı 21 Eylülde Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonunda yapılacak.Açış filmi etkinliğinde, hayatını ailesine adamış Madridli bir kadının, bir gecede değişen yaşamını konu alan ''Piyanosu Olmayan Kadın'' gösterilecek. Gösterim, filmin Türkiye prömiyeri olacak.
Geleneksel Sevgi Korteji'nde, medya ve sinema sanatçılarından oluşan festival konukları, 24 Eylülde, Adana sokaklarında halkla buluşacak.
Festivalde Geleneksel Yaşam Boyu Onur Ödülleri bu yıl, oyuncu Müjde Ar ile ünlü sinema eleştirmeni Atilla Dorsay'a verilecek.Festivalin Gösterim Bölümü'nde Müjde Ar'ın Ah Güzel İstanbul (1981), Adı Vasfiye (1985), Arabesk (1988), Asiye Nasıl Kurtulur (1986), Teyzem (1986) isimli 5 filmi izleyiciyle buluşacak.Atilla Dorsay'ın çektiği fotoğraflardan oluşan sergi, festival boyunca Adana Kültür Sanat Merkezi'nde sanatseverlerin beğenisine sunulacak.
Yaşam Boyu Onur Ödülü verilen Ar ve Dorsay adına, festival kapsamında birer kitap çıkarılacak. Kitapları, sinema yazarı Burçak Evren hazırlayacak.
Festival, sinema gösterimlerinin yanı sıra meraklıların ilgisini çekecek pek çok söyleşi ve atölye çalışmalarına da ev sahipliği yapacak.
Ulusal uzun metrajlı film yarışması
Festivalin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda finale kalan Semih Kaplanoğlu'nun ''Bal'', Onur Ünlü'nün ''Beş Şehir'', Atıl İnaç'ın ''Büyük Oyun'', Nesli Çölgeçen'in ''Denizden Gelen'', Hakan Algül'ün ''Eyvah Eyvah'', Selim Demirdelen'in ''Kavşak'', Zeki Demirkubuz'un ''Kıskanmak'', Levent Semerci'nin ''Nefes: Vatan Sağolsun'', Melik Saraçoğlu ile Hakkı Kurtuluş'un ''Orada'' ve Ümit Ünal'ın ''Ses'' filmlerinin yarışacağı bildirildi.Düzenleme komitesince ''En iyi Film Ödülü'' 250 bin TL, Büyük Jüri Yılmaz Güney Ödülü, 50 bin, Halk Jürisi Ödülü 50 bin, En İyi Yönetmen Ödülü 50 bin, En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü 15 bin, En İyi Senaryo Ödülü 15 bin, En İyi Müzik Ödülü ise 15 bin lira olarak belirlendi.
Festival kapsamında verilecek ödüllerden biri de Sinema Yazarları Derneğinin (SİYAD) vereceği ''SİYAD En İyi Film Ödülü''. SİYAD tarafından verilecek ödülün jüri üyeleri sinema yazarları Ali Ulvi Uyanık, Çağdaş Günerbüyük ve Cem Altınsaray'dan oluşuyor
Akdeniz ülkeler kısa film yarışması
Akdeniz Havzası'nda yer alan ülkelerde üretilen kısa filmlerin katılabildiği Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması'nda belgesel dalında 11, deneysel dalında 8, kurmaca dalında 28, canlandırma dalında ise 14 film yarışmaya hak kazandı.
Yarışmanın jüri üyeleri, İtalyan Film Festivali Yöneticisi Fabrizio Ferrari, Fransız Büyükelçiliği Temsilcisi Luciano Rispoli, Yunanistan'dan oyuncu ve yönetmen Maria Magkanari, Fransa;dan Festival Yöneticisi Olivier Pierre ve Türkiye'den oyuncu Yeşim Ceren Bozoğlu'ndan oluşuyor.
Ulusal öğrenci filmleri yarışması
Festival kapsamında gerçekleştirilen ''Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması''nda ise belgesel dalında 8, deneysel dalında 7, kurmaca dalında 10 ve canlandırma dalında 8 film, yarışacak.
Yarışmanın jüri üyeleri; animasyon yönetmeni Ersin Soyer, yönetmen İnan Temelkuran, oyuncu Mert Fırat, görüntü yönetmeni Meryem Yavuz ve sinema yazarı Nil Kural'dan oluşuyor.
Filistin:barışa hasret
Adana Altın Koza Film Festivali, bu yıl Akdeniz'in barışa ve özgürlüğe hasret ülkesi Filistin'i anlatan filmlerden bir seçki sunuyor.
''Filistin: Barışa Hasret'' adlı bölüm, son yıllarda, Filistinli sinemacılar tarafından anlatılan dokunaklı insan öyküleri ve başka ülkelerden duyarlı yönetmenlerin Filistin'de çektiği belgesellerden oluşuyor.
Festival kapsamında Onur Ödülü takdim edilecek Atilla Dorsay'ın sergi ve söyleşisinin yanı sıra, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda Jüri Başkanı olarak görev yapan senarist ve yönetmen Işıl Özgentürk de öğrencilerle bir araya gelecek.
Sinema yazarı Alin Taşçıyan'ın moderatörlüğünde düzenlenecek ''Filistin'de Sinema Yapmak'' başlıklı oturumda, Filistinli yönetmen ve basın mensupları ülkedeki sinema sektörünü masaya yatıracak.
Festivalin onur konuğu The Angelopoulos
Dünyaca ünlü Yunan yönetmen Theo Angelopoulos, festivalin ''Onur Konuğu'' olarak Adana'da olacak.
Yönetmenin her biri başyapıt düzeyindeki filmleri Kitera'ya Yolculuk / Voyage to Cythera (1984), Arıcı / The Bee-Keeper (1986), Leyleğin Geciken Adımı / The Suspended Step of the Stork(1991), Ulis;in Bakışı / Ulysses; Gaze(1995), Sonsuzluk ve Bir Gün / Eternity and A Day (1998), Ağlayan Çayır / Trilogy I: The Weeping Meadow (2004) ve Zamanın Tozu / Trilogy II: The Dust of Time (2008) isimli filmlerinden oluşan seçki ''Balkanların Belleği: The Angelopoulos'' adı altında bir gösterim programıyla izleyiciyle buluşacak. Program, yönetmenin Adana'da gerçekleştirilen ilk toplu gösterimi olacak.
Festival kapsamında adına bir katalog çıkarılacak yönetmenin, set fotoğraflarından oluşan bir sergi, 25 Eylül Cumartesi günü 75.Yıl Sanat Galerisi'nde saat 11.00;da sanatseverlerin beğenisine sunulacak.
Ünlü yönetmen, aynı gün ''Theo Angelopoulos: Balkanların Belleği;''başlıklı bir söyleşiyle sinemaseverlerle buluşacak. Söyleşiye sinema yazarı Aslı Selçuk ve belgesel yönetmeni ve sinema yazarı Necati Sönmez konuşmacı olarak katılacak.
Okullar sinemada-sinema okullarda
Festivalin gelenekselleşen bölümlerinden ''Okullar Sinemada-Sinema Okullarda'' etkinliği kapsamında bu yıl da öğrenciler sinemayla buluşturulacak.
Etkinlik kapsamında ilköğretim düzeyinde 54, lise düzeyinde ise 16 okulun öğrencileri Büyükşehir Belediyesinin otobüsleriyle sinema salonlarına götürülecek.Yaklaşık 50 bin öğrenciye ulaşmayı hedefleyen etkinlik kapsamında, öğrencilerin yaş gruplarına uygun bir filmler gösterime girecek.
Festival kapsamında, Huzurevinde ve mahallelere kurulacak mobil sinemalarda film gösterimleri yapılacak. Görme ve işitme engellilere yönelik de festival kapsamında sinema gösterimleri gerçekleştirilecek.
Festivalde sinema gösterimi dışında Sibel Can ve Göksel tarafından halk konserleri verilecek. Festival, 25 Eylülde Merkez Park Amfi Tiyatrosu'nda düzenlenecek ödül töreniyle sona erecek.